Plusz

Több mint egymilliárd forintért kelt el egy magyar festő képe Párizsban

2016.12.08. 10:05
Ajánlom
A magyar származású, de főleg Franciaországban alkotó Hantai Simon 1960-as képét a Sotheby's aukciós ház árverésén adták el. Korábban is nagyon keresettek voltak már a munkái.

A párizsi Sotheby's aukciós ház árverésén 4,4 millió euróért, vagyis valamivel több mint 1,3 milliárd forintért kelt el a magyar származású festő, Hantai Simon egyik alkotása, az 1960-as M.A.4 (MARIALE) című képe.

Hantai a 40-es évek végétől kezdve alapvetően Franciaországban alkotott, ezt a képét is itt készítette már a rá jellemző különleges technikával. Ennek a pliage-nak elnevezett technikának az volt a lényege, hogy a festővásznat összegyűrte, ezután ráfestett, megvárta, hogy megszáradjon a festék, majd kisimította a vásznat, az eredmény pedig egy töredezett kép. Először különféle színárnyalatokkal próbálkozott, de idő után viszont már szinte fehérrel festett az összegyűrt vásznakra.

Hantai, vagy franciásan írva Hantaï képe volt előzetesen is az árverés egyik legfontosabbnak tartott tétele, a Sotheby's viszont jócskán alulbecsülte a leütési árat. Ők 1,5-2 millió euróra számítottak, ehhez képest több mint a kétszereséért adták el a festményt.

Korábban is adták már el nagyon drágán pliage technikával készült képét, tavaly az 1962-es M.C.5 (Mariale) című festménye közel 800 millió forintért kelt el. Ezzel egyébként egy ideig ez volt a legdrágábban értékesített magyar kép egészen idén novemberig, amikor is Moholy-Nagy László EM1 Telephonbild című képét szintén a Sotheby's közel 1,8 milliárd forintért értékesítette.

70 éve hunyt el Moholy-Nagy László

Kapcsolódó

70 éve hunyt el Moholy-Nagy László

Moholy-Nagy László emigrálása előtt Szegeden szervezett kiállítást, hogy a képek eladásából fedezhesse külföldre utazásának költségeit. A szegedi Móra Ferenc Múzeum a művész 1919-es első és egyetlen életében megrendezett hazai kiállítását idézi fel most nyíló tárlatán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.