Plusz

Több mint egymilliárd forintért kelt el egy magyar festő képe Párizsban

2016.12.08. 10:05
Ajánlom
A magyar származású, de főleg Franciaországban alkotó Hantai Simon 1960-as képét a Sotheby's aukciós ház árverésén adták el. Korábban is nagyon keresettek voltak már a munkái.

A párizsi Sotheby's aukciós ház árverésén 4,4 millió euróért, vagyis valamivel több mint 1,3 milliárd forintért kelt el a magyar származású festő, Hantai Simon egyik alkotása, az 1960-as M.A.4 (MARIALE) című képe.

Hantai a 40-es évek végétől kezdve alapvetően Franciaországban alkotott, ezt a képét is itt készítette már a rá jellemző különleges technikával. Ennek a pliage-nak elnevezett technikának az volt a lényege, hogy a festővásznat összegyűrte, ezután ráfestett, megvárta, hogy megszáradjon a festék, majd kisimította a vásznat, az eredmény pedig egy töredezett kép. Először különféle színárnyalatokkal próbálkozott, de idő után viszont már szinte fehérrel festett az összegyűrt vásznakra.

Hantai, vagy franciásan írva Hantaï képe volt előzetesen is az árverés egyik legfontosabbnak tartott tétele, a Sotheby's viszont jócskán alulbecsülte a leütési árat. Ők 1,5-2 millió euróra számítottak, ehhez képest több mint a kétszereséért adták el a festményt.

Korábban is adták már el nagyon drágán pliage technikával készült képét, tavaly az 1962-es M.C.5 (Mariale) című festménye közel 800 millió forintért kelt el. Ezzel egyébként egy ideig ez volt a legdrágábban értékesített magyar kép egészen idén novemberig, amikor is Moholy-Nagy László EM1 Telephonbild című képét szintén a Sotheby's közel 1,8 milliárd forintért értékesítette.

70 éve hunyt el Moholy-Nagy László

Kapcsolódó

70 éve hunyt el Moholy-Nagy László

Moholy-Nagy László emigrálása előtt Szegeden szervezett kiállítást, hogy a képek eladásából fedezhesse külföldre utazásának költségeit. A szegedi Móra Ferenc Múzeum a művész 1919-es első és egyetlen életében megrendezett hazai kiállítását idézi fel most nyíló tárlatán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.