Plusz

Több mint egymilliárd forintért kelt el egy magyar festő képe Párizsban

2016.12.08. 10:05
Ajánlom
A magyar származású, de főleg Franciaországban alkotó Hantai Simon 1960-as képét a Sotheby's aukciós ház árverésén adták el. Korábban is nagyon keresettek voltak már a munkái.

A párizsi Sotheby's aukciós ház árverésén 4,4 millió euróért, vagyis valamivel több mint 1,3 milliárd forintért kelt el a magyar származású festő, Hantai Simon egyik alkotása, az 1960-as M.A.4 (MARIALE) című képe.

Hantai a 40-es évek végétől kezdve alapvetően Franciaországban alkotott, ezt a képét is itt készítette már a rá jellemző különleges technikával. Ennek a pliage-nak elnevezett technikának az volt a lényege, hogy a festővásznat összegyűrte, ezután ráfestett, megvárta, hogy megszáradjon a festék, majd kisimította a vásznat, az eredmény pedig egy töredezett kép. Először különféle színárnyalatokkal próbálkozott, de idő után viszont már szinte fehérrel festett az összegyűrt vásznakra.

Hantai, vagy franciásan írva Hantaï képe volt előzetesen is az árverés egyik legfontosabbnak tartott tétele, a Sotheby's viszont jócskán alulbecsülte a leütési árat. Ők 1,5-2 millió euróra számítottak, ehhez képest több mint a kétszereséért adták el a festményt.

Korábban is adták már el nagyon drágán pliage technikával készült képét, tavaly az 1962-es M.C.5 (Mariale) című festménye közel 800 millió forintért kelt el. Ezzel egyébként egy ideig ez volt a legdrágábban értékesített magyar kép egészen idén novemberig, amikor is Moholy-Nagy László EM1 Telephonbild című képét szintén a Sotheby's közel 1,8 milliárd forintért értékesítette.

70 éve hunyt el Moholy-Nagy László

Kapcsolódó

70 éve hunyt el Moholy-Nagy László

Moholy-Nagy László emigrálása előtt Szegeden szervezett kiállítást, hogy a képek eladásából fedezhesse külföldre utazásának költségeit. A szegedi Móra Ferenc Múzeum a művész 1919-es első és egyetlen életében megrendezett hazai kiállítását idézi fel most nyíló tárlatán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.