Plusz

Több mint húszezer közreműködővel szervezik meg a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált

2022.06.03. 12:55
Ajánlom
A népművészeti közösségek Kárpát-medencei ünnepén látványos zenés-táncos felvonulással, kézműves-bemutatókkal, közös énekkel, tánctanítással, gálaműsorral és táncházzal készülnek a néptáncosok, népzenészek és kézművesek, Körmendtől Csíkszeredáig harminc helyszínen.

Június 11-én délelőtt 10 órakor mind a harminc helyszínen egy időben, több mint húszezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével, ökumenikus istentisztelettel kezdődik a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál. A nap folyamán látványos zenés-táncos felvonulással, közös énekkel, körtánccal, össztánccal folytatódik a rendezvény, majd mindenhol elhangzik Csoóri Sándor Virágvasárnap című verse. Délután tánctanítással, népzenei „összehúzásokkal”, kézműves bemutatókkal, este gálaműsorral és táncházzal készülnek a résztvevők a Körmendtől Csíkszeredáig megvalósuló fesztiválon.

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál célja, hogy a népművészeti mozgalom közösségei ismertté tegyék a Csoóri Sándor Program eredményeit,

annak kiemelkedő színvonalát, közösségekre gyakorolt jótékony hatását. A fesztiválon minden, a Csoóri Sándor program által támogatott közösség bemutatkozik, a rendezvény célja, hogy áttekintést adjon a mozgalom teljes vertikumáról, és a már jól ismert együttesek mellett a Kárpát-medence-szerte működő kisebb hagyományőrző közösségek is bemutatkozhassanak.

gyerekant_03_19Foto_MajnikZsolt2-112905.jpg

Népművészeti együttes (Fotó/Forrás: Majnik Zsolt / Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál)

A Csoóri Sándor Program segítségével 2017-től eddig soha nem látott támogatásban részesültek a népművészeti közösségek Kárpát-medence szerte.

Az eddig nyújtott mintegy 20 milliárd forintos támogatás eredményeként az egész Kárpát-medencében látványosan fellendült a hagyományőrző-népművészeti élet.

A program segítségével immár megfelelő forrással gazdálkodhattak a gyerek és felnőtt néptáncegyüttesek, a népzenei együttesek és a kézműves közösségek.

DSC_5376-JozsefGoraczPhotography-112808.jpg

Népművészeti együttes (Fotó/Forrás: Gorácz József / Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál)

A nagyszabású fesztiválsorozat az országos népművészeti szövetségekkel, a határainkon túli magyar népművészeti szervezetekkel, valamit a harminc helyszín rendezőegyesületeivel együttműködve a Martin György Néptáncszövetség szervezésében valósul meg. A rendezvény ingyenesen látogatható!

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál helyszínei:

Bőszénfa–Ropolypuszta, Budapest, Csíkszereda, Csongrád, Debrecen, Eger, Jászapáti, Kecskemét, Kozármisleny, Körmend, Lenti, Marosvásárhely, Nagyida, Nagyvárad, Nyíregyháza, Pápa, Pécs, Perkő, Révkomárom, Salgótarján, Sárospatak, Szabadka-Palics, Szamosújvár, Szarvas, Százhalombatta, Székelyudvarhely, Székesfehérvár, Szekszárd, Tatabánya, Vitnyéd

További információ az esemény Facebook-oldalán található.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Népművészeti együttes (fotó: Gorácz József / Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.