Plusz

Több mint kétszáz év után visszakerülnek az elhurcolt Parthenón-márványok Athénba

2023.01.27. 10:10
Ajánlom
Még idén visszakerülnek Athénba a több mint kétszáz éve a londoni British Múzemban őrzött, az Akropoliszról származó ókori márványszobrok és reliefek – szúrta ki a Magyar Hang a The Times oldalán.

Noha a britek ragaszkodnak a 2500 éves műtárgyak tulajdonjogához, a The Times forrása szerint a British Múzeum hozzájárul, hogy a márványszobrokat az Akropoliszi Múzeum egy új, erre építendő önálló szárnyban kiállíthassa.

Továbbá a lap beszámolója szerint a British Múzeum és a görög kormány kizárt bármiféle „kölcsönt, kereskedést vagy cserét”: a megkötendő szerződésben lefektetik a műtárgyak tulajdonjogi viszonyait, és azon nem változtatnak.

A Parthenón-márványok túlnyomó többségét az athéni Akropolisz épületeiről 1801 és 1812 között Lord Elgin vitte el,

aki ezen időszak első éveiben nagykövetként képviselte a brit koronát az akkor az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt álló Athénban.

A brit álláspont szerint azonban

az „Elgin-márványokként” is emlegetett műkincseket a szükséges engedélyek birtokában vitte ki az országból a diplomata, eredetileg azzal a céllal, hogy skóciai birtokát díszítsék.

A lord azonban végül eladta a szobrokat a brit kormánynak, így kerültek a British Múzeumba.

1460px-2006_01_21_Athenes_Parthenon-100422.jfif

A Parthenón, amely a Világörökség része (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A független görög állam soha nem ismerte el a műtárgyak kivitelének jogszerűségét: 1832 óta folyamatosan megpróbálták visszaszerezni a szobrokat,

többek között a második világháború éveiben és azt követően az 50-es évek ciprusi konfliktusának idején. 2020-ban a görög kormány az EU segítségét kérve kísérelte meg ismét a Parthenón-márványok visszaszerzését.

Épp ezért nagy szó, hogy több mint kétszáz év után a brit kormány és a görög állam között létrejöhet egy olyan szerződés, amelyben tisztázzák a szobrok tulajdonjogát,

és így visszakerülhetnek az Akropoliszi Múzeumba.

Fejléckép: Az  „Elgin-márványok" egy darabja: szoborcsoport a Parthenon keleti homlokzatáról, még a British Múzeumban (Fotó/Forrás: Andrew Dunn/Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.