Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

2021.09.26. 10:45
Ajánlom
Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.

Itt és más – szól a Budapesti Őszi Fesztivál mottója. Miben más?

A fesztivált 1992-ben hívta életre a főváros a ma is használt néven, majd egy ideig CAFe Budapestként rendezték. Idén visszatértünk az eredeti névhez: az elnevezés a régi, a programkínálat új. Hangsúlyozottan városi fesztivált szervezünk, számos nem hagyományos előadói térben. Utcákon, köztereken, kirakatokban – ahol ritkán futunk össze művészekkel. Fontos törekvésünk, hogy ebben a két hétben a kulturális események a lehető legközelebb kerüljenek az emberek hétköznapjaihoz. Akkor is, amikor épp munkába igyekszünk, bevásárolunk, vagy a metróból jövünk fel.

A lényeg, hogy kicsit más szemmel tekintsünk lakóhelyünk megszokott tereire.

Kortárs: önnek mit jelent a szó?

Nem véletlenül a fesztivál hívószava, szeretnénk erről közös gondolkodásra hívni minden résztvevőt, látogatót. Szerintem kortárs lehet az, akivel egy időben és térben élünk, akivel közös élmény, probléma, öröm, élethelyzet köt össze. De kortárs a több évtizede, évszázada született alkotó is, aki tűpontosan fogalmaz meg örök érvényű gondolatokat. Külön helyet és figyelmet kapnak a fesztiválon közülük azok a szellemóriások, akik idén jubileumot ünnepelnek. Legnagyobb műveiket olykor formabontó, szokatlan módon idézzük meg.

pexels-vladislav-murashko-6032602-104002.jpg

Budapesti látkép (Fotó/Forrás: Vladislav Murashko / Pexels)

Kikre gondol?

Vegyük például Dantét! Noha hétszáz éve halott, ma is aktuális igazságokat hagyott az utókorra, nem véletlen, hogy több, hozzá köthető előadás is lesz: az olasz NoGravity társulat illúziószínházzal, Gyabronka József monodrámával, a Narratíva Hegymegi Máté friss rendezésében eleveníti fel a Poklot, a Paradicsomba pedig Nádasdy Ádám, az író talán legavatottabb hazai szakértője kalauzol el minket. De ha már szóba került az irodalom:

különleges alkalom lesz az Esterházy Péter drámáját és Haydn zenéjét keresztező est az első kerületi Márai Sándor Kulturális Központban.

Az EP33Haydn című fesztiválprogramban egyszerre elevenedik meg az író és a zeneszerző zsenialitása, köszönhetően az amerikai-kanadai Viano String Kvartettnek és az Örkény Színház nagyszerű művészeinek. Ugyanebben a kerületben nyílik izgalmas kiállítás, Hiányzásra kijelölt hely címen, amely a Tandori házaspár lakókörnyezetét, magánmitológiáját mutatja meg a Virág Benedek Ház különleges terében.

Ha már az évfordulókat emlegetjük, nem maradhat ki Jancsó Miklós sem a sorból.

Szeptember 27-én lesz születésének 100. évfordulója, így annak előestéjén nagyszabású eseménnyel emlékezünk a magyar film- és szellemtörténet utánozhatatlan alakjára. Rendhagyó koncerttel készülünk a Városmajorban: az életmű dalait, képeit, történeteit elevenítik fel alkotótársai. Egyedi és megismételhetetlen esemény, egy színpadon Lovasi András, Scherer Péter, a Sebő együttes, Kovács Kati, Sub Bass Monster és még sok meglepetésvendég. A Mester alakját idézi majd a Freeszfe ötnapos rendezvénysorozata is a Marczibányi téren és egy kép- és filmritkaságokat bemutató tárlat a FUGA-ban

Az őszi fesztivál a Jancsó-évforduló előtt is tiszteleg

Kapcsolódó

Az őszi fesztivál a Jancsó-évforduló előtt is tiszteleg

Szeptember 26. és október 10. között színpaddá alakul a főváros: a megújult Budapesti Őszi Fesztivál számos kulturális programmal, izgalmas helyszíneken várja az érdeklődőket.

Az exkluzív programok közé tartoznak a már külföldön élő és alkotó magyar művészek előadásai. Schilling Árpád Éden Panzióját Zágrábból hozzuk el, de régóta várt esemény Néder Panni és Fehér Ferenc Németországban készült produkcióinak itthoni bemutatója.

hvgportrei-100400.jpg

Gáspár Máté (Fotó/Forrás: Kiss-Kuntler Árpád / HVG / Budapesti Őszi Fesztivál)

Külön figyelmet kap a fesztiválon az első, a második, a nyolcadik és a tizenegyedik kerület.

Ezekben a kerületekben – ahogyan természetesen a többi 19-ben is – számos nagyszerű művészeti intézmény működik, amelyek méltán tarthatnak igényt akár fővárosi, vagy nemzetközi érdeklődésre is. Az itt élő művészek közül sokan a közvetlen lakókörnyezetükből inspirálódnak, arra kértük hát őket és a kulturális intézményeket, legyenek „túravezetőink”.

Az egymást követő programokon keresztül ismerhetjük meg e kerületek sajátos arculatát, szépségeit, jellegzetességeit.

Például Józsefváros büszkén vállalt multikulturális arcát: a Rákóczi téri Vásárcsarnokba szervezett három napos, Öszzjazz-Fesztiválon a legkülönbözőbb stílusú és korosztályú, roma és nem roma származású jazz zenészek muzsikálnak majd együtt. Szándékosan nem zárt koncerttérbe kerül az esemény, hanem oda, ahol a környékbeliek sok időt töltenek. 

Más szokatlan térhasználatra is számíthatunk?

Számos szabadtéri performansszal készülünk, tánccal, képzőművészettel, színházzal. Nem a megszokott arcát mutatja majd például a Margit-negyed, amikor a helyiek szó szerint kisöprik. Az esemény Josef Beuys, az egyik legnagyobb európai avantgárd művész jubileuma előtt tiszteleg:  a hetvenes évek elején Berlin egyik forgalmas utcáján söpörte össze a szemetet a május elsejei felvonulás után, politikai, társadalmi és művészeti jelentéstartalommal felruházva ezt a hétköznapi eseményt.

Szeretnénk a szó legjobb értelmében felrázni az embereket: érezzék kortársnak magukat!

Itt ez a nagyszerű város, ahol nagyon szeretünk élni, néha jó ránézni kicsit máshogy, felfedezni olyan szegleteit, ahol korábban nem jártunk, észrevenni rejtett szépségeit, elgondolkodni a benne rejlő lehetőségeken. 15 nap alatt 150 program segít ebben.

Fejléckép: Gáspár Máté (fotó: Kiss-Kuntler Árpád / HVG / Budapesti Őszi Fesztivál)

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Kapcsolódó

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.