Plusz

Történelmi jelentőségű csigaházat találtak

2017.07.17. 16:20
Ajánlom
Már az őskor embere is igyekezett valami szépet és maradandót alkotni, és feldíszíteni magát - ennek jele lehet a most felfedezett csigahéj.

Az Irak északkeleti részén található Shanidar barlang régészeti lelőhely fontos helyszíne a paleontológiai ásatásoknak.

1950-ben Ralph Solecki, a Smithsonian antropológusa csapatával 10 neandervölgyi csontvázát találta meg a helyszínen.

A nyolc felnőtt és két csecsemő maradványai 35 000- 65 000 évesek is lehetnek. Van, akié teljes, hiánytalan csontváz, másé viszont csak néhány csontdarabból áll. Egyikük a "shenidari virágos temetés" néven vált ismertté, mert egy pollen-analitikus olyan pollencsomókat talált a csontvázhoz közel, amelyek valamilyen gyógynövényből származhattak.

2014-ben egy angol-kurd régészeti kutatócsapat elkezdte újra átvizsgálni a sírt. Céljuk, hogy megállapítsák a temetések sorrendjét, a maradványok pontos korát, azt, hogy valóban temetéssel kerültek-e a földbe, illetve hogy mi köze a virágoknak az egészhez. A csapat, amelynek egyik tagja a The Conversation című oldalra írt tanulmányt eredményeikről, egy rakás "kulturális törmeléket" fedezett fel a lelőhelyen - és egy új neandervölgyi maradványt is.

GettyImages-173371639

GettyImages-173371639 (Fotó/Forrás: Culture Club / Getty Images Hungary)

Egyik legfontosabb felfedezésük egy csigaház-szerű héjplakett volt, amely a felső paleolitikumból származhat.

A helyi felső-paleolitikumi kőszerszámipar neve Baradostian, és időszámításuk előtti 36 ezer évre datálódik. A régió ebből az időszakból származó leleteit az anatómiailag modern emberrel társítják a régészek.

2009-ben két amerikai antropológus fedezte fel, hogy a Shanidar barlang déli részén talált, két felnőtthöz és két fiatalkorúhoz tartozó részleges és összeégett maradványok Baradostianiak lehetnek. Egy bolgár régész pedig, akinek a kőeszközök a szakterületei, egy Baradostian eredetű zápfogat talált Irán nyugati részén. A szakértők a felfedezések után egyértelmű párhuzamot vontak a Baradostian és a modern emberek között.

A Shanidar barlangban a Baradostian idejéből származó földréteg több méter vastag, és elképesztő mennyiségű apróbb kulturális leletet tartalmaz az állati maradványoktól kezdve a kőszerszámokon át a már említett csigaházig.

Maga  csigaház az Assyriella  nevű földicsigától származik, és rendkívül kicsit: mindössze 9.2mm x 4.6mm és négyszögletes formájú.

Ami leginkább meglepte a régészeket, hogy mindkét oldalán bevágások találhatóak, amelyek szinte biztos nem természeti jellegűek.
Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció! (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

A belső oldalán található faragások négyszögletesek, és valószínűleg egy élesre csiszolt kővel ejtették őket. Körülöttük a csigaház sarkait is meglazították. A külső oldalán található minta átmetszi a csigaház természetes barázdáit - a lelet ezt a részét viszont jobban megviselte az a pár tízezer év, amit a föld alatt töltött, és egy része az erózió következtében kikopott.

A csigaház felső hegyének kifúrása vagy eltávolítása a csigaevés egyik bevett módszere volt a korban - az állat a prehisztorikus étrend egyik bevett fogása volt. A korábbi feltételezések szerint a héjplakett csak egy eszköz volt, amivel vágni vagy faragni próbáltak - ehhez viszont a csigaház túl kicsi, a héja pedig túlságosan lágy. Épp ezért a cikk szerzője szerint a házon található vágásokat direkt készíthették - vagyis alkották, ahogy a művészek szokták. Olyan feltételezések is vannak, ami szerint a csigaház egyes részeit díszként használhatták ruhákon vagy fatárgyakon.

A felső-paleolitikum Európában és Nyugat-Ázsiában elsősorban arról ismert, hogy a korban már összetett technológiákat használtak - akár fából, kőből és csontból készült eszközöket is. De találtak már ebből a korból származó személyes díszítéseket is, mint például kilyukasztott fogakat és kagylókat. Szintén ebből a korból származnak az olyan, esztétikai érzéket kifejező alkotások, mint például a francia Chauvet barlangból származó barlangrajzok, a Willendorf-i Vénusz, vagy az úgynevezett Pavilon-i Vörös Hölgy, ami a legrégebbi, Egyesült Királyság területén talált lelet. A most talált csigaház egy ezekhez hasonló, ritka felfedezés lehet, ami szintén az esztétikai gyönyör kedvéért készült. Azon ritka leletek egyike, ami azt bizonyítja, már a felső-paleolitikum emberei is tettek azért, hogy jobban nézzenek ki, és feldíszítették magukat, például egy ilyen csigaházzal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Belekóstolnánk egymás emlékeibe?

Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.
Plusz videó

Flashmob segített a szegedi egyetemistáknak a vizsgaidőszakban

Az egyetemi könyvtárban magoló diákok közé egy teljes rézfúvós zenekar rejtőzött el. A videón megnézhetik, hogy reagáltak a hirtelen kialakult bulira.
Plusz grammy

Nagyot nyert a This Is America a Grammyn

Rendőri brutalitásról és rasszizmusról szól az év dala, de a Grammy bírái felfedeztek nekünk egy kortárs hegedűversenyt is.
Plusz hír

A POKET lett a közönség kedvence a Highlights-on

Hatodik alkalommal díjazták a legizgalmasabb hazai, kreatív projekteket és példaértékű történeteket a Highlights of Hungary-n.
Plusz magazin

Fáy Miklós: Ma a művészet termék

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Jurányi Házban látahó Csáó! című előadással, az Alita című filmmel, a Magyar nemzeti galériában látható Korniss Dezső-tárlattal, valamint a Margaret Island közelgő koncertjével foglalkozik rovatában.