Plusz

Történelmi jelentőségű csigaházat találtak

2017.07.17. 16:20
Ajánlom
Már az őskor embere is igyekezett valami szépet és maradandót alkotni, és feldíszíteni magát - ennek jele lehet a most felfedezett csigahéj.

Az Irak északkeleti részén található Shanidar barlang régészeti lelőhely fontos helyszíne a paleontológiai ásatásoknak.

1950-ben Ralph Solecki, a Smithsonian antropológusa csapatával 10 neandervölgyi csontvázát találta meg a helyszínen.

A nyolc felnőtt és két csecsemő maradványai 35 000- 65 000 évesek is lehetnek. Van, akié teljes, hiánytalan csontváz, másé viszont csak néhány csontdarabból áll. Egyikük a "shenidari virágos temetés" néven vált ismertté, mert egy pollen-analitikus olyan pollencsomókat talált a csontvázhoz közel, amelyek valamilyen gyógynövényből származhattak.

2014-ben egy angol-kurd régészeti kutatócsapat elkezdte újra átvizsgálni a sírt. Céljuk, hogy megállapítsák a temetések sorrendjét, a maradványok pontos korát, azt, hogy valóban temetéssel kerültek-e a földbe, illetve hogy mi köze a virágoknak az egészhez. A csapat, amelynek egyik tagja a The Conversation című oldalra írt tanulmányt eredményeikről, egy rakás "kulturális törmeléket" fedezett fel a lelőhelyen - és egy új neandervölgyi maradványt is.

GettyImages-173371639

GettyImages-173371639 (Fotó/Forrás: Culture Club / Getty Images Hungary)

Egyik legfontosabb felfedezésük egy csigaház-szerű héjplakett volt, amely a felső paleolitikumból származhat.

A helyi felső-paleolitikumi kőszerszámipar neve Baradostian, és időszámításuk előtti 36 ezer évre datálódik. A régió ebből az időszakból származó leleteit az anatómiailag modern emberrel társítják a régészek.

2009-ben két amerikai antropológus fedezte fel, hogy a Shanidar barlang déli részén talált, két felnőtthöz és két fiatalkorúhoz tartozó részleges és összeégett maradványok Baradostianiak lehetnek. Egy bolgár régész pedig, akinek a kőeszközök a szakterületei, egy Baradostian eredetű zápfogat talált Irán nyugati részén. A szakértők a felfedezések után egyértelmű párhuzamot vontak a Baradostian és a modern emberek között.

A Shanidar barlangban a Baradostian idejéből származó földréteg több méter vastag, és elképesztő mennyiségű apróbb kulturális leletet tartalmaz az állati maradványoktól kezdve a kőszerszámokon át a már említett csigaházig.

Maga  csigaház az Assyriella  nevű földicsigától származik, és rendkívül kicsit: mindössze 9.2mm x 4.6mm és négyszögletes formájú.

Ami leginkább meglepte a régészeket, hogy mindkét oldalán bevágások találhatóak, amelyek szinte biztos nem természeti jellegűek.
Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció! (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

A belső oldalán található faragások négyszögletesek, és valószínűleg egy élesre csiszolt kővel ejtették őket. Körülöttük a csigaház sarkait is meglazították. A külső oldalán található minta átmetszi a csigaház természetes barázdáit - a lelet ezt a részét viszont jobban megviselte az a pár tízezer év, amit a föld alatt töltött, és egy része az erózió következtében kikopott.

A csigaház felső hegyének kifúrása vagy eltávolítása a csigaevés egyik bevett módszere volt a korban - az állat a prehisztorikus étrend egyik bevett fogása volt. A korábbi feltételezések szerint a héjplakett csak egy eszköz volt, amivel vágni vagy faragni próbáltak - ehhez viszont a csigaház túl kicsi, a héja pedig túlságosan lágy. Épp ezért a cikk szerzője szerint a házon található vágásokat direkt készíthették - vagyis alkották, ahogy a művészek szokták. Olyan feltételezések is vannak, ami szerint a csigaház egyes részeit díszként használhatták ruhákon vagy fatárgyakon.

A felső-paleolitikum Európában és Nyugat-Ázsiában elsősorban arról ismert, hogy a korban már összetett technológiákat használtak - akár fából, kőből és csontból készült eszközöket is. De találtak már ebből a korból származó személyes díszítéseket is, mint például kilyukasztott fogakat és kagylókat. Szintén ebből a korból származnak az olyan, esztétikai érzéket kifejező alkotások, mint például a francia Chauvet barlangból származó barlangrajzok, a Willendorf-i Vénusz, vagy az úgynevezett Pavilon-i Vörös Hölgy, ami a legrégebbi, Egyesült Királyság területén talált lelet. A most talált csigaház egy ezekhez hasonló, ritka felfedezés lehet, ami szintén az esztétikai gyönyör kedvéért készült. Azon ritka leletek egyike, ami azt bizonyítja, már a felső-paleolitikum emberei is tettek azért, hogy jobban nézzenek ki, és feldíszítették magukat, például egy ilyen csigaházzal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.