Plusz

Trónra lép a borkirály - a Fidelio szüreti gasztro ajánlata

2018.08.28. 09:25
Ajánlom
Ahogy vége a nyárnak, és a gyerekek visszatérnek az iskolába, a borvidékeken lázasan folyik az év legnagyobb közösségi és gazdasági eseménye, a szüreti munka és az ünneplés. Szüreti gasztro ajánlónkban a must, a bor és a szőlőlevél is kitüntetett szerepet játszik. 

A magyarországi szőlőtermelés egészen a római időkig nyúlik vissza. Eredetileg a szüret szó a borkészítés egyik fázisára, a szűrésre utalt. A szüret kezdete régiónként változik, hiszen figyelembe kell venni az időjárási viszonyokat és az adott szőlőfajtákat is. Így az Alföldön előbb kezdődik a szüret, mint a Dunántúlon.

Idén két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidékeken, mert a megszokottnál hamarabb fakadtak a szőlők.

Régen igazi sátoros ünnep volt a szüret, fontos társadalmi esemény, tánccal, mulatozással, poharazgatással. Ma is sok család és ismerős közös programja a szüret, ahol ragaszkodnak a hagyományokhoz.

A szüreti felvonulásokon korabeli ruhákba öltözve emlékeznek meg a régi idők embereiről és az esti mulatság egykori vezéralakjáról, a borkirályról. A szüret kemény fizikai munka, ezért a tipikus szüreti étel könnyen elkészíthető egytálételből (például pörkölt, gulyás, töltött káposzta) és száraz, tehát nem krémes tésztákból (például csörögefánk) áll.

szuretipiknik-143927.jpg

Szüreti piknik

Szőlőt fogyaszthatunk nyersen, gyümölcsként, a levéből nyert mustként és természetesen finom, zamatos borként is. Magas cukortartalma miatt a bor- és a csemegeszőlő a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs, tisztítja a májat, megszépíti a bőrt, és tele van vitaminokkal, melyek erősítik az immunrendszert. Minél sötétebb a héja, annál több antioxidánst tartalmaz. A must frissen préselt gyümölcslé, elsősorban a bor alapanyaga, gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

RECEPTEK SZŐLŐVEL, MUSTTAL, BORRAL ÉS SZŐLŐLEVÉLLEL

Házi mustméz

Leszemezünk kábé fél kg otelló szőlőt, és szűrőben kipréseljük a levét. Alacsony lángon főzzük 30-40 percig, de vigyázzunk, kevergetni kell, mert könnyen odaég a vége felé. Amikor már jó sűrű, pici üvegekbe töltjük.

dolmades-143926.jpg

Dolmades, töltikék szőlőlevélben

Dolmades (töltikék szőlőlevélben) – Házisáfrány gasztroblogger receptje

Egy kiló darált húshoz adjunk hozzá 20 dkg rizst, 1 nagy fej apróra vágott hagymát, mentát, fahéjat, sót, borsot, és gyúrjuk alaposan össze.

Alaposan öblítsünk le kábé 30 szőlőlevelet. Tegyünk mindegyik szőlőlevél matt felére 1-1 kanállal a töltelékből, és tekerjük össze úgy, hogy tekerés közben a levelek oldalait is gondosan a töltelékre hajtjuk. Ügyeljünk arra, hogy sehol se tudjon kicsorogni.

Tegyük a töltelékeket szorosan vastag fenekű lábosban egymás mellé, majd a következő sorba ugyanígy, amíg a csomagok el nem fogynak. Tegyünk a maradék levelekből néhányat a töltikékre. Csavarjunk rá kevés citromlevet.

Tegyünk a lábosba közvetlenül a töltikékre egy tányért, így nem esnek szét főzés közben. Öntsünk a lábosba annyi alaplevet, hogy épp elfedje az ételt, fedjük le, majd lassú tűzön főzzük nagyjából 1,5 órán keresztül.

Közben olvasszunk meg 30 gramm vajat, és szórjunk hozzá 15 gramm lisztet. Folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá fél liter alaplevet. Forraljuk fel.

Egy tálban keverjünk össze három tojássárgáját a citromlével. Lassan, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá az alaplevet. Melegítsük, amíg a mártás besűrűsödik, de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl, mert úgy a tojássárgája összeugorhat.

Tálaljuk a batyukat melegen, pár kanál pikáns mártással meglocsolva!

Sertésszelet musttal

Négy szelet rövidkarajt sózunk, borsozunk, zúzott fokhagymával, köménnyel, pirospaprikával és őrölt szerecsendióval ízesítünk, majd kérgesre sütjük kevés olajon. Két deci musttal felöntjük, és rövid ideig csendesen pároljuk. Röviddel az előtt, hogy kész a hús, hozzádobunk piros és fehér szőlőszemeket.

Hagyományos szüreti étel: a pincepörkölt

Kevés zsíron megpirítunk 15 deka apróra vágott füstölt szalonnát, 3 nagy, de apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát. Hozzáadunk egy kanál pirospaprikát, majd 1 kiló felkockázott marhalábszárt körbepirítunk, hozzáadunk két felszeletelt zöldpaprikát, megsózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és babérlevéllel ízesítjük. Két deci musttal felöntjük, addig pároljuk kis lángon, amíg megpuhul a hús, ekkor hozzáadunk pár szem felvágott paradicsomot és 2 deci száraz vörösbort. Akkor jó, ha már sűrű a szaftja. Nagyon finom kovászos uborkával, főtt krumplival vagy tarhonyával.

zabaglione-143929.jpg

Zabaglione, olasz borhab

Zabaglione – olasz borhab

Négy tojássárgáját 4 evőkanál kristálycukorral alaposan kikeverünk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál marsala bort. Vízfürdő fölött kevergetjük legalább 10 percig, és közben hozzáadunk még 2-3 evőkanál marsalát. A lényeg, hogy sok levegő kerüljön a könnyű, selymes krémbe. Akkor jó, ha megáll benne egy babapiskóta.

SZÜRETI MULATSÁGOK

  • Szüreti Piknik Etyeken

Must, bor, barátok, kultúra – szüreti piknik a Gasztrosétányon, kulturális és gyerekprogramokkal, finom étkekkel és isteni nedűkkel.

szeptember 1-2. Etyek

  • Badacsonyi Szüret

Az ország legszínesebb szüreti felvonulása Badacsonytomaj és Badacsony között, a 71-es úton zajlik, ahol néptáncosok, huszárok, fúvószenekarok, tűzzsonglőrök és lovas fogatok szórakoztatják a nagyérdeműt, és közben finom helyi borokat lehet kóstolni.

szeptember 7–9. Badacsony

  • Szekszárdi Szüreti Napok

A kadarka és a bikavér hazájában összművészeti fesztivál, szüreti felvonulás várja a látogatókat, és megválasztják 2019 szüreti táncospárját is, akik jövőre a rendezvény arcaként térnek vissza.

szeptember 13–16. Szekszárd

  • Sághegyi Szüreti Napok

Felvonulással, kirakodóvásárral és koncertekkel vár mindenkit a több évtizedes hagyományokra épülő Sághegyi Szüreti Napok a Somlói történelmi borvidéken.

szeptember 15-16.

  • Szépasszonyvölgy víkend: A Szüret

Az egri borvidék háromnapos ünnepségsorozat keretében ünnepli a szőlő és a bor ünnepét.

szeptember 22–24. Eger

Címlapkép: Fortepan

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Színház

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.