Plusz

Trónra lép a borkirály - a Fidelio szüreti gasztro ajánlata

2018.08.28. 09:25
Ajánlom
Ahogy vége a nyárnak, és a gyerekek visszatérnek az iskolába, a borvidékeken lázasan folyik az év legnagyobb közösségi és gazdasági eseménye, a szüreti munka és az ünneplés. Szüreti gasztro ajánlónkban a must, a bor és a szőlőlevél is kitüntetett szerepet játszik. 

A magyarországi szőlőtermelés egészen a római időkig nyúlik vissza. Eredetileg a szüret szó a borkészítés egyik fázisára, a szűrésre utalt. A szüret kezdete régiónként változik, hiszen figyelembe kell venni az időjárási viszonyokat és az adott szőlőfajtákat is. Így az Alföldön előbb kezdődik a szüret, mint a Dunántúlon.

Idén két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidékeken, mert a megszokottnál hamarabb fakadtak a szőlők.

Régen igazi sátoros ünnep volt a szüret, fontos társadalmi esemény, tánccal, mulatozással, poharazgatással. Ma is sok család és ismerős közös programja a szüret, ahol ragaszkodnak a hagyományokhoz.

A szüreti felvonulásokon korabeli ruhákba öltözve emlékeznek meg a régi idők embereiről és az esti mulatság egykori vezéralakjáról, a borkirályról. A szüret kemény fizikai munka, ezért a tipikus szüreti étel könnyen elkészíthető egytálételből (például pörkölt, gulyás, töltött káposzta) és száraz, tehát nem krémes tésztákból (például csörögefánk) áll.

szuretipiknik-143927.jpg

Szüreti piknik

Szőlőt fogyaszthatunk nyersen, gyümölcsként, a levéből nyert mustként és természetesen finom, zamatos borként is. Magas cukortartalma miatt a bor- és a csemegeszőlő a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs, tisztítja a májat, megszépíti a bőrt, és tele van vitaminokkal, melyek erősítik az immunrendszert. Minél sötétebb a héja, annál több antioxidánst tartalmaz. A must frissen préselt gyümölcslé, elsősorban a bor alapanyaga, gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

RECEPTEK SZŐLŐVEL, MUSTTAL, BORRAL ÉS SZŐLŐLEVÉLLEL

Házi mustméz

Leszemezünk kábé fél kg otelló szőlőt, és szűrőben kipréseljük a levét. Alacsony lángon főzzük 30-40 percig, de vigyázzunk, kevergetni kell, mert könnyen odaég a vége felé. Amikor már jó sűrű, pici üvegekbe töltjük.

dolmades-143926.jpg

Dolmades, töltikék szőlőlevélben

Dolmades (töltikék szőlőlevélben) – Házisáfrány gasztroblogger receptje

Egy kiló darált húshoz adjunk hozzá 20 dkg rizst, 1 nagy fej apróra vágott hagymát, mentát, fahéjat, sót, borsot, és gyúrjuk alaposan össze.

Alaposan öblítsünk le kábé 30 szőlőlevelet. Tegyünk mindegyik szőlőlevél matt felére 1-1 kanállal a töltelékből, és tekerjük össze úgy, hogy tekerés közben a levelek oldalait is gondosan a töltelékre hajtjuk. Ügyeljünk arra, hogy sehol se tudjon kicsorogni.

Tegyük a töltelékeket szorosan vastag fenekű lábosban egymás mellé, majd a következő sorba ugyanígy, amíg a csomagok el nem fogynak. Tegyünk a maradék levelekből néhányat a töltikékre. Csavarjunk rá kevés citromlevet.

Tegyünk a lábosba közvetlenül a töltikékre egy tányért, így nem esnek szét főzés közben. Öntsünk a lábosba annyi alaplevet, hogy épp elfedje az ételt, fedjük le, majd lassú tűzön főzzük nagyjából 1,5 órán keresztül.

Közben olvasszunk meg 30 gramm vajat, és szórjunk hozzá 15 gramm lisztet. Folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá fél liter alaplevet. Forraljuk fel.

Egy tálban keverjünk össze három tojássárgáját a citromlével. Lassan, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá az alaplevet. Melegítsük, amíg a mártás besűrűsödik, de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl, mert úgy a tojássárgája összeugorhat.

Tálaljuk a batyukat melegen, pár kanál pikáns mártással meglocsolva!

Sertésszelet musttal

Négy szelet rövidkarajt sózunk, borsozunk, zúzott fokhagymával, köménnyel, pirospaprikával és őrölt szerecsendióval ízesítünk, majd kérgesre sütjük kevés olajon. Két deci musttal felöntjük, és rövid ideig csendesen pároljuk. Röviddel az előtt, hogy kész a hús, hozzádobunk piros és fehér szőlőszemeket.

Hagyományos szüreti étel: a pincepörkölt

Kevés zsíron megpirítunk 15 deka apróra vágott füstölt szalonnát, 3 nagy, de apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát. Hozzáadunk egy kanál pirospaprikát, majd 1 kiló felkockázott marhalábszárt körbepirítunk, hozzáadunk két felszeletelt zöldpaprikát, megsózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és babérlevéllel ízesítjük. Két deci musttal felöntjük, addig pároljuk kis lángon, amíg megpuhul a hús, ekkor hozzáadunk pár szem felvágott paradicsomot és 2 deci száraz vörösbort. Akkor jó, ha már sűrű a szaftja. Nagyon finom kovászos uborkával, főtt krumplival vagy tarhonyával.

zabaglione-143929.jpg

Zabaglione, olasz borhab

Zabaglione – olasz borhab

Négy tojássárgáját 4 evőkanál kristálycukorral alaposan kikeverünk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál marsala bort. Vízfürdő fölött kevergetjük legalább 10 percig, és közben hozzáadunk még 2-3 evőkanál marsalát. A lényeg, hogy sok levegő kerüljön a könnyű, selymes krémbe. Akkor jó, ha megáll benne egy babapiskóta.

SZÜRETI MULATSÁGOK

  • Szüreti Piknik Etyeken

Must, bor, barátok, kultúra – szüreti piknik a Gasztrosétányon, kulturális és gyerekprogramokkal, finom étkekkel és isteni nedűkkel.

szeptember 1-2. Etyek

  • Badacsonyi Szüret

Az ország legszínesebb szüreti felvonulása Badacsonytomaj és Badacsony között, a 71-es úton zajlik, ahol néptáncosok, huszárok, fúvószenekarok, tűzzsonglőrök és lovas fogatok szórakoztatják a nagyérdeműt, és közben finom helyi borokat lehet kóstolni.

szeptember 7–9. Badacsony

  • Szekszárdi Szüreti Napok

A kadarka és a bikavér hazájában összművészeti fesztivál, szüreti felvonulás várja a látogatókat, és megválasztják 2019 szüreti táncospárját is, akik jövőre a rendezvény arcaként térnek vissza.

szeptember 13–16. Szekszárd

  • Sághegyi Szüreti Napok

Felvonulással, kirakodóvásárral és koncertekkel vár mindenkit a több évtizedes hagyományokra épülő Sághegyi Szüreti Napok a Somlói történelmi borvidéken.

szeptember 15-16.

  • Szépasszonyvölgy víkend: A Szüret

Az egri borvidék háromnapos ünnepségsorozat keretében ünnepli a szőlő és a bor ünnepét.

szeptember 22–24. Eger

Címlapkép: Fortepan

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Színház

Gyertek az Átriumba, amíg lehet! - Újabb színház kongatja a vészharangot

A kulturális taotámogatás megszűnése miatt egyre több színház jövője válik bizonytalanná, ugyanis nem tudnak tervezni a 2019-es évadra.
Klasszikus

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.
Színház

A rendező, aki megdolgoztatja a nézőt - Székely Kriszta

A saját maga körüli világégetés és az állandó csavargás már kikopott belőle; amióta rendez, a színház az élete. Székely Kriszta Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz bécs

Szombattól teljes pompájában csodálható meg Bécs karácsonyfája

Gőzerővel készül a közelgő karácsonyi szezonra az osztrák főváros, ahol idén összesen húsz vásárban merülhetnek alá az ünnep hangulatában az érdeklődők.
Plusz hírek

Vádat emeltek az ellopott Lennon-szemüvegek és naplók orgazdája ellen

A sokat látott relikviák Törökországot is megjárták, az egyik ellopott naplóba John Lennon néhány órával halála előtt írt bejegyzést. Most a német ügyészség vádat emelt a 2006-ban eltulajdonított tárgyak feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen.
Plusz gasztro

Gomba, gomba, gomba, nincsen semmi gondja – Novemberi gasztro ajánlatunk

A gasztronómiai ősz alappillérei a szilva, a szőlő, a sütőtök és persze a gomba. Az őszi nyirkos időjárásban nőnek, mint a bolondgomba, ilyenkor megszaporodnak az erdőt látogató gombászcsapatok. Gombakisokosunkban alaposan körbejárjuk a témát.
Plusz ajánló

„Mennyire irigyeltem a lengyeleket, nekik igazi Leonardójuk van”

Fáy Miklós kritikus hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunkban. Íme a novemberi ajánlat.
Plusz queen

Freddie Mercury vadabb és bátrabb volt annál, ahogy ebben a filmben bemutatják

A Bohém rapszódia számos tekintetben kozmetikázza Freddie Mercury alakját, aki a valóságban többet közölt szexualitásáról, hedonizmusáról a dalaiban, mint amennyit a film megmutat.