Plusz

Trónra lép a borkirály - a Fidelio szüreti gasztro ajánlata

2018.08.28. 09:25
Ajánlom
Ahogy vége a nyárnak, és a gyerekek visszatérnek az iskolába, a borvidékeken lázasan folyik az év legnagyobb közösségi és gazdasági eseménye, a szüreti munka és az ünneplés. Szüreti gasztro ajánlónkban a must, a bor és a szőlőlevél is kitüntetett szerepet játszik. 

A magyarországi szőlőtermelés egészen a római időkig nyúlik vissza. Eredetileg a szüret szó a borkészítés egyik fázisára, a szűrésre utalt. A szüret kezdete régiónként változik, hiszen figyelembe kell venni az időjárási viszonyokat és az adott szőlőfajtákat is. Így az Alföldön előbb kezdődik a szüret, mint a Dunántúlon.

Idén két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidékeken, mert a megszokottnál hamarabb fakadtak a szőlők.

Régen igazi sátoros ünnep volt a szüret, fontos társadalmi esemény, tánccal, mulatozással, poharazgatással. Ma is sok család és ismerős közös programja a szüret, ahol ragaszkodnak a hagyományokhoz.

A szüreti felvonulásokon korabeli ruhákba öltözve emlékeznek meg a régi idők embereiről és az esti mulatság egykori vezéralakjáról, a borkirályról. A szüret kemény fizikai munka, ezért a tipikus szüreti étel könnyen elkészíthető egytálételből (például pörkölt, gulyás, töltött káposzta) és száraz, tehát nem krémes tésztákból (például csörögefánk) áll.

szuretipiknik-143927.jpg

Szüreti piknik

Szőlőt fogyaszthatunk nyersen, gyümölcsként, a levéből nyert mustként és természetesen finom, zamatos borként is. Magas cukortartalma miatt a bor- és a csemegeszőlő a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs, tisztítja a májat, megszépíti a bőrt, és tele van vitaminokkal, melyek erősítik az immunrendszert. Minél sötétebb a héja, annál több antioxidánst tartalmaz. A must frissen préselt gyümölcslé, elsősorban a bor alapanyaga, gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

RECEPTEK SZŐLŐVEL, MUSTTAL, BORRAL ÉS SZŐLŐLEVÉLLEL

Házi mustméz

Leszemezünk kábé fél kg otelló szőlőt, és szűrőben kipréseljük a levét. Alacsony lángon főzzük 30-40 percig, de vigyázzunk, kevergetni kell, mert könnyen odaég a vége felé. Amikor már jó sűrű, pici üvegekbe töltjük.

dolmades-143926.jpg

Dolmades, töltikék szőlőlevélben

Dolmades (töltikék szőlőlevélben) – Házisáfrány gasztroblogger receptje

Egy kiló darált húshoz adjunk hozzá 20 dkg rizst, 1 nagy fej apróra vágott hagymát, mentát, fahéjat, sót, borsot, és gyúrjuk alaposan össze.

Alaposan öblítsünk le kábé 30 szőlőlevelet. Tegyünk mindegyik szőlőlevél matt felére 1-1 kanállal a töltelékből, és tekerjük össze úgy, hogy tekerés közben a levelek oldalait is gondosan a töltelékre hajtjuk. Ügyeljünk arra, hogy sehol se tudjon kicsorogni.

Tegyük a töltelékeket szorosan vastag fenekű lábosban egymás mellé, majd a következő sorba ugyanígy, amíg a csomagok el nem fogynak. Tegyünk a maradék levelekből néhányat a töltikékre. Csavarjunk rá kevés citromlevet.

Tegyünk a lábosba közvetlenül a töltikékre egy tányért, így nem esnek szét főzés közben. Öntsünk a lábosba annyi alaplevet, hogy épp elfedje az ételt, fedjük le, majd lassú tűzön főzzük nagyjából 1,5 órán keresztül.

Közben olvasszunk meg 30 gramm vajat, és szórjunk hozzá 15 gramm lisztet. Folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá fél liter alaplevet. Forraljuk fel.

Egy tálban keverjünk össze három tojássárgáját a citromlével. Lassan, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá az alaplevet. Melegítsük, amíg a mártás besűrűsödik, de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl, mert úgy a tojássárgája összeugorhat.

Tálaljuk a batyukat melegen, pár kanál pikáns mártással meglocsolva!

Sertésszelet musttal

Négy szelet rövidkarajt sózunk, borsozunk, zúzott fokhagymával, köménnyel, pirospaprikával és őrölt szerecsendióval ízesítünk, majd kérgesre sütjük kevés olajon. Két deci musttal felöntjük, és rövid ideig csendesen pároljuk. Röviddel az előtt, hogy kész a hús, hozzádobunk piros és fehér szőlőszemeket.

Hagyományos szüreti étel: a pincepörkölt

Kevés zsíron megpirítunk 15 deka apróra vágott füstölt szalonnát, 3 nagy, de apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát. Hozzáadunk egy kanál pirospaprikát, majd 1 kiló felkockázott marhalábszárt körbepirítunk, hozzáadunk két felszeletelt zöldpaprikát, megsózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és babérlevéllel ízesítjük. Két deci musttal felöntjük, addig pároljuk kis lángon, amíg megpuhul a hús, ekkor hozzáadunk pár szem felvágott paradicsomot és 2 deci száraz vörösbort. Akkor jó, ha már sűrű a szaftja. Nagyon finom kovászos uborkával, főtt krumplival vagy tarhonyával.

zabaglione-143929.jpg

Zabaglione, olasz borhab

Zabaglione – olasz borhab

Négy tojássárgáját 4 evőkanál kristálycukorral alaposan kikeverünk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál marsala bort. Vízfürdő fölött kevergetjük legalább 10 percig, és közben hozzáadunk még 2-3 evőkanál marsalát. A lényeg, hogy sok levegő kerüljön a könnyű, selymes krémbe. Akkor jó, ha megáll benne egy babapiskóta.

SZÜRETI MULATSÁGOK

  • Szüreti Piknik Etyeken

Must, bor, barátok, kultúra – szüreti piknik a Gasztrosétányon, kulturális és gyerekprogramokkal, finom étkekkel és isteni nedűkkel.

szeptember 1-2. Etyek

  • Badacsonyi Szüret

Az ország legszínesebb szüreti felvonulása Badacsonytomaj és Badacsony között, a 71-es úton zajlik, ahol néptáncosok, huszárok, fúvószenekarok, tűzzsonglőrök és lovas fogatok szórakoztatják a nagyérdeműt, és közben finom helyi borokat lehet kóstolni.

szeptember 7–9. Badacsony

  • Szekszárdi Szüreti Napok

A kadarka és a bikavér hazájában összművészeti fesztivál, szüreti felvonulás várja a látogatókat, és megválasztják 2019 szüreti táncospárját is, akik jövőre a rendezvény arcaként térnek vissza.

szeptember 13–16. Szekszárd

  • Sághegyi Szüreti Napok

Felvonulással, kirakodóvásárral és koncertekkel vár mindenkit a több évtizedes hagyományokra épülő Sághegyi Szüreti Napok a Somlói történelmi borvidéken.

szeptember 15-16.

  • Szépasszonyvölgy víkend: A Szüret

Az egri borvidék háromnapos ünnepségsorozat keretében ünnepli a szőlő és a bor ünnepét.

szeptember 22–24. Eger

Címlapkép: Fortepan

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.