Plusz

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

Kult50 – Akik pörgetik a kultúrát
2020.09.21. 09:35
Ajánlom
„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós

Elismert teljesítmény: A Baumgarten-díj visszaállítása

Még kamaszként került a kezébe Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye, ami megvilágosodás-szerűen hatott rá, és megváltoztatta addigi hozzáállását az irodalomhoz. Ekkor döntötte el, hogy író lesz. Aki azért ír, hogy önmagát szórakoztassa. Vagy megváltsa. Vagy „csak” még jobban megismerje.

Mindenkinek ajánlja az írás és olvasás drogként való használatát.

Az író közéleti ügyekben máig aktív szerepet vállal. 2015-ben létrehozta a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítványt. A szervezeten keresztül, civilek adományaiból segítenek rászoruló embereken, családokon.

IMG_3630-222632.jpg

Kukorelly Endre (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf / Fidelio)

2019 tavaszán Kukorelly kezdeményezésére feltámasztották az 1950-ben megszüntetett Baumgarten-díjat, s e célra az író föl is ajánlott egymillió forintot. Az öt díjat és hat jutalmat jelentő, évente kiosztott, 5.200.000 forint összértékű elismeréseket közösségi finanszírozásból szeretnék életben tartani. Ennek az ereje abban is rejlik, hogy aki beszáll – bármilyen összeggel –, odafigyel majd a mindenkori díjazottakra. A díj – ami a Gyümölcsöskert-Baumgarten-díj elnevezést kapta – valamennyi kurátorának feladata, hogy kizárjon bármiféle állami beavatkozást. Kukorelly elvállalta az első három évre a kurátori munkát, amit ezután átad egyik, már díjazott írótársának.

A cél politikamentesen, csak és kizárólag szakmai szempontok alapján elismerni az írókat.

Kukorelly Endre szerint csakis annak van igazán esélye rá, hogy megváltoztassa életét, aki művészetekkel foglalkozik. Ő maga a regények, versek, esszék és színdarabok (darabját játszotta a Katona József Színház) mellett naplót is ír. S e műfaj művelését mindenkinek ajánlja, mert rengeteget segít az önismeretben. Ugyanakkor abban bízik, halála előtt tíz perccel majd szólnak neki, mert akkor még marad egy kis ideje megsemmisíteni a naplóit…

Kukorelly addig ír egy mondatot, amíg az nincs kész. S nem hagyja abba, amíg meg nem pillantja magát benne, mint Nárcisz a víz tükrében. Mert az írásban az a jó, hogy nehéz. Ő nem akar megfelelni senkinek, mindössze élvezni szeretné, amit csinál. S ha ez sikerül, az is élvezi majd, aki olvassa. Mint írja:

Műveld a kerted, hallgass rigót, ne hallgass másokra.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Kukorelly Endre (fotó: Csabai Kristóf / Fidelio)

„Ne csak nézzük, csináljuk is!” – Kukorelly Endre: Pálya

Kapcsolódó

„Ne csak nézzük, csináljuk is!” – Kukorelly Endre: Pálya

Profi és amatőr sportról, kívülálló bírókról és az öröm ízéről beszélgettünk Kukorelly Endrével új kötete, a Pálya kapcsán. 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.