Plusz

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

Kult50 – Akik pörgetik a kultúrát
2020.09.21. 09:35
Ajánlom
„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós

Elismert teljesítmény: A Baumgarten-díj visszaállítása

Még kamaszként került a kezébe Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye, ami megvilágosodás-szerűen hatott rá, és megváltoztatta addigi hozzáállását az irodalomhoz. Ekkor döntötte el, hogy író lesz. Aki azért ír, hogy önmagát szórakoztassa. Vagy megváltsa. Vagy „csak” még jobban megismerje.

Mindenkinek ajánlja az írás és olvasás drogként való használatát.

Az író közéleti ügyekben máig aktív szerepet vállal. 2015-ben létrehozta a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítványt. A szervezeten keresztül, civilek adományaiból segítenek rászoruló embereken, családokon.

IMG_3630-222632.jpg

Kukorelly Endre (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf / Fidelio)

2019 tavaszán Kukorelly kezdeményezésére feltámasztották az 1950-ben megszüntetett Baumgarten-díjat, s e célra az író föl is ajánlott egymillió forintot. Az öt díjat és hat jutalmat jelentő, évente kiosztott, 5.200.000 forint összértékű elismeréseket közösségi finanszírozásból szeretnék életben tartani. Ennek az ereje abban is rejlik, hogy aki beszáll – bármilyen összeggel –, odafigyel majd a mindenkori díjazottakra. A díj – ami a Gyümölcsöskert-Baumgarten-díj elnevezést kapta – valamennyi kurátorának feladata, hogy kizárjon bármiféle állami beavatkozást. Kukorelly elvállalta az első három évre a kurátori munkát, amit ezután átad egyik, már díjazott írótársának.

A cél politikamentesen, csak és kizárólag szakmai szempontok alapján elismerni az írókat.

Kukorelly Endre szerint csakis annak van igazán esélye rá, hogy megváltoztassa életét, aki művészetekkel foglalkozik. Ő maga a regények, versek, esszék és színdarabok (darabját játszotta a Katona József Színház) mellett naplót is ír. S e műfaj művelését mindenkinek ajánlja, mert rengeteget segít az önismeretben. Ugyanakkor abban bízik, halála előtt tíz perccel majd szólnak neki, mert akkor még marad egy kis ideje megsemmisíteni a naplóit…

Kukorelly addig ír egy mondatot, amíg az nincs kész. S nem hagyja abba, amíg meg nem pillantja magát benne, mint Nárcisz a víz tükrében. Mert az írásban az a jó, hogy nehéz. Ő nem akar megfelelni senkinek, mindössze élvezni szeretné, amit csinál. S ha ez sikerül, az is élvezi majd, aki olvassa. Mint írja:

Műveld a kerted, hallgass rigót, ne hallgass másokra.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Kukorelly Endre (fotó: Csabai Kristóf / Fidelio)

„Ne csak nézzük, csináljuk is!” – Kukorelly Endre: Pálya

Kapcsolódó

„Ne csak nézzük, csináljuk is!” – Kukorelly Endre: Pálya

Profi és amatőr sportról, kívülálló bírókról és az öröm ízéről beszélgettünk Kukorelly Endrével új kötete, a Pálya kapcsán. 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Plusz ajánló

Botránykönyvek és filmsikerek a novemberi Fidelióban

Az ingyenes programmagazin novemberi számában többek között Horvát Lili mesél a velencei bemutatkozásáról, Lakatos Mónikát kérdeztük a WOMEX életműdíjról, de Földes Tamás is felidézte a múlt század egyik legnagyobb botrányhősét, Boris Viant. Lapozz bele online!
Plusz hír

Október végétől kapható a Vylyan Bogyólé

Hamarosan már bárki kortyolgathatja a Vylyan Pincészet legújabb nedűjét, a francia újbor készítésének hagyományait követő Bogyólét. A 2020-as palackokat Győri Katinka Laura, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának címkéje díszíti.
Plusz könnyűzene

A Qualitons, a Platon Karataev és a Mörk a leginkább exportképes zenekaraink itthon

Idén második alkalommal állította össze a külföldön is labdába rúgó könnyűzenei együttesek listáját a HOTS.
Plusz hír

25 ezer lopott régészeti emléket adott vissza Franciaország Marokkónak

Tizenöt éve történt a régészeti lopás, de csak most sikerült visszaszolgáltatni a tárgyakat Marokkónak. Az egész három tonnát nyom.