Plusz

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

2024.07.05. 10:40
Ajánlom
Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 

A királyi és nemesi családok udvari életformája iránt már a The Crown, a Down Town Abbey, vagy a Bridgerton sorozatok előtt is nagy volt az érdeklődés. Július 20-án, szombaton, bárki betekinthet a kismartoni Esterházy-kastélyban az Esterházyak egykori udvartartásába, hiszen egy egész napos, muzsikával átszőtt kastélyfesztivál keretében várják a családokat.

A nap mottója Vivalditól kölcsönözve a négy évszak. „A tavaszt és a nyarat gyorsan követi / az ősz és hamarosan beköszönt a tél – / Ó, tisztelt hölgyem  / elillan az élet!“  Wilhelm Busch egyszer ezzel a rövidre fogott, mosolyra fakasztó négysorossal emlékeztetett az évszakok és általában a létezés sajnálatosan gyors elmúlására.

Vivaldi A négy évszak című darabjának viszont úgy tűnik, meg sem kottyan az idő, hiszen nemsokára háromszáz éve lesz, hogy a hegedűversenyek semmit sem veszítettek népszerűségükből.

Az udvari mulatság gerincét képező Vivaldi darabot meglepő, de találó további zenedarabokkal kiegészítve indulnak kicsik és nagyok az Esterházy-kastély pompás tereinek felfedezésére.

2023_Familienfuehrung_SchEECTommiSchmid_web101-103953.jpg

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban (Fotó/Forrás: Classic.Esterházy)

A programot délután fél háromkor a kastély erkélyén megszólaló fanfárok indítják, és míg a kicsiket a kezdődő gyerekprogramokra, addig felnőtteket a Haydn Terembe, Vivaldi A négy évszak című hegedűversenyére invitálják.

A gyerekek először korabeli sminket kapnak, majd a különböző érzékszerveiket tehetik próbára, lesz például illat- és szörpkvíz is, piknikezés a kastélyparkban és természetesen a zene sem maradhat el rövid koncertek formájában.

A szülők programja 16 órakor egy vándorkoncerttel összekötött különleges kastélyvezetéssel folytatódik. A kastély egyes dísztermeiben

színházi jelenetek segítségével felidézhetik, hogy milyen előkészületeket igényelt egy udvari mulatság, és hogy ünnepeltek a kastély egykori lakói,

és természetesen minden állomáson felcsendül az egy-egy évszakhoz kapcsolódó zenemű is.

20210822_Esterhazy_Haydngala_web_080-103953.jpg

Hangverseny a Haydn Teremben (Fotó/Forrás: Classic.Esterházy)

A koncertprogram és a pompa 18.30-kor folytatódik a Haydn Teremben. Heinz Ferlesch vezényli a Barucco vokálegyüttest és a Pannónia Ifjúsági Zenekart, akik Johann Sebastian Bach Tönet ihr Pauken, erschallet Trompeten kantátáját és Antonio Vivaldi Gloriáját szólaltatják meg.

A programok közötti szünetben a kastéllyal szemben található Galántha Hotel Paulgarten étterme menüvariációkat és frissítőket kínál.

A nap végén pedig mintegy ráadásként a Pannon Ifjúsági Szimfonikus Zenekar örvendezteti meg közönségét a kastély udvarán egy szabadtéri, dél-amerikai dallamokat felvonultató koncerttel a tangó jegyében. A zenekar élén Daniel Erazo Muñoz karmester áll majd, először Heitor Villa-Lobos Bachianas Brasileras darabjából játsszák a 4. és 5. tételt, majd egy fulmináns buenos aieres-i dallammal, Vivaldi négy évszakának már régóta méltó, kortárs társával, Ástor Piazzola Négy évszak Buenos Aires-ben című művének két tételével zárják a napot.

További részletek az Esterházy-kastély oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban (Fotó/Forrás: Classic.Esterházy)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Utcaszínház, cirkusz és számos egyéb attrakció vár az idei Szigeten

Egy lenyűgöző francia produkcióval érkezik a Nagy Utcaszínház, a világ minden tájáról jövő cirkuszi előadásokat mutat be a Cirque du Sziget, a Sétáló Utcaszínházak keretében kilenc attrakció bukkan majd fel a Sziget minden pontján.
Plusz ajánló

Tizenegy napon át, augusztus 9-től 19-ig tart a 33. Zempléni Fesztivál!

Kulturális felüdülésre, s egyidejűleg a természet és a gasztronómia kínálta örömök felfedezésére várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén meghatározó kulturális programsorozata.
Plusz interjú

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.
Plusz magazin

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.