Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

2022.08.12. 08:50
Ajánlom
Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Részletes program

12:30 – SLEEPING BEAUTY PROJECT: DREAM EXPERIMENT

A Sleeping Beauty projekt egy alvó installáció, amely segítségével a fesztiválozók egy vezetett altatásban vehetnek részt. Nyugágyban fekve pihenhetünk, bizonyos érzékszerveink stimulálásán keresztül pedig az álom és ébrenlét határán lebegve frissülhetünk fel. Az álomtúrák harminc percesek.

14:00 – MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – PERFORMATÍV SÉTA

Közös mozgásra és alkotásra hívja a résztvevőket Mészáros Máté és csapata. A szigetlakók délutánonként A távolság mechanikája című koreográfiát alkothatják újra közösen, így egy órára kipróbálhatják, milyen kortárs táncossá válni.

15:00 – CIE CLAIRE DUCREUX: SILENCIS (30’)

A francia Claire Ducreux táncművész 1998-ban költözött Barcelonába, ahol tánc-és színházi előadásokkal, majd egy interaktív bohóc show-val kísérletezett. A több díjjal is jutalmazott Silencis előadás közös lélegzésre invitálja a nézőket. Megmutatja, hogy a csenddel és a befelé figyeléssel hogyan juthatunk közelebb legbelsőbb énünkhöz. 

16:00 – O ULTIMO MOMENTO: L’AUTRE (30’)

A L’Autre két tagú társulata egy pár kapcsolatát követi nyomon két síkon: vízszintesen és horizontálisan. João Paulo Santos és Iliass Mjouti kettőse a hip-hopot és a kínai rudat használja eszközként ahhoz, hogy a két test találkozzon.

17:00 – TS CREW – MADE IN HONG KONG

Ez az előadás Kína fővárosáról, Hong Kongról szól. Olyan témákat dolgoz fel, mint az őszinteség, a szimpátia és a függetlenség, valamint bemutatja a különböző társadalmi státuszokba való átmenet folyamatát. A darab kérdésekkel szembesít, de nem ad válaszokat.

18:00 – ALESSANDRO SCIARRONI: SAVE THE LAST DANCE FOR ME (20’)

Különleges udvarlási táncot láthatnak a nézők Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyet az 1900-as évek elején kizárólag férfiak adhatták elő. A fizikailag is megterhelő, akrobatikus mozgás közben a pároknak szinte kötelező átölelnie egymást, így garantáltan fel tudja mérni a másik, mire számíthat a partnerétől a táncparketten túl. 

19:00 – WILLANY LEÓ (50’)

A hazai Willany Leó Improvizációs Táncszínház már tizennégy éve működik Grecsó Zoltán vezetésével: a kreatív közösségi alkotóműhely a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárával dolgozza fel témáit. 

21:00 – MÁRKUS SÁNDOR: THE VISUAL SENSE OF TOUCH

A pandémia alatt kezdett el 3D animációt és tervezést tanulni Márkus Sándor bábművész, látványtervező, aki egy különleges, interaktív bábinstallációt mutat be a Szigeten. Az elmúlt két év korlátozásai után a fesztivál szervezői szimbolikusan ezzel az művel fejezik ki hálájukat, hogy ismét együtt szigetelhetünk.

23:15 – INSECTOTRÓPICS: THE LEGEND OF BURNING MAN (45')

A 2011-ben, Barcelonában alakult társulat előadásain élőben, a néző szeme láttára születik meg az alkotás, legyen szó festményről, színdarabról vagy zenéről. A formáció az elmúlt tíz évben bejárta egész Európát, Latin-Amerikát, sőt Ázsiát is. A Szigetre a The Legend of Burning Man című darabjukat hozzák el, amelyet Mohamed Bouazizi, egy tunéziai utcai árus inspirált, aki 2010. december 17-én felgyújtotta magát. Ez az esemény vezetett el a jázminos forradalom kirobbanásához, közvetve pedig az arab tavaszhoz.

Egy közös fotót a Willendorfi Vénusszal? – Az ArtZone idén is várja az alkotni vágyókat

Interaktív alkotásra hívja a fesztiválozókat az ArtZone, ahol kedvünkre festhetünk, kollázsolhatunk vagy éppen zenét csinálhatunk. A helyszínen installációk – köztük a Willendorfi Vénusz óriás, felfújt mása – várják a szigetelőket, számos műhellyel együtt. A közreműködők között szerepel például Péli Barna szobrászművész, a Medence Re+Concept táskaműhelye, a Café Analog fotográfusai, de képviselteti magát a Magyar Nemzeti Galéria és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is. Ahogy a Sziget Fesztivál is igyekszik közelebb hozni a művészetet és a fenntarthatóságot a látogatókhoz, úgy az ArtZone résztvevői is ennek jegyében hívják alkotásra a fesztiválozókat. Mindemellett

olyan fontos társadalmi témákkal foglalkoznak, mint az egyenjogúság és a klímakatasztrófa.

A művészeti zóna ingyenes workshopjai minden nap déltől este 8-ig látogathatók. 

ok_P1890685_willnedorfi-111324.jpg

Idén is vár az ArtZone a Szigeten! (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Szinte minden médium beszámolt arról, hogy a szókimondó szövegeiről ismert magyar rapper, Krúbi az egyik Fonogram-díját koncert közben egy rajongójának adta, aki a 36 fokos melegben, déltől várakozott az előadóra a Budapest Park kapujánál. Ha a dropYard színpadán nem is osztogat majd valószínűleg díjakat, 23:00-tól azért élőben is meghallgathatják a rajongók legnépszerűbb dalait. 

Paul Van Haver, művésznevén Stromae zenéje leginkább a hip-hop és az elektronikus zene stílusjegyeire épül. A belga énekes lemezei eddig 8,5 millió példányban keltek el világszerte. Aki élőben is meghallgatná, az 19:30-tól megteheti a nagyszínpadon. Sokáig kérdéses volt, eljut-e a Szigetre a Grammy-díjas kanadai énekes Justin Bieber, akinek nemrég lebénult a fél arca egy vírus miatt. Mindenkit megnyugtatunk, a népszerű kanadai énekes már jól van és fellép a Szigeten. Az est fő sztárvendégeként 21:15 perckor kezdődik a koncertje a nagyszínpadon. 

Jegyvásárlás ide kattintva! >>> 

Fejléckép/Forrás: Sziget Official

A Sziget nélkül már nagyon nehéz lenne elképzelnünk az életünket – Kardos József programigazgató a Fülbemászóban

Kapcsolódó

A Sziget nélkül már nagyon nehéz lenne elképzelnünk az életünket – Kardos József programigazgató a Fülbemászóban

Egy hét múlva kezdődik a Sziget. A két év kihagyás után jelentkező fesztiválra több mint ötven országból várják a fellépőket, a zenei kínálat mellett pedig ezúttal is gazdag felhozatal lesz kísérőprogramokból. Kardos Józseffel, a Sziget programigazgatójával Várhegyi András beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.