Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

2024.05.21. 14:20
Ajánlom
Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!

A kulturális élethez kapcsolódó hírek és interjúk mellett részletes bontásokban szerepeltetjük a júniusi programkínálatot, külön tematika szerint csoportosítva a színházi, zenei és képzőművészeti eseményeket, ezen kívül film- és könyvtippekkel is jelentkezünk.

Interjúink

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeit egy reggelbe nyúló beszélgetés során, amíg a gyerekük fent alszik. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán többször találkozott már a színpadon házassági drámában, a mostani produkció azonban még érzékenyebb megközelítéssel fordul a sokunkat érintő témához. Erről beszélgettünk a két művésszel.

„A társadalom elvárja, hogy a nagyvállalkozások támogassák a helyi művészeket” – mondja Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítványok elnöke, akivel a cégcsoport alapításának harmincadik évfordulója alkalmából beszélgettünk. (Olvassa el online!)

Snétberger Ferenccel a nevét viselő alapítványa budapesti központjának Bacsó Béla utcai bázisán találkozunk. Beszélgetésünkben óhatatlanul is felmerül a tanítás és a tehetségek támogatásának fontossága, de megpróbálunk behatolni az előadó-művészet és a zene legmélyebb rétegeibe is. (Olvassa el online!)

Májusban mutatták be a mozikban Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai második dokumentumfilmjét, A boldogság ügynökét, amely egy különleges kis ország sajátos világát mutatja be, ahol a társadalom identitását tudatosan építik a boldogság eszményére. Bhutánról beszélgettünk Zurbó Dorottyával. (Olvassa el online!)

Fáy Miklós újabb kulturális élményeket népszerűsít a lapban: a kritikus ajánlatai közt ezúttal koncert, opera és kiállítás is szerepel. A legújabb beleolvasóban Vajda Katalin Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című könyvéből olvasható részlet.

Amikor elindulok a színházba, nagy bennem a várakozás, hogy aznap este hogy sikerül. Ha szeretem az előadást, boldogan csinálom. Aznap játszani megyek.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni. Aktuális választása Michel Houellebecq Megsemmisülni című regényére esett, amely 2023 őszén, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Gondolataira a kötet fordítója, Tótfalusi Ágnes reagál.

Szerzőnkre jellemző, hogy mindig nekiugrik a jelenvalóság társadalmi és politikai anomáliáinak, ám végül kiderül, hogy alapvetően mégis emberi sorsokat akar ábrázolni.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le.

 

A 2024. júniusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Szegedi Szabadtéri Játékok kreatívja látható, a hátsó borítón a Vígszínház 2024/2025-ös évadának plakátja kapott helyet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.