Plusz

Új irodalmi díjat adtak át a Könyvfesztiválon

2016.04.25. 10:49
Ajánlom
Az Hazai Attila Irodalmi Díjat elsőként Bartók Imrének ítélte oda a szakmai zsűri. A díj átadására április 29-én a Nyitott Műhelyben kerül sor.

Az elismerést az Hazai Attila Alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy így ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, és segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket. Az 500 ezer forint pénzjutalommal járó elismerésben egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs író részesülhet, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Szegő János, Németh Gábor, Nagy Gabriella és Garaczi László

Szegő János, Németh Gábor, Nagy Gabriella és Garaczi László (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A díjazott kiválasztásában a kuratórium által felkért zsűri közreműködik, melynek tagjai Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

Garaczi László

Garaczi László (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

Bartók Imre

1985-ben született Budapesten. 2008-ban az ELTE filozófia szakán végzett, majd az esztétika szakon doktorált. Szépirodalmi munkássága mellett irodalomtörténeti monográfiákat, tanulmányokat, kritikákat, esszéket is ír. Művei: Paul Celan – A sérült élet poétikája (2009), Fém (2011), Rilke – Ornamentika és halál (2011), A patkány éve (2013), A nyúl éve (2014), A hamis Alef – Kezdet és temporalitás (2014), A kecske éve (2015), Goebbels (2015), Alfonz és az űrlények (2015).

Bartók Imre

Bartók Imre (Fotó/Forrás: Bachpekary Máté)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

A Kossuth-díjas karmester szeretné, hogy az Operaház órabérben foglalkoztatott korrepetitorai nagyobb megbecsülést kapjanak.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.
Plusz hang

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz kossuth-díj

Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjat kapott

Március 15. alkalmából Áder János kiosztotta a Kossuth-díjakat. Íme a lista.
Plusz hír

Művészeket díjaztak március 15-e alkalmából – Itt a teljes lista!

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában művészeti elismeréseket adott át, köztük a Jászai Mari-, Liszt Ferenc- és Balázs Béla-díjat.