Plusz

Új képzések és Nyílt nap a Freeszfén

2022.05.09. 13:20
Ajánlom
Május 10. és 15. között rendezik meg a II. Freeszemlét a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a CEU épületében. A program szerves része a Freeszfe új képzéseit bemutató Nyílt nap, május 14-én szombaton, ahol a leendő diákok nyílt órákon vehetnek részt, illetve feltehetik kérdéseiket is. 

A Nyílt napon az ősszel induló képzésekkel ismerkedhetnek a leendő diákok, akik bepillanthatnak a képzésekbe, nyílt órákon vehetnek részt, illetve feltehetik kérdéseiket is. Az Egyesület várja a jelentkezőket, az érdeklődőket, és azokat is, akiket az egyes programok érdekelnek.

2022 őszén második alkalommal indítja el új képzéseit a Freeszfe, ahol tavaly öt osztály 51 hallgatóval kezdte meg tanulmányait. A képzések célja, hogy az intézményesített kereteken kívül kezdő lökést és szakmai muníciót adjon olyan fiataloknak és felnőtteknek, akik nem a klasszikus, egyetemi keretek között, hanem szabadabb formában akarnak elmélyülni a művészeti területeken. A Freeszfe oktatói évek óta fontos munkát végeznek saját szakmájukban. Az oktatási programban nagy hangsúlyt helyeznek a különböző területek közötti átjárásra is. Mint írják:

A Freeszfe egy friss, működő közösség, aktívan reflektálunk a társadalmi kérdésekre. Ebbe a közösségbe hívunk, csatlakozz hozzánk!

145137759_199374041925900_3924811729856162555_n-122510.jpg

Freeszfe (Fotó/Forrás: Freeszfe Egyesület)

A Nyílt Nap programja:

10.00-12.00 - Kötetlen beszélgetés, valamint igény esetén móka és kacagás, a Színház és performansz osztály jelenlegi hallgatóival és oktatóival, avagy kérdezz bátran. (Színház és performansz képzés)

12.00-13.00 - A tévétől az újmédiáig - Román Zsuzsa előadása (Újmédia képzés)

13.30-15.30 - A közösségi média története – illetve hogyan csináljunk jó Facebook oldalt? - Veszprémi Judit előadása (Művészeti kommunikáció)

13.30-15.30 - SZEMÉLYES SZÍNHÁZ - interaktív nyílt óra

Hogyan lehet alkotó módon továbbgondolni egy színházi előadást fiatalokkal? A nyílt órán az érdeklődők ízelítőt kapnak abból, hogy milyen játékok és kreatív gyakorlatok várnak rájuk ezen a képzésen, valamint találkozhatnánk pár emberrel az első osztályból, akik a képzésen szerzett saját élményeikről mesélnek majd, és arról, hogy az ott tanultakat hol és hogyan tudják munkájuk során hasznosítani.

A nyílt órát vezeti a képzés három oktatója: Gyombolai Gábor színész-drámatanár, Perényi Balázs rendező, drámatanár, Róbert Júlia író-dramaturg, valamint korábbi hallgatók: Fazekas Anna Dorottya pszichológus, színész-drámatanár, Villant Bálint drámainstruktor, Weigert Andrea középiskolai tanár

16.00-18.00 - KÖZÖSSÉG-SZÍNHÁZ-TANULÁS

Játék és közös gondolkodás a kurzus leendő tanáraival. A játék célja, hogy az érdeklődők aktív közösségi élményen keresztül tapasztalják meg, mire számíthatnak, ha a közösségi színházról szeretnének tanulni.

14.30 – 15.30 Nyílt énekóra Berecz Beával

16.00 – 17.00 Nyílt beszédóra Hernádi Krisztinával

Szabad megszólalás
Hallasd a hangod! Énekelj - beszélj velünk! Tapasztald meg milyen lehetőségek rejlenek a hangodban!

12.00 - 18.00 Best of Freeszfe - egész nap vetítés a Freeszfe filmjeiből (a program kb. 3 óra, lehet ki-és becsatlakozni. A filmek 3 óra után újra elkezdődnek)

Helyszín: CEU, V. kerület, Nádor utca 15.

A program ingyenes, regisztrálni az alábbi linken lehet:

A Freeszfe Egyesület 2022-ben induló, új képzései 

SZÍNHÁZ ÉS PERFORMANSZ - Időtartama egy év, osztályvezető: Hudi László, mentorok: Czirák Ádám, Goda Gábor, Hód Adrienn, Hudi László, Szabó Veronika, tervezett vendégoktatók: Ardai Petra, Árvai György, Berecz Zsuzsa, Csató Kata, Gergye Krisztián, Ivanyos Ambrus, Juhász András, Kálmán Eszter, Kelemen Patrik, Molnár Csaba, Muskovics Gyula, Nagy József Szkipe, Nemes Z. Márió, Ördög Tamás, Rácz Anikó, Sarah Günther, Schuller Gabriella, Somló Dávid, Szabó Réka, Szilágyi Kornél, Perovics Zoltán

Képzésünk olyan fiatalokat és/vagy pályájuk elején járókat kíván megszólítani, akik ismereteiket kollaborációban, közösségi alapon, valamint „csinálva-tanulva” kívánják bővíteni, akik szeretnének egy leendő, reális, saját projektet/produkciót bemutatni. Képzésünk nyitva áll olyanok számára is, akik valamilyen más területeken (képzőművészet, zene, technológia, humán tudományok stb.) már ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, és akik az előadó-művészetben interdiszciplináris módon kívánják hasznosítani és bővíteni eddigi ismereteiket és tapasztalataikat.

Olyanokat is szívesen látunk, akik indíttatást éreznek magukban, hogy a színházat saját maguk és mások számára újradefiniálják, akik kortárs színházzal akarnak foglalkozni, és akiket érdekel a színházi kutatás-fejlesztés, az innováció, a kísérletezés.

SZEMÉLYES SZÍNHÁZ, AVAGY SZÍNHÁZPEDAGÓGIA KREATÍV ÍRÁSSAL ÉS IMPROVIZÁCIÓVAL FŰSZEREZVE – időtartama fél év, osztályvezetők és oktatók: Gyombolai Gábor, Perényi Balázs, Róbert Júlia

A képzés első részében a résztvevők színházpedagógiát, improvizációt és kreatív írást tanulnak annak érdekében, hogy ezek segítségével alkotó módon tovább tudjanak gondolni és újra tudjanak értelmezni egy színházi előadást fiatalokkal. A kurzus második részében a hallgatók megtervezik saját 90 perces foglalkozásukat, amit aztán meg is valósítanak.

MŰVÉSZETI KOMMUNIKÁCIÓ – időtartama egy év, osztályvezető: Veszprémi Judit, oktatók: Báron György, Bérczes Anna, Csáki Judit, Gordon Eszter, Hutlassa Tamás, Majtényi László, Román Zsuzsa, Spilák Klára, Szabó Edit, Szegvári Katalin, Virányi Péter, Virányi Orsolya, Kirké Kreatív Marketingügynökség, Rihay-Kovács Zita, Osváth Gábor, Gáspár Máté

A képzés főképp a színház- és film kommunikációs területeivel foglalkozik, melynek során gyakorlati szakemberek segítségével sajátíthatják el a kulturális kommunikáció alapjait, mint a social media, fesztiválszervezés, pályázatírás, színházi marketing, sajtókommunikáció. A hallgatók megtanulnak előadást elemezni, sajtóanyagokat, kritikákat, interjúkat írni, elsajátítják a vizuális kommunikációs eszközök használatát. Részt vesznek fotóspróbákon, sajtóeseményeken, a Freeszfe kommunikációjában.

KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZ – időtartama egy év, osztályvezetők: Romankovics Edit, Horváth Kata, Sereglei András, oktatók: Bethlenfalvy Ádám, Hárs Anna, Kricsfalusi Beatrix, Madák Zsuzsanna, Schermann Márta, Simon Balázs, Takács Gábor 

A képzés során a közösségi színházcsinálás különböző válfajait, céljait, alkalmazott módszereit, gyakorlati tapasztalatait és hazai lehetőségeit kutatjuk a résztvevőkkel közösen. A kurzus elméleti elemei minden esetben gyakorlati, alkotói folyamatokhoz kapcsolódnak. A résztvevők mentorok támogatása mellett személyes tapasztalatokat szerezhetnek, bekapcsolódhatnak közösségi színházi kísérletek (futó és induló projektek) különböző alkotói fázisaiba, valamint a kurzus keretében megtervezhetik saját közösségi színházi projektjüket. A résztvevőket művészet-alapú kutatómunkába és közös alkotói folyamatokba szeretnénk bevonni, ezért a tudásátadás alapvetően interaktív és kooperatív tanulási technikákra épül.

SZABAD MEGSZÓLALÁS – hangképzés: beszéd-ének– időtartama egy év, osztályvezetők és oktatók: Hernádi Krisztina és Berecz Bea

A beszéd és az ének általában úgy állnak egymással szemben, mint két teljesen külön világ. A közöttük tátongó szakadék áthidalhatatlannak tűnik. Vagy mégsem? Hiszen ugyanazokat a szerveinket használjuk az énekléshez, mint a beszédhez. Mindkét tevékenység hangzókból, szavakból és csengésből áll. Valódi éneklés kizárólag a közös alapból kiinduló technika – az ének és a beszéd kiegyensúlyozott együttműködésével jöhet létre. Ezt a kooperációt állítjuk a középpontba, ennek segítségével igyekszünk eljutni a görcsmentes, örömteli, szabad megszólalásig.

XX84_03-123446.jpg

XX84 (Fotó/Forrás: Freeszfe Egyesület)

A Freeszfe Egyesület 2023 telén induló képzései

ÚJMÉDIA – 2023 februárjában induló képzés

KREATÍV ÍRÁS – időtartama egy év, osztályvezető: Fábián Péter, 2023 januárjában induló képzés

A képzés célja a színpadi szövegírás alapjainak megismertetése a hallgatókkal. Hogyan jut el az írói alkotófolyamat az alapötlettől a színpadra szánt, letisztázott szöveg megszületéséig? – ezt az utat járjuk végig elméletben, majd gyakorlatban is. A szövegalkotáshoz való közelítés több módját is megvizsgáljuk: milyen szempontok alapján dramatizáljunk egy már létező epikus művet? Hogyan születik meg egy színpadi szöveg színészi improvizációk nyomán? Milyen szempontok kerülnek előtérbe, ha valós történetekből indulunk ki? A képzés gerincét a hallgatók darabötleteinek fejlesztése adja. A cél az, hogy az egy éves kurzus végére az osztály minden tagja egy végig írt színpadi szöveggel legyen gazdagabb. Az egyéni és csoportos konzultációk mellett pedig neves vendégtanárok – drámaírók, dramaturgok, rendezők - mesélnek saját munkamódszerükről, szakmai tapasztalataikról. Kitekintés történik rokonműfajok felé is, mint például a hírszínház és a sorozatfejlesztés.

MESTERKURZUS SOROZAT

A hosszútávú képzéseken kívül egész évben hirdetünk egy-kéthetes workshopokat, mesterkurzusokat, filmes és színházi területen egyaránt. A kurzusokat neves filmes és színházi szakemberek tartják, mint pl. Schilling Árpád színházrendező, Gordon Eszter fotóművész, Szilágyi Zsófia filmrendező. A workshopokon a résztvevők fele a Freeszfe jelenlegi hallgatói közül kerül ki, míg a többi helyre bárki jelentkezhet.

Idén is szervezünk nyári tábort, ahol a résztvevők tíz napra színészhallgatókká válnak. Olyan személyre szabott, nyitott és támogató tanulási környezetben próbálhatják ki magukat, amilyenben az elmúlt évtizedek színészgeneráció nevelkedtek. A Nyári Egyetembe a lehető legtöbbet sűrítjük bele: mozgást, fizikai színházat, elméletet, beszédtechnikát, művészi beszédet, és persze a színészet mesterségét minden mennyiségben. A táboron kívül workshopokat is tartunk a nyár folyamán, többek között Csató Kata, Pálfi Szabolcs és Marton Frigyes részvételével.

A képzések tandíjasak. A jelentkezési határidő június 5. éjfél (kivéve a workshopok és a téli képzések).

Bővebb információ, a képzések leírása és a jelentkezés módja a www.freeszfe.hu/indulo_kepzesek_2022  oldalon olvasható.

A Freeszfe Egyesület nem akkreditált oktatási intézmény, a képzések végén tanúsítványt adnak, nem diplomát.

II. Freeszemle

2022. május 10-15. 
Marczibányi Téri Művelődési Központ, CEU

Freeszfe Nyílt Nap

2022. május 14.
CEU, Budapest, V. kerület, Nádor utca 15.

 

 

 

 

 

Kivételesen gazdag programmal jön a második Freeszemle

Kapcsolódó

Kivételesen gazdag programmal jön a második Freeszemle

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló hatnapos rendezvényen független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai tekinthetőek meg, de lesznek beszélgetések, egyetemi előadások, találkozók civil szervezetekkel és nem marad el a jótékonysági aukció sem.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.