Plusz

Újévi koncert Miskolcon – vízkereszt után

Nem egészen egy héttel a naptári évkezdet után tartotta hagyományos újévi koncertjét a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Kovács László művészeti vezető, az estek karmesterének előzetes nyilatkozata szerint a korábbiakhoz képest a paletta színesítésére törekedtek, és a Strauss-művek közé hazai, illetve hazánkban is népszerű zene- és énekszámokat is beiktattak a 2012. január 6-7-8-án tartotta hangversenyek műsorrendjébe a Miskolci Nemzeti Színházban.

Az ötlet jónak bizonyult: Jó hangulatú, vidám produkciót sikerült létrehozni, hálás közönséggel. Elsőként Suppé A szép Galathea című operájának nyitánya csendült fel, majd Kovács Sándor lépett a közönség elé, és a továbbiakban ő konferálta fel az egyes blokkok műsorszámait sok humorral, aktualitással fűszerezve. Ezenközben kis népszerűsítő ismertető tevékenységet is végzett mind a Miskolci Nemzeti Színház, mind pedig a koncerten fellépő vendégművészek - Bordás Barbara és Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház művészei - életpályája vonatkozásában. A koncerten felléptek még Jambrik Lilla és Angyal András hivatásos táncosok is, így szolgálva a zenei "élményszínház" - zene, ének, tánc - együttes átélését a nézők számára.

A Strauss-keringők és -indulók, Brahms-táncok között operett- és musicaláriák hangzottak el Kálmán Imre A cirkuszhercegnő, Huszka Jenő Erzsébet című operettjéből valamint Frank Wildhorn Rudolf és Claude-Michel Schönberg Nyomorultak című musicaljéből. Ezen kívül régi magyar filmek - Egy csók és más semmi, Meseautó, Hyppolit a lakáj - slágereit énekelték a fiatal énekesek. A duetteket és a szimfonikus zeneszámokat is jól kiegészítette a táncosok produkciója. A legmeglepőbb Brams VI. Magyar táncára előadott koreográfiájuk volt, mely latinos jellegével is illett a zenéhez.

Ez a koncert "útlevél" nélkül, határainkon belül megtekinthető volt. Nem kellett hozzá idegennyelvtudás, nem kellettek méregdrága ruhák és ékszerek, csak a zene és az előadók, a színház "illatának" szeretete. Kellemes évindító volt, muníció a dolgos-gondos hétköznapokhoz. A zenekart, az énekeseket, táncosokat többször visszatapsoltuk. Mi is szívesen visszatérünk. Jövőre vagy akár előbb is...

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.