Plusz

Újpalotai napok kicsiknek-nagyoknak, avagy kultúra sokszínűen

2022.06.08. 11:00
Ajánlom
Idén is megrendezi a XV. kerület nagy hagyománnyal bíró rendezvénysorozatát, az Újpalotai Napokat, június 10-11-én, pénteken és szombaton, az újpalotai Fő téren. Az ingyenes rendezvények minden korosztály számára kellemes időtöltést kínálnak.

Az ünnepélyes nyitányt és az eseménysor rockos alaphangját június 10-én 18 órától a Reckless Roses – a Guns ’n Roses Tribute Band szolgáltatja. A kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla köszöntőjét követően, 20.30-tól már hamisítatlan roma dallamok töltik meg a Fő teret, a Parno Graszt ünnepli 30 éves jubileumát az újpalotaiakkal, egy átfogó koncerttel.

ParnoGraszt-104922.jpg

Parno Graszt (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

A Paszab községből indult roma hagyományőrző együttes roma és magyar nyelven – néhol keverten – ad elő cigány dalokat, minden különösebb cifrázás nélkül, hagyatkozva a dallamok magukkal ragadó erejére, előadásmódjuk tisztaságára, hangszereik – mint a kanna vagy szájbőgő – különleges hangzására.

Ritmusban, lendületben, no és megunhatatlan érzésekben nem lesz hiány ezen az esten!

Nők a művészetben

Ugyancsak június 10-én indul a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház udvarán, este 18 órakor egy négy részesre tervezett programsorozat Nők a művészetben címmel.

A könnyed nyár esti program pódiumbeszélgetésekből és egy zenei koncertből áll. A szervezők célja, hogy ösztönözzék az interaktivitást akár beszélgetés, akár egy alkotótevékenység folyamatában, minden alkalommal más-más művészeti ágat bemutatva.

Minden esetben a NŐ áll a fókuszban.

Az eseménysorozat első állomása az iparművészet, ahol az alkotó kezeké a főszerep. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogyan élik meg az alkotó nők a mű léthozásának örömét, hogyan érték el a kiteljesedés élményét az alkotói folyamatukban, illetve hogyan élik meg nőiességüket kreációikban.

A meghívott vendégek Diós Gabriella, XV. kerületi alkotó hölgy, keramikus iparművész, tanár és művészetterapeuta és Nagy Adrien, a RIENNE Creations megálmodója, a kézzel készített, egyedi kiegészítőkre szakosodott prémium ékszermárka tulajdonosa. Alkotásaikból kiállítás tekinthető meg, ami csak ezen az előadáson látható ilyen keretek között.

A beszélgetést követően Szekeres Adrien koncertje várja az érdeklődőket az Eötvös utcai ház udvarán.

SzekeresAdrien-113636.jpg

Szekeres Adrien (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Vasárnap, június 11-én a gyerekek lephetik el az újpalotai Fő teret, már 10 órától várja őket és kísérőiket Rutkai Bori Bandája bábokkal és mesedalokkal, majd Kőhalmi Ferenc zenés gyerekjazz bűvészműsorral, Ferencvagyok címmel. Ritmikus gimnasztika és az egzotikusabb capoeira bemutató is szerepel e nap programján. A legkisebbeket a Kanga sátor várja 13 és 17 óra között.

A már kicsit nagyobbakat Csider Kriszta invitálja Kerekítő tornára és más izgalmas játékra, kalandra, korhatár nélkül. Ezután a tánc csodája következik a Csillag Születik műsor döntőse, a Quantum XXL – Black Time Táncegyüttes fellépésével, akik akrobatikus elemekkel átszőtt produkciójukkal több korosztálynak szerezhetnek emlékezetes élményt. One Man Show, Teddy Harpo egyszemélyes zenekara érkezik 16 órától a Fő térre, hogy megcsodálhassák, hányféle hangszert – és főleg stílust – képes megszólaltatni egyetlen előadó.

Teddy Harpo szóló-zenekarának műsorán blues, rock’n roll éppúgy szerepel, mint funky.

Kevéssé rock, legfeljebb rockos hangzásokkal szolgál ezt követően a Kale Lulugyi – Fekete Virág együttes, akik hagyományőrzők módjára magyar, székely, felvidéki és cigány zenét is hoznak, hol világzenei, némelykor jazzes színezettel. Az oroszlányi indulású fiúcsapat fellépése június 11-én, szombaton 18.30-kor kezdődik.

KaleLulugyi-105131.jpg

Kale Lulugyi – Fekete Virág (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

A Kale Lulugyi után Müller Péter Sziámi AndFriends az újpalotai szabadtéri színpadon 20.30-tól. Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter, Varga Orsolya, Bakos Zita, Winterverber Csaba és Tóth Márton, valamint az összes kedves hallgató és érdeklődő zenekara – a Sziámi zenekar folytatása, a legjobb új Müller-Kirschner és a legjobb korábbi Sziámi és  URH dalokkal.

Egy zenekar, aminek lassan negyven éves múltja és megkérdőjelezhetetlenül érvényes jelene van.

A Sziámi AndFriends a hazai rockzene és alternatív rockzene megkerülhetetlen formációjaként immár tizedik éve járja az ország klubjait, fesztiváljait. Ez idő alatt három lemezt készítettek olyan új dalokkal, mint a Szeretni még, Cukortükör, Éjszakás nővér, Államosítani kéne, de emellett az underground zenei hagyományok őrzői is, az Apokalipszis, a Vigyetek el!, a Besúgók és provokátorok, a Kicsi kicsiszolt kő, a Testből testbe vagy a Világegyetemista a jelenkorban is ugyanolyan érvényesen szól, mint születésekor.

28. Újpalotai Napok 2022. június 10-11.
Újpalota, Fő tér

 • június 10. péntek
  18.00-19.30 Reckless Roses – Guns ’n Roses Tribute Band
  20.25-20.30 Cserdiné Németh Angéla Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgármesterének köszöntő beszéde
  20.30-22.00 a 30 éves Parno Graszt koncertje
 • június 11. szombat
  10.00-11.00 Rutkai Bori Banda
  11.00-12.00 Ferencvagyok! – Kőhalmi Ferenc zenés bűvészműsora igazi gyerekjazz kedvelőknek
  13.40-14.00 Ritmikus gimnasztika bemutató
  14.00-14.20 Capoeira bemutató
  14.20 – 15.00 Kerekítő Csider Krisztával
  15.00-15.20 Quantum XXL műsora – Black Time táncegyüttes
  16.00 – 17.30 Teddy Harpo One Man Band
  18.00-19.30 Kale Lulugyi – Fekete virág
  20.30-22.00 Müller Péter Sziámi AndFriends
 • Kísérő program:
  13.00-17.00 Kanga Sátor

Valamennyi program ingyenes.

További részletes információk elérhetők itt! >>>

A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Támogatott tartalom.

Fejléckép:  Müller Péter Sziámi AndFriends (fotó/forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.
Plusz hír

Megnyílik az Óbudai Társaskör kertje a zene- és színházrajongóknak

Egy színházi este, dzsessz és bossa nova, egy kis opera – némi pszichológiával és egy klasszikus zenei koncert várja a közönséget júliusban, amikor az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 megnyitja a kertjét a művészetkedvelők számára.
Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!