Plusz

Újpalotai nyári játékok, tizedszer

2022.05.30. 12:40
Ajánlom
A Boldog Salkaházi Sára templom udvarán egy héten keresztül várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyókat az Újpalotai Nyári Játékok programja. Június 20-tól öt napon át kínál változatos szórakozást a művészetek kedvelőinek a Csokonai Nonprofit Kft., esténként 20 órától. Valamennyi program ingyenes.

Tizedik alkalommal várja és nem csak a kerületbelieket az Újpalotai Nyári Játékok rendezvénysorozata, a Csokonai Nonprofit Kft. szervezésében. A június 20-24. közti ingyenes programok helyszíne a Boldog Salkaházi Sára templom udvara lesz, a 15. kerületi Pattogós köz 1. szám alatt. A kínálat az idén is vegyes: színházi előadás, jazzkoncertek, színházkoncert egyaránt szerepel a kínálatban, olyan előadókkal, mint Egri Márta, Benedek Miklós és Gálvölgyi János a Hárman a padon című színházi előadásban, a többek közt Kossuth-díjjal elismert Hot Jazz Band, akik lendületes standardeket hoznak ez alkalommal is, Pokorny Lia és Kéméndi Tamás a LIAison című, szerelem köré szőtt színházi stand upjával lép fel, a Kozma Orsi Quartet Let's Swing címmel adja elő örökzöld slágerekből összeállított estjét. A zárónapon, június 24-én a Lakatos Ágnes Special Zone előadása ígér harmonikus melódiákkal igényes jazzt.

Nézzük a részleteket! 

Ujpalotai-105519.jpg

X. Újpalotai Nyári Játékok (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Június 20., hétfő, 20 óra (esőnap: június 25. szombat, 20 óra)

Aldo Nicolaj: Hárman a padon

színmű

Fordította: Sz. Nagy Magda

A leélt és végigküzdött XX. század vége egy zsúfolt lakótelepen ér három idős embert. A nő szelíd és jókedvű maradt, de a két férfi, akik valaha erős fiúk, bátor katonák, szorgos munkásemberek, derék családapák, büszke, öntudatos férfiak voltak – most már emlékeken merengő, rozoga, mogorva úriemberek. Ki egyedül, ki a családjától éppen csak megtűrten, de mindenképpen magányosan éldegél... és lejár erre a kis térre, hogy a padon üldögélve várakozzon cél nélkül. És szót váltson azzal, aki hasonlóan járt.

Nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál... barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja.

A feleslegesség, a szeretet nélküliség, a céltalanság szürkesége alól kibomlik az életszeretet, az egymásba kapaszkodás, az örök szövetséges-keresés ezerszínű, derűs palettája. Ebből az újra megtalált biztonságból pedig új tetterő születik – így elhatározzák, hogy még egyszer, utoljára: belevágnak egy kalandba.

Szereplők:

Libero BOCCA........................ Gálvölgyi János
Luigi LA PAGLIA..................... Benedek Miklós
AMBRA................................... Egri Márta

Rendező: Göttinger Pál

Producer: Orlai Tibor

Rendezőasszisztens: Skrabán Judit

Jelmez: Cselényi Nóra

Díszlet: Ondraschek Péter

Az előadás hossza 2 óra (egy szünettel) 

Június 21., kedd, 20 óra

HOT JAZZ BAND

A Hot Jazz Bandet már nem kell bemutatni a közönségnek. A 2020-ban harmincöt éves fennállását ünneplő zenekar leginkább a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés, Karády-, Kabos-, Jávor-, Latabár-filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismer és szeret a hazai hallgatóság.

hotjazzBand-105123.jpg

Hot Jazz Band (Fotó/Forrás: Hot Jazz Band Official)

Az 1990-es évek második felében egyedüli magyar jazz-zenekarként négy nemzetközi versenyt nyertek Franciaországban, ezek közt a legkiemelkedőbb a St. Raphaelben megrendezett Nemzetközi New Orleans Jazz Verseny, ahol 54 zenekar közül hozták el az első díjat. Az amerikai sikerek sem maradtak el a zenekar életéből. A jazz szülőhazájában hat ízben jártak. A kaliforniai Sacramentóban, a világ legnagyobb szabású jazztalálkozóján kétszer voltak a fesztivál legnépszerűbb zenekara.

A Hot Jazz Band kétszer részesült eMeRTon-díjban, megkapta a Líra-díjat, a Louis Armstrong Emlékdíjat, az Ezüst Életfa-díjat.

2015-ben páratlanul sikeres, külföldön is nagyra értékelt, a tradicionális dzsessz autentikus megszólaltatására épülő előadóművészi tevékenységük, valamint a magyar könnyűzenei örökség ápolását szolgáló, értékőrző művészi munkájuk elismeréseként a hazai jazz-zenekarok közül elsőként részesültek a legmagasabb állami kitüntetésben, a Kossuth-díjban.

A zenekar tagjai:

Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének, hangszerelés, zenekarvezető), Kovács Tamás (harsona), Fodor László (klarinét, szaxofon), Galbács István (dob), Juhász Zoltán (bőgő, gitár), Szabó Lóránt (gitár, bendzsó)

Június 22., szerda, 20 óra

LIAisonZENÉS STAND UP POKORNY LIÁVAL

LIAison-110929.jpg

Pokorny Lia (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Centrál Színház)

Semmiképpen nem ajánljuk Pokorny Lia zenés estjét azoknak, akiket még nem talált el Ámor nyila! Azoknak viszont, akik már átestek azon a bizonyos veszedelmes kóron, vagy éppen jelenleg is elszenvedői, egyenesen kötelező! Fedezzük fel vele együtt a vágy ezernyi árnyalatát, hiszen van reménytelen szerelem, tiltott szerelem, ábrándos szerelem, bosszúszomjas szerelem, érzéki szerelem, bűnös szerelem, sőt, állítólag igaz szerelem is – bár erről megoszlanak a vélemények. Lia partnere az érzelmi és dalkavalkádban a fantasztikus harmonikaművész, Kéméndi Tamás, aki harmonikájából hangok és hangulatok ezreit képes előcsalogatni.

Akik nélkül nem jöhetett volna létre:

Botos Éva, Zöldi Gergely, Grósz Zsuzsanna, Erős Csaba, Kárpáti Enikő, Varga Judit, Oszkai Rita, Juszt Balázs, Sziki Ágnes

Az előadás megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Az est időtartama: 1 óra 30 perc, szünet nélkül. 

Június 23., csütörtök, 20 óra

LET’S SWING – KOZMA ORSI QUARTET

Kozma Orsi a hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője, az egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú énekesnő, dalszerző. Az országos ismertséget a Jazz+Az zenekar hozta meg számára, később pedig a Cotton Club Singers tagjaként aratott sikereket. Pályája során több mint 100 lemezen közreműködött, több tucat slágert énekelt számos formációval, több musical főszerepet játszott el, és rengeteg hazai, illetve külföldi klubban, fesztiválon és eseményen vett részt Európa-szerte.

2008-ban alakult meg saját zenekara a Kozma Orsi Quartet, kiváló jazz-zenészekkel. Első stúdióalbumuk a Hide and seek azonnal Fonogram-díj-jelölt lett jazzkategóriában, 2009-ben elnyerte a Jazzy dalverseny különdíját, 2010-ben a pedig a Pécs Fringe Fesztivál szakmai díját is.

A Let’s Swing címmel megvalósuló koncertprogram számos olyan világslágert hoz el a nézők számára, mint a Cheek To Cheek, a Fly Me To The Moon vagy az I've Got You Under My Skin, mind-mind hamisítatlan swingfeldolgozásban.

A zenekar tagjai: Kozma Orsi (ének), Cseke Gábor (zongora, billentyűs hangszerek), Hárs Viktor (bőgő, basszusgitár, baritongitár, vokál), Pusztai Csaba (dobok, ütőshangszerek).

 Június 24., péntek, 20 óra

LAKATOS ÁGNES SPECIAL ZONE

Az új formáció muzsikáját az izgalmas basszusritmikára, új utakat kereső modern – és ugyanakkor letisztult, klasszikus zenei hatásokat is magába foglaló – harmóniákra épülő melodikus dallamvezetés jellemzi. Mindezt Lakatos Ágnes színes ének- és improvizációs technikája, Pozsár Máté szabad zongorajátéka és Pusztai Gábor plasztikus ütőkísérete teszi teljesen egyedivé. Főleg a nagybőgős, Csuhaj-Barna Tibor kompozícióra épülő műsoruk szövegeit Enyedi Sugárka írta.

A zenekar tagjai: Lakatos Ágnes (ének), Pozsár Máté (zongora), Csuhaj-Barna Tibor (bőgő), Pusztai Gábor (ütőhangszerek).

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Hárman a padon című előadásból (forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.