Plusz

Újpalotai nyári játékok, tizedszer

2022.05.30. 12:40
Ajánlom
A Boldog Salkaházi Sára templom udvarán egy héten keresztül várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyókat az Újpalotai Nyári Játékok programja. Június 20-tól öt napon át kínál változatos szórakozást a művészetek kedvelőinek a Csokonai Nonprofit Kft., esténként 20 órától. Valamennyi program ingyenes.

Tizedik alkalommal várja és nem csak a kerületbelieket az Újpalotai Nyári Játékok rendezvénysorozata, a Csokonai Nonprofit Kft. szervezésében. A június 20-24. közti ingyenes programok helyszíne a Boldog Salkaházi Sára templom udvara lesz, a 15. kerületi Pattogós köz 1. szám alatt. A kínálat az idén is vegyes: színházi előadás, jazzkoncertek, színházkoncert egyaránt szerepel a kínálatban, olyan előadókkal, mint Egri Márta, Benedek Miklós és Gálvölgyi János a Hárman a padon című színházi előadásban, a többek közt Kossuth-díjjal elismert Hot Jazz Band, akik lendületes standardeket hoznak ez alkalommal is, Pokorny Lia és Kéméndi Tamás a LIAison című, szerelem köré szőtt színházi stand upjával lép fel, a Kozma Orsi Quartet Let's Swing címmel adja elő örökzöld slágerekből összeállított estjét. A zárónapon, június 24-én a Lakatos Ágnes Special Zone előadása ígér harmonikus melódiákkal igényes jazzt.

Nézzük a részleteket! 

Ujpalotai-105519.jpg

X. Újpalotai Nyári Játékok (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Június 20., hétfő, 20 óra (esőnap: június 25. szombat, 20 óra)

Aldo Nicolaj: Hárman a padon

színmű

Fordította: Sz. Nagy Magda

A leélt és végigküzdött XX. század vége egy zsúfolt lakótelepen ér három idős embert. A nő szelíd és jókedvű maradt, de a két férfi, akik valaha erős fiúk, bátor katonák, szorgos munkásemberek, derék családapák, büszke, öntudatos férfiak voltak – most már emlékeken merengő, rozoga, mogorva úriemberek. Ki egyedül, ki a családjától éppen csak megtűrten, de mindenképpen magányosan éldegél... és lejár erre a kis térre, hogy a padon üldögélve várakozzon cél nélkül. És szót váltson azzal, aki hasonlóan járt.

Nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál... barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja.

A feleslegesség, a szeretet nélküliség, a céltalanság szürkesége alól kibomlik az életszeretet, az egymásba kapaszkodás, az örök szövetséges-keresés ezerszínű, derűs palettája. Ebből az újra megtalált biztonságból pedig új tetterő születik – így elhatározzák, hogy még egyszer, utoljára: belevágnak egy kalandba.

Szereplők:

Libero BOCCA........................ Gálvölgyi János
Luigi LA PAGLIA..................... Benedek Miklós
AMBRA................................... Egri Márta

Rendező: Göttinger Pál

Producer: Orlai Tibor

Rendezőasszisztens: Skrabán Judit

Jelmez: Cselényi Nóra

Díszlet: Ondraschek Péter

Az előadás hossza 2 óra (egy szünettel) 

Június 21., kedd, 20 óra

HOT JAZZ BAND

A Hot Jazz Bandet már nem kell bemutatni a közönségnek. A 2020-ban harmincöt éves fennállását ünneplő zenekar leginkább a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés, Karády-, Kabos-, Jávor-, Latabár-filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismer és szeret a hazai hallgatóság.

hotjazzBand-105123.jpg

Hot Jazz Band (Fotó/Forrás: Hot Jazz Band Official)

Az 1990-es évek második felében egyedüli magyar jazz-zenekarként négy nemzetközi versenyt nyertek Franciaországban, ezek közt a legkiemelkedőbb a St. Raphaelben megrendezett Nemzetközi New Orleans Jazz Verseny, ahol 54 zenekar közül hozták el az első díjat. Az amerikai sikerek sem maradtak el a zenekar életéből. A jazz szülőhazájában hat ízben jártak. A kaliforniai Sacramentóban, a világ legnagyobb szabású jazztalálkozóján kétszer voltak a fesztivál legnépszerűbb zenekara.

A Hot Jazz Band kétszer részesült eMeRTon-díjban, megkapta a Líra-díjat, a Louis Armstrong Emlékdíjat, az Ezüst Életfa-díjat.

2015-ben páratlanul sikeres, külföldön is nagyra értékelt, a tradicionális dzsessz autentikus megszólaltatására épülő előadóművészi tevékenységük, valamint a magyar könnyűzenei örökség ápolását szolgáló, értékőrző művészi munkájuk elismeréseként a hazai jazz-zenekarok közül elsőként részesültek a legmagasabb állami kitüntetésben, a Kossuth-díjban.

A zenekar tagjai:

Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének, hangszerelés, zenekarvezető), Kovács Tamás (harsona), Fodor László (klarinét, szaxofon), Galbács István (dob), Juhász Zoltán (bőgő, gitár), Szabó Lóránt (gitár, bendzsó)

Június 22., szerda, 20 óra

LIAisonZENÉS STAND UP POKORNY LIÁVAL

LIAison-110929.jpg

Pokorny Lia (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Centrál Színház)

Semmiképpen nem ajánljuk Pokorny Lia zenés estjét azoknak, akiket még nem talált el Ámor nyila! Azoknak viszont, akik már átestek azon a bizonyos veszedelmes kóron, vagy éppen jelenleg is elszenvedői, egyenesen kötelező! Fedezzük fel vele együtt a vágy ezernyi árnyalatát, hiszen van reménytelen szerelem, tiltott szerelem, ábrándos szerelem, bosszúszomjas szerelem, érzéki szerelem, bűnös szerelem, sőt, állítólag igaz szerelem is – bár erről megoszlanak a vélemények. Lia partnere az érzelmi és dalkavalkádban a fantasztikus harmonikaművész, Kéméndi Tamás, aki harmonikájából hangok és hangulatok ezreit képes előcsalogatni.

Akik nélkül nem jöhetett volna létre:

Botos Éva, Zöldi Gergely, Grósz Zsuzsanna, Erős Csaba, Kárpáti Enikő, Varga Judit, Oszkai Rita, Juszt Balázs, Sziki Ágnes

Az előadás megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Az est időtartama: 1 óra 30 perc, szünet nélkül. 

Június 23., csütörtök, 20 óra

LET’S SWING – KOZMA ORSI QUARTET

Kozma Orsi a hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője, az egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú énekesnő, dalszerző. Az országos ismertséget a Jazz+Az zenekar hozta meg számára, később pedig a Cotton Club Singers tagjaként aratott sikereket. Pályája során több mint 100 lemezen közreműködött, több tucat slágert énekelt számos formációval, több musical főszerepet játszott el, és rengeteg hazai, illetve külföldi klubban, fesztiválon és eseményen vett részt Európa-szerte.

2008-ban alakult meg saját zenekara a Kozma Orsi Quartet, kiváló jazz-zenészekkel. Első stúdióalbumuk a Hide and seek azonnal Fonogram-díj-jelölt lett jazzkategóriában, 2009-ben elnyerte a Jazzy dalverseny különdíját, 2010-ben a pedig a Pécs Fringe Fesztivál szakmai díját is.

A Let’s Swing címmel megvalósuló koncertprogram számos olyan világslágert hoz el a nézők számára, mint a Cheek To Cheek, a Fly Me To The Moon vagy az I've Got You Under My Skin, mind-mind hamisítatlan swingfeldolgozásban.

A zenekar tagjai: Kozma Orsi (ének), Cseke Gábor (zongora, billentyűs hangszerek), Hárs Viktor (bőgő, basszusgitár, baritongitár, vokál), Pusztai Csaba (dobok, ütőshangszerek).

 Június 24., péntek, 20 óra

LAKATOS ÁGNES SPECIAL ZONE

Az új formáció muzsikáját az izgalmas basszusritmikára, új utakat kereső modern – és ugyanakkor letisztult, klasszikus zenei hatásokat is magába foglaló – harmóniákra épülő melodikus dallamvezetés jellemzi. Mindezt Lakatos Ágnes színes ének- és improvizációs technikája, Pozsár Máté szabad zongorajátéka és Pusztai Gábor plasztikus ütőkísérete teszi teljesen egyedivé. Főleg a nagybőgős, Csuhaj-Barna Tibor kompozícióra épülő műsoruk szövegeit Enyedi Sugárka írta.

A zenekar tagjai: Lakatos Ágnes (ének), Pozsár Máté (zongora), Csuhaj-Barna Tibor (bőgő), Pusztai Gábor (ütőhangszerek).

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Hárman a padon című előadásból (forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.