Plusz

Újra Nőhónap a MáraiKultban és színterein

2023.03.02. 13:20
Ajánlom
A tavalyi nagysikerű Nőhónap rendezvény után idén újra egész hónapos programsorozattal ünneplik a hölgyeket a MáraiKult helyszínein, az első kerületben. A programkínálatban lesz koncert, kiállítás, színház, borklub, beszélgetés nőkről, nőkkel, de nem csak nőknek a Márai Sándor Művelődési Házban, a Jókai Anna Szalonban, a Virág Benedek Házban és a Tér-Kép Galériában.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Elképzelhető, hogy egy női és egy férfi borász bora megkülönböztethető egymástól? Vajon a fejét szőlőművelésre és borkészítésre adó hölgy tudatosan más illatokat, ízeket keres, és azokat valósítja meg? A MáraiKult március 8-i nőnapi BorKlubján női borászok borai kerülnek a poharakba, kóstolás közben pedig Bácsi Zoltán sommelier érdekfeszítő előadásán sok titokra fény derül.

NonapiBorklub-130018.jpg

nőnapi BorKlub (Fotó/Forrás: MáraiKult)

A nagysikerű Esti iskola – történelem másképp című programsorozat ezévi nyitóelőadásán a sorozat házigazdája, Ablonczy Balázs Gyimes Emesével, Szendrei Júlia monográfusával és Gulyás Adriennel, a honvédők kutatójával beszélget a nők szerepéről az 1848-as forradalomban.

A Tér-Kép Galéria március 16-án nyíló, Kupindika című kiállításának alapgondolata a nőiség bemutatása egy meghittebb, intimebb kontextusba ágyazva:

törekedve a női testi- és lelki egészség bensőségesebb szempontok mentén való feltárására, valamint a női test lírikus megjelenítésére.

A kiállító művészek Eged Enikő Katalin, Varga Karolina Kamilla és Ádám Anna lesznek.

VBH_titkai_Saly_Noemivel_VBH_221115-1-130217.jpg

Saly Noémi (Fotó/Forrás: Kis Kata Linda / MáraiKult)

A régi tabáni városközpont a mai Ybl Miklós tér–Szarvas tér volt, az itt található hajóhíddal, a városházával, a szerb elit szellemi központjával, a Szarvas Kávéházzal, számtalan bolttal és fogadóval. A Helytörténet helyben című előadássorozat márciusi alkalmán Saly Noémi ezekről a régi fogadókról, vendéglőkről, átutazó és törzsvendégekről mesél, az igazi világsztároktól a zsibárus kordéjáig, az orsovai kaviártól a penészes kenyérhéjig március 14-én 19 órától a Virág Benedek Házban.

Március 16-án a Jókai Anna Szalon Lenni vagy nem lenni? című estjén Karafiáth Orsolya vendége a kerületi kötődésű színművész, Őze Áron lesz. Az új sorozat meghívottjaival a színházi kulisszatitkokba, a színpadi függönyök mögötti világba nyer majd betekintést a közönség.

KarafiathOrsi-20180912-fotoKoroncziEndre-0709-130955.jpg

Karafiáth Orsolya (Fotó/Forrás: Koronczi Endre /MáraiKult)

Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének legújabb előadása, a Nők, extázisban a szakralitás fényénél járja körül a női karizma fogalmát március 18-án a MáraiKultban.

Miképp tudnak akár feminizmust meghaladó gondolatokat közölni sok évszázaddal ezelőtt élt nők és asszonyok?

Miképp fért meg bennük istenhit és harcos kiállás, imádság és kreativitás, alázat és az autonómiára való igény? Mi köti össze a zsidónak született, de keresztényként vértanúságot szenvedő Simone Weilt és Edit Steint? És a két gyógyító szentet, Teréz anyát és a zeneszerző-orvos-rendfőnök Bingeni Hildegardot? Az előadáson Magyar Bori, a Makám és számtalan más különleges zenei projekt énekese működik közre.

A márciusi Nőhónapot Pokorny Lia Füst című különleges zenés estje zárja március 29-én 19 órától a Krisztina téri MáraiKultban. A hangulatot többek között Ella Fitzgerald, Gershwin, Edit Piaf, Psota Irén és Cserháti Zsuzsa emlékének megidézése garantálja.

A programokról bővebb információ itt található.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pokorny Lia (Fotó/Forrás: Jaksa Tímea / MáraiKult)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.