Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

2021.07.24. 12:20
Ajánlom
A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Csik_janos_foto_barcsik_geza-120757.jpg

Csík János (Fotó/Forrás: Barcsik Géza)

Csík János

Egyrészt természetesen fantasztikus érzés, hogy újra bizalommal ülnek az emberek a koncerteken, és boldog szemmel figyelnek, de az is igaz, hogy újra vissza kell állni a megszokott kerékvágásba. Ami főleg most, amikor mindenki be akarja pótolni azt, amit eddig nem lehetett, kicsit szokatlannak és intenzívnek tűnik. Az ember igyekszik jól beosztani az idejét, hiszen hirtelen nagyon sok dolgot akar életre kelteni, és nem szabad, hogy ez a produkciók rovására menjen.

_DSC8699DesAndras-130817.jpg

Dés András (Fotó/Forrás: Somogyi Lajos)

Dés András

Tavaly, amikor az első lezárásokat kihirdették, már pár hét után fojtogatóvá vált az a váratlan félelmem, hogy mi lenne akkor, ha nem hiányozna a zenélés. Ha az ember hétköznapjainak ennyire szerves része a zene, fel se tűnik, mennyire fontos számára.

A karantén azonban rámutatott, mekkora űrt hagy maga után, ha nem tudok zenélni.

Ezért volt euforikus élmény, amikor múlt nyáron újra színpadra állhattam, és ismét játszhattam közönség előtt zenésztársaimmal. A következő lezárást e tekintetben már jóval könnyebben viseltem, hiszen egyrészt tudtam, hogy újra eljön az idő, amikor játszhatok, másrészt már tisztában voltam azzal, mit is jelent nekem a zenélés.

FeketeErnoSuvegAronkepe-120823.jpg

Fekete Ernő (Fotó/Forrás: Süveg Áron)

Fekete Ernő

Az Így vagy tökéletes című film egyik főszerepét játszom, és a premieren találkoztam újra a közönséggel. Olyan volt ott lenni, mintha ez az egész másfél éves pandémia csak egy borzasztó álom lett volna.

Én valahogy még mindig azt a világot tartom természetesnek, ami a Covid előtt volt!

Jó volt, hogy a vetítés utáni beszélgetéseken végre az emberek száját is láthattam, nem csak a szemüket…

gergye_portre_domolky_daniel_PRINT_002-121756.jpg

Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Gergye Krisztián

Először az Artus Kérész Művekben léptem fel. Elementáris volt megtapasztalni a kezdeti zavarodottságot, a ki-, illetve a színházba beszabadulás felfokozott izgalmát a nézőktől. Érezni lehetett, hogy minden apró gesztusra sokkal kiélezettebb figyelem irányul. Hogy fontosnak kell lennie minden mozdulatnak, vagy a hiányának is. Nem lehet mellébeszélni, rutinból cselekedni.

Most kell megállítanunk az időt és jelen lennünk, hogy a történetünket megélhessük.

foto_GUBIK_PETRA-121909.jpg

Gubik Petra (Fotó/Forrás: Jardek Szabina)

Gubik Petra

Azt hiszem, a pandémia alatt éreztük meg igazán, mennyire fontos részét képezi az élő közönség a színház egységének. Elengedhetetlen felhajtóerő az itt és most pillanatának megszületésében. Boldogság, hála és öröm érzése volt bennem. Csodálatos volt az újratalálkozás a nézőkkel, nagyon vártuk már őket!

DSC05018-170554.jpg

Harcsa Veronika (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf / Fidelio)

Harcsa Veronika

Múlt nyáron, amikor 3-4 hónap kihagyás után először koncertezhettünk, a ráadásdalt végig sírtam. Az egész nagyon megérintett, katartikus élményt jelentett. Most viszont, ilyen hosszú idő után visszatérni teljesen más volt. Az első koncerten újra meg kellett éreznem a köztem és a közönség közti kapcsolatot, mert ez már nem volt automatikus.

Van egy rövid idő, amikor még nem felejtjük el milyen színpadon lenni, de ha kellően hosszú a kihagyás, akkor ez már megtörténhet.

Kovács Lehel

Kovács Lehel (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa)

Kovács Lehel

Újra színpadon állni egy kicsit ijesztő volt. Nem a nézők jelenléte miatt, mert az örömteli, inkább azért, mert kiderült számomra, hogy ez nem olyan, mint a biciklizés, amit nem lehet elfelejteni. Igenis elfelejti az ember a szöveget, a helyzeteket, azt is, hogy milyen nézők előtt játszani.

Minden gyermeteg hibám, amit pályakezdőként birtokoltam, előjött.

Tulajdonképpen összezavarta bennem a rendszereket a pandémia, de a második előadás már élvezetes volt, és inkább a játék öröme dominált. Ott már arra koncentráltam, hogy mennyire tudok új dolgokat kipróbálni és mennyire érzem magam biztonságban. Ezeket a pandémia elvette tőlem, és első nekifutásra csak arra tudtam összpontosítani, hogy mi történik körülöttem. Márpedig a színház akkor működik jól, ha el tudsz lazulni.

foto_meszaros_csaba_PETERFY_BORI-120903.jpg

Péterfy Bori (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

Péterfy Bori

A pandémia óta először a Magyar Állami Operaház Az úrhatnám polgár című előadásában, Tarnóczi Jakab rendezésében léphettem színpadra. A hosszú kihagyás nem bizonytalanított el. Harminc évnyi folyamatos színpadi jelenlét után inkább attól kezdtem el szorongani, nehogy megint újraéledjen a járvány.

Olyan vagyok, mint egy versenyló, akit karámba zártak, és végre ismét versenyezhetett.

Én a színpadon élek, ezt imádom, ott vagyok önmagam.

foto_kleb_attila_TOMPOS_KATYA-120944.jpg

Tompos Kátya (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Tompos Kátya

Megannyi kérdés merült fel bennem a pandémia alatt. Vajon képes vagyok-e még koncertezni, játszani? Van-e értelme még a mai világban a művészetnek? Vajon kíváncsiak lesznek ránk újra az emberek? Megdöbbenten és mondhatom, meghatódva érzékeltem, mennyire hiányzott az embereknek a kultúra, az eszmecsere, a színház, zene, mint közösségi élmény, mint az a valami, ami nem online, a képernyőn keresztül érkező hatás, hanem testközelben, a szemük előtt jön létre. Még mindig jóval nehezebb összeszedni magamat egy-egy fellépést megelőzően, mint a pandémia előtt, viszont

előadás közben és után a nézők szeretete, kíváncsisága által olyan töltődést kapok, ami visszaadja a hivatásomba vetett hitemet.

Torocsik_Franciska_foto_schram_andras-122140.jpg

Törőcsik Franciska (Fotó/Forrás: Schram András)

Törőcsik Franciska

A karantén időszak annyira kiéheztetett, hogy már az amúgy egyébként nem kifejezetten kellemes castingokat is tudtam élvezni. Ekkor tudatosult bennem először, hogy mennyire hiányzik a közös alkotás, a játék. Aztán elkezdtünk próbálni, és akkor már elemi erővel tört fel bennem az érzés, hogy milyen jó is ez.

Amikor a tapsrendet próbáltuk, az különösen furcsa volt, másfél évig nem csináltam ezt a mozdulatot, a közönség előtt pedig ez a rituálé is új értelmet nyert.

Szóval azt gondolom, szellemi síkon voltak pozitív hozadékai is ennek az amúgy nehéz időszaknak.

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Kapcsolódó

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.
Plusz ajánló

Muzsikusok és képzőművészek lepik el Bakonybél gyönyörű monostorát – Jön a Gellért Ünnep

Bakonybél aprócska falu, ezernél alig többen lakják, gyönyörű fekvése mellett azonban az itt lakozó szellemiség is elbűvölő. Pár nap múlva a híres rendház a művészeteké lesz: szeptember 24-25-én első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Gellért Ünnepet a Szent Mauríciusz Monostorban.
Plusz hír

Lehetséges, hogy felfedezték Nefertiti királynő régóta keresett sírját

Évek óta eredménytelenül keresik Nefertiti (más átírásban Nofertiti) ókori egyiptomi királynő sírját a régészek, most viszont a neves egyiptológus, Zahi Hawass úgy véli, végre megtalálta, ezzel pedig megoldást kínálhat a régóta tartó Nefertiti-rejtélyre.
Plusz lapszemle

Kulka János: Annyira fura, hogy ez én vagyok

Exkluzív interjút adott az RTL Klubnak Kulka János, aki hamarosan debütáló szólólemezéhez forgat videoklipeket. A színművész betegségéről is vallott, illetve arról, hogy úgy érzi, kevesebb szükség van rá a filmes és a színházi világban.