Plusz

Újra zsidó fesztivált szervez a Spinoza Színház

2020.09.02. 11:15
Ajánlom
A több mint kéthetes fesztiválon a zsidó kultúra egész kavalkádja, drámák, zenés játékok, filmek, koncertek, beszélgetések, irodalom, kabaré, kiállítás várja a nézőket.

  A fesztiválon három bemutató lesz, ebből két ősbemutató. Igazi újdonság a Fagypont alatt c. eddig ismeretlen színmű premierje (Kern András, Máté Gábor, Vecsei H. Miklós, Lévay Viktória), a Szerelmünk, Sisi c. monodrámában pedig Sisi életének utolsó órájáról és a zsidósághoz való hozzáállásáról ad vallomást. A Kulka Jánossal, László Zsolttal és Pető Katával 9 évig nagy sikerrel játszott Címzett ismeretlen c. levéldrámát új szereposztásban, új rendezésben láthatjuk a fesztiválon. 

  Az évek óta tartó dráma-sorozat célja azon magyar zsidók életének bemutatása, akik itthon és a nagyvilágban nagyot alkottak.

  A sorozat több részét is megnézhetjük ezúttal, például A Pulitzer-ügyet  (Fodor Tamás, Makranczi Zalán, Szinetár Dóra) vagy a Herzl  c. kávéházi drámát (Gyabronka József, Makranczi Zalán). A zenés játékok közül idén Kálmán Imre, Szenes Hanna és Frida szerepel a fesztivál műsorán.

  A fesztiválon zenés programokat is élvezhet a közönség:

  a klezmer koncertek mellett megtekinthetjük Fellegi Balázs Leonard Cohen és többiek című műsorát, és az orosz-zsidó dallamvilágba enged betekintést Fegya és Dunai Tamás. Levetítik a Zoli bohócot, A zsidó gimnázium utolsó osztálya c. dokumentumfilmet és a Lola Blau-t, fotókat nézegethetünk a Fortepan válogatásából, emellett irodalmi eseményeket és kabarét is szerveznek.

  A Spinoza jegyárak alacsonyak és változatlanok, továbbá minden évben hirdetnek ingyenes előadásokat is. Ez évben díjtalan Gárdos Péter a zsidó, törpe Zoli bohócról szóló filmje, valamint a Lámpás kocsmában szervezett koncert Kardos Danival. Szintén díjtalanok a klezmer koncertek, viszont az eseményekhez egy mérsékelt vacsora elfogyasztása kapcsolódik.

  Fejléckép: Címzett ismeretlen / Vener Orsolya

  Programkereső

  Legnépszerűbb

  Színház

  HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

  Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
  Zenés színház

  „Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

  „Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
  Vizuál

  Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

  Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
  Színház

  „Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

  A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
  Klasszikus

  Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

  Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

  Ezt olvasta már?

  Plusz hír

  Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

  Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
  Plusz hír

  Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

  A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
  Plusz hír

  Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

  Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.
  Plusz hír

  A franciák már tesztkoncerteket szerveznek a hangversenyélet újraindulásáért

  Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.
  Plusz képzés

  A művészet értéke a vállalati világ számára

  Idén tavasszal először, olyan vállalati szakemberek és magánszemélyek számára nyílik képzési lehetőség, akik keresik az egyedi, kreatív megoldásokat és ehhez nyitottan állnak a művészvilággal való együttműködésre. A 7M – a művészet értéke szponzorációs képzés során a résztvevők megismerkedhetnek hét művészeti ág világával és a bennük található lehetőségekkel. A 12 hetes kurzuson a szcéna kiváló szakemberei nemcsak betekintést nyújtanak a kulturális területekre, hanem valós kooperációs lehetőségekre is rámutatnak.