Plusz

Újra zsidó fesztivált szervez a Spinoza Színház

2020.09.02. 11:15
Ajánlom
A több mint kéthetes fesztiválon a zsidó kultúra egész kavalkádja, drámák, zenés játékok, filmek, koncertek, beszélgetések, irodalom, kabaré, kiállítás várja a nézőket.

  A fesztiválon három bemutató lesz, ebből két ősbemutató. Igazi újdonság a Fagypont alatt c. eddig ismeretlen színmű premierje (Kern András, Máté Gábor, Vecsei H. Miklós, Lévay Viktória), a Szerelmünk, Sisi c. monodrámában pedig Sisi életének utolsó órájáról és a zsidósághoz való hozzáállásáról ad vallomást. A Kulka Jánossal, László Zsolttal és Pető Katával 9 évig nagy sikerrel játszott Címzett ismeretlen c. levéldrámát új szereposztásban, új rendezésben láthatjuk a fesztiválon. 

  Az évek óta tartó dráma-sorozat célja azon magyar zsidók életének bemutatása, akik itthon és a nagyvilágban nagyot alkottak.

  A sorozat több részét is megnézhetjük ezúttal, például A Pulitzer-ügyet  (Fodor Tamás, Makranczi Zalán, Szinetár Dóra) vagy a Herzl  c. kávéházi drámát (Gyabronka József, Makranczi Zalán). A zenés játékok közül idén Kálmán Imre, Szenes Hanna és Frida szerepel a fesztivál műsorán.

  A fesztiválon zenés programokat is élvezhet a közönség:

  a klezmer koncertek mellett megtekinthetjük Fellegi Balázs Leonard Cohen és többiek című műsorát, és az orosz-zsidó dallamvilágba enged betekintést Fegya és Dunai Tamás. Levetítik a Zoli bohócot, A zsidó gimnázium utolsó osztálya c. dokumentumfilmet és a Lola Blau-t, fotókat nézegethetünk a Fortepan válogatásából, emellett irodalmi eseményeket és kabarét is szerveznek.

  A Spinoza jegyárak alacsonyak és változatlanok, továbbá minden évben hirdetnek ingyenes előadásokat is. Ez évben díjtalan Gárdos Péter a zsidó, törpe Zoli bohócról szóló filmje, valamint a Lámpás kocsmában szervezett koncert Kardos Danival. Szintén díjtalanok a klezmer koncertek, viszont az eseményekhez egy mérsékelt vacsora elfogyasztása kapcsolódik.

  Fejléckép: Címzett ismeretlen / Vener Orsolya

  Programkereső

  Legnépszerűbb

  Plusz

  Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

  A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
  Zenés színház

  58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

  Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
  Színház

  A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

  Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
  Vizuál

  150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

  A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
  Vizuál

  Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

  A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

  Ezt olvasta már?

  Plusz interjú

  A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

  Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
  Plusz ajánló

  125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

  A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.
  Plusz hír

  Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

  A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
  Plusz ajánló

  Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

  Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
  Plusz ajánló

  Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

  Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.