Plusz

Újra zsidó fesztivált szervez a Spinoza Színház

2020.09.02. 11:15
Ajánlom
A több mint kéthetes fesztiválon a zsidó kultúra egész kavalkádja, drámák, zenés játékok, filmek, koncertek, beszélgetések, irodalom, kabaré, kiállítás várja a nézőket.

  A fesztiválon három bemutató lesz, ebből két ősbemutató. Igazi újdonság a Fagypont alatt c. eddig ismeretlen színmű premierje (Kern András, Máté Gábor, Vecsei H. Miklós, Lévay Viktória), a Szerelmünk, Sisi c. monodrámában pedig Sisi életének utolsó órájáról és a zsidósághoz való hozzáállásáról ad vallomást. A Kulka Jánossal, László Zsolttal és Pető Katával 9 évig nagy sikerrel játszott Címzett ismeretlen c. levéldrámát új szereposztásban, új rendezésben láthatjuk a fesztiválon. 

  Az évek óta tartó dráma-sorozat célja azon magyar zsidók életének bemutatása, akik itthon és a nagyvilágban nagyot alkottak.

  A sorozat több részét is megnézhetjük ezúttal, például A Pulitzer-ügyet  (Fodor Tamás, Makranczi Zalán, Szinetár Dóra) vagy a Herzl  c. kávéházi drámát (Gyabronka József, Makranczi Zalán). A zenés játékok közül idén Kálmán Imre, Szenes Hanna és Frida szerepel a fesztivál műsorán.

  A fesztiválon zenés programokat is élvezhet a közönség:

  a klezmer koncertek mellett megtekinthetjük Fellegi Balázs Leonard Cohen és többiek című műsorát, és az orosz-zsidó dallamvilágba enged betekintést Fegya és Dunai Tamás. Levetítik a Zoli bohócot, A zsidó gimnázium utolsó osztálya c. dokumentumfilmet és a Lola Blau-t, fotókat nézegethetünk a Fortepan válogatásából, emellett irodalmi eseményeket és kabarét is szerveznek.

  A Spinoza jegyárak alacsonyak és változatlanok, továbbá minden évben hirdetnek ingyenes előadásokat is. Ez évben díjtalan Gárdos Péter a zsidó, törpe Zoli bohócról szóló filmje, valamint a Lámpás kocsmában szervezett koncert Kardos Danival. Szintén díjtalanok a klezmer koncertek, viszont az eseményekhez egy mérsékelt vacsora elfogyasztása kapcsolódik.

  Fejléckép: Címzett ismeretlen / Vener Orsolya

  Programkereső

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Vizuál

  10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

  Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
  Vizuál

  Bereményi Géza belemegy a játékba

  Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
  Klasszikus

  Visszatérés a Walhallába

  A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
  Klasszikus

  Schiff András kapta az idei Bach-medált

  A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
  Vizuál

  Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

  Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Plusz ajánló

  Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

  Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
  Plusz ajánló

  Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

  Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
  Plusz ajánló

  Nyári pezsgés a Fidelióval

  Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
  Plusz ajánló

  „Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

  Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
  Plusz hír

  Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

  Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.