Plusz

Útlevél nélkül – az igazi crossover

2012.03.23. 16:30
Ajánlom
A Bartók Rádió új sorozata zenészek, zenetörténészek, zenei menedzserek segítségével boncolgatja, mit is jelent ez a műfaj.

Művészi kísérletezés, vagy silány üzlet? A 20. század terméke, vagy évszázadok folyamatos fejlődésének eredménye? Megismerjük, érdeklődjünk, elfogadjuk, vagy elítéljük?

A crossover, vagyis a zenei műfajok keresztezése, összegyúrása ma egyre több művészt érdekel, szerte a világon. De amíg Magyarországon (is) rátapadt egy olcsó címke, addig igazán megismerve kiderülhet, sokkal inkább kísérletezésről, inspirációkeresésről lehet szó, amelynek eredménye különleges, figyelemfelkeltő, és érdekes lehet, ha valóban szakmájuk legnagyobbjai művelik.

A Bartók rádió új sorozatában zenészek, zenetörténészek, zenei menedzserek segítségével boncolgatjuk, mit is jelent ez a műfaj, és jelen volt-e már évszázadokkal ezelőtt. A műfajok között bátran lépegető, kiváló előadók igazolják a jelenség létjogosultságát, Szekeres Tamástól, Vukán Györgytől, az After Crying-on vagy a King's Singers-en át, egészen a Lincoln Center Jazz Orchestra/Wynton Marsalis és a Berlini Filharmonikusok, vagy a Deep Purple és a Londoni Szimfonikus Zenekar együttműködéséig.   

A sorozat első epizódjában Dr. Batta András, zenetörténész, a Zeneakadémia rektora, Pejtsik Péter, zeneszerző-gordonkaművész, az After Crying együttes tagja, Zsoldos Dávid, zenetörténész-újságíró, a Fidelio Media alapítója, és Becze Szilvia, műsorvezető beszélget a crossover történetéről, kialakulásáról, hiszen elképzelhető, hogy a gyökerek nem is a 20-21. században keresendők, hanem valahol a múltban, a zenetörténet kezdetén...

Útlevél nélkül - az igazi crossover
2012. március 23-tól kéthetente pénteken 22:00-23:00 óra között a Bartók Rádió műsorán

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.
Plusz ajánló

Minden szombaton épülettörténeti séták féláron!

Augusztus 31-ig minden szombaton felkészült idegenvezetőkkel sétálhatnak a látogatók a Pesti Vigadóban.
Plusz hír

HVG: „A kulturális életnek is kampó lehet az idén”

A HVG hetilap információi szerint Kásler Miklós 200 főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát, ami a nyári színházaknak is komoly gondot okozna.