Plusz

Útlevél nélkül – az igazi crossover

2012.03.23. 16:30
Ajánlom
A Bartók Rádió új sorozata zenészek, zenetörténészek, zenei menedzserek segítségével boncolgatja, mit is jelent ez a műfaj.

Művészi kísérletezés, vagy silány üzlet? A 20. század terméke, vagy évszázadok folyamatos fejlődésének eredménye? Megismerjük, érdeklődjünk, elfogadjuk, vagy elítéljük?

A crossover, vagyis a zenei műfajok keresztezése, összegyúrása ma egyre több művészt érdekel, szerte a világon. De amíg Magyarországon (is) rátapadt egy olcsó címke, addig igazán megismerve kiderülhet, sokkal inkább kísérletezésről, inspirációkeresésről lehet szó, amelynek eredménye különleges, figyelemfelkeltő, és érdekes lehet, ha valóban szakmájuk legnagyobbjai művelik.

A Bartók rádió új sorozatában zenészek, zenetörténészek, zenei menedzserek segítségével boncolgatjuk, mit is jelent ez a műfaj, és jelen volt-e már évszázadokkal ezelőtt. A műfajok között bátran lépegető, kiváló előadók igazolják a jelenség létjogosultságát, Szekeres Tamástól, Vukán Györgytől, az After Crying-on vagy a King's Singers-en át, egészen a Lincoln Center Jazz Orchestra/Wynton Marsalis és a Berlini Filharmonikusok, vagy a Deep Purple és a Londoni Szimfonikus Zenekar együttműködéséig.   

A sorozat első epizódjában Dr. Batta András, zenetörténész, a Zeneakadémia rektora, Pejtsik Péter, zeneszerző-gordonkaművész, az After Crying együttes tagja, Zsoldos Dávid, zenetörténész-újságíró, a Fidelio Media alapítója, és Becze Szilvia, műsorvezető beszélget a crossover történetéről, kialakulásáról, hiszen elképzelhető, hogy a gyökerek nem is a 20-21. században keresendők, hanem valahol a múltban, a zenetörténet kezdetén...

Útlevél nélkül - az igazi crossover
2012. március 23-tól kéthetente pénteken 22:00-23:00 óra között a Bartók Rádió műsorán

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-csel. 
Könyv

Valamirevaló szerző előbb-utóbb szentel regényt a szüleinek

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal George Szirtes Előhívás – Anyám regénye című (ön)életrajzi ténykönyvét mutatja be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Dupla táncbemutató, a világ egyik legjobb énekkara és Kassák a CAFe Budapest zárónapján

Az október 20-i zárónapon a kortárs tánc, könnyű- és komolyzene, valamint a színház szerelmesei is megtalálják a kedvükre való programot.
Plusz ajánló

Őze Áron dadogással élő sorstársaival beszélget

A dadogás elfogadásának világnapján, október 22-én konferenciát szerveznek, amelyre a beszédhibában érintetteket és a témával foglalkozó pszichológusokat is várnak.
Plusz ajánló

Mi a vásárhelyi hímzés titka? - Hódmezővásárhelyen kalandozik a Partitúra

Partitúra kulturális időutazása ezúttal az Alföld egyik kulturális központjában, Hódmezővásárhelyen és környékén folytatódik. Miklósa Erika és Batta András Makóra, Mártélyba és Kakasszegre is benézett, az adás október 19-én 13.30-kor látható a Duna Televízióban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra velencei-tavi adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal a harmadik legnagyobb természetes tavunk, a Velencei-tó környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

A katolikus egyház beleszólást akar a Notre Dame felújításába és újjáépítésébe

A párizsi katolikus egyházmegye illetékese kedden arra figyelmeztetett, hogy az egyház semmi olyan változtatást nem akar a tűzvész után újjáépülő Notre Dame-székesegyházon, amely nem a beleegyezésével készül.