Plusz

Útlevél nélkül – az igazi crossover

2012.03.23. 16:30
Ajánlom
A Bartók Rádió új sorozata zenészek, zenetörténészek, zenei menedzserek segítségével boncolgatja, mit is jelent ez a műfaj.

Művészi kísérletezés, vagy silány üzlet? A 20. század terméke, vagy évszázadok folyamatos fejlődésének eredménye? Megismerjük, érdeklődjünk, elfogadjuk, vagy elítéljük?

A crossover, vagyis a zenei műfajok keresztezése, összegyúrása ma egyre több művészt érdekel, szerte a világon. De amíg Magyarországon (is) rátapadt egy olcsó címke, addig igazán megismerve kiderülhet, sokkal inkább kísérletezésről, inspirációkeresésről lehet szó, amelynek eredménye különleges, figyelemfelkeltő, és érdekes lehet, ha valóban szakmájuk legnagyobbjai művelik.

A Bartók rádió új sorozatában zenészek, zenetörténészek, zenei menedzserek segítségével boncolgatjuk, mit is jelent ez a műfaj, és jelen volt-e már évszázadokkal ezelőtt. A műfajok között bátran lépegető, kiváló előadók igazolják a jelenség létjogosultságát, Szekeres Tamástól, Vukán Györgytől, az After Crying-on vagy a King's Singers-en át, egészen a Lincoln Center Jazz Orchestra/Wynton Marsalis és a Berlini Filharmonikusok, vagy a Deep Purple és a Londoni Szimfonikus Zenekar együttműködéséig.   

A sorozat első epizódjában Dr. Batta András, zenetörténész, a Zeneakadémia rektora, Pejtsik Péter, zeneszerző-gordonkaművész, az After Crying együttes tagja, Zsoldos Dávid, zenetörténész-újságíró, a Fidelio Media alapítója, és Becze Szilvia, műsorvezető beszélget a crossover történetéről, kialakulásáról, hiszen elképzelhető, hogy a gyökerek nem is a 20-21. században keresendők, hanem valahol a múltban, a zenetörténet kezdetén...

Útlevél nélkül - az igazi crossover
2012. március 23-tól kéthetente pénteken 22:00-23:00 óra között a Bartók Rádió műsorán

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.
Plusz ajánló

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.