Plusz

Ütősökről, Dörögdről és arról, hogyan tűnnek el a téglák

2011.07.30. 15:53
Ajánlom
Lassan araszol a végéhez a Művészetek Völgye, de Taliándörögdön eddig csak átutazóban voltam, a hiányosságot most pótoltam. Megérte.

Péntek délelőtt Taliándörögdön ébresztettem magam az Amadinda ütőegyüttes koncertjével. Az együttes magyarázva, olykor a közönséget is bevonva adott elő kortárs belga zeneszerző kompozíciójától, saját műveken át, egészen ősi tahiti ritmusokig mindenféle zenéket.

A hatásos ébresztő után az Ősök Háza udvarán megkóstoltam a Szőke András által készített halászlét, majd a szakács tárlatvezetésén is részt vettem. A dörögdi Helytörténeti Gyűjteménynek létezik egy téglagyűjteménye, ami talán elsőre furcsán hangzik, de mégis zseniális ötlet. A téglák magukban őrzik a múltat, hiszen a legkülönbözőbb helyekről és időkből származnak (pl. Rákóczi szülőházának egy téglája). Szőke András tárlatvezetése frenetikus volt, az is kiderült, hogy az el-eltünedező téglákat nem a látogatók viszik el retikülben, hanem a paramágnesesség hatására tűnnek el. És ahogy mondta: „Mi nem vagyunk Efott!", Taliándörögdön ugyanis nem megakoncertekkel, hanem szabadpolcos téglagyűjteménnyel, jó ételekkel és sok-sok szeretettel várják az idelátogatókat.

Kapolcson csábító ajánlatnak tűnt a zenés versimpró Csukás Istvánnal és a Sebő zenekarral, ám Csukás nagy csalódásomra jelenlétével nem, „csak" verseivel vette ki részét a koncertből. Innen a méltatlanul ismeretlen Nyeső Mari koncertjére vágtattam. A gitáros-éneksnő kiváló zenész, végtelen őszintesége pedig lebilincselő, igaz, előadásmódjában van némi ügyetlenség, bár ez is inkább javára válik.

A felnőtteknek is kijár az esti mese, ezért ismét Taliándörögdön hallgattam meg, a nagy mesemondó, Berecz András és Dsupin Pál előadását, mely többségében gyergyóalfalui mesékből, zenékből állt.

Zárásként a Malomparton Gyárfás István gitáros és Szaniszló Richárd vibrafonos (tehát megint egy ütőhangszeres) duójának kellemes, nyugodt jazz zenéje, ihletett, átélt játéka foglalta keretbe a napot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.