Plusz

Ütősökről, Dörögdről és arról, hogyan tűnnek el a téglák

2011.07.30. 15:53
Ajánlom
Lassan araszol a végéhez a Művészetek Völgye, de Taliándörögdön eddig csak átutazóban voltam, a hiányosságot most pótoltam. Megérte.

Péntek délelőtt Taliándörögdön ébresztettem magam az Amadinda ütőegyüttes koncertjével. Az együttes magyarázva, olykor a közönséget is bevonva adott elő kortárs belga zeneszerző kompozíciójától, saját műveken át, egészen ősi tahiti ritmusokig mindenféle zenéket.

A hatásos ébresztő után az Ősök Háza udvarán megkóstoltam a Szőke András által készített halászlét, majd a szakács tárlatvezetésén is részt vettem. A dörögdi Helytörténeti Gyűjteménynek létezik egy téglagyűjteménye, ami talán elsőre furcsán hangzik, de mégis zseniális ötlet. A téglák magukban őrzik a múltat, hiszen a legkülönbözőbb helyekről és időkből származnak (pl. Rákóczi szülőházának egy téglája). Szőke András tárlatvezetése frenetikus volt, az is kiderült, hogy az el-eltünedező téglákat nem a látogatók viszik el retikülben, hanem a paramágnesesség hatására tűnnek el. És ahogy mondta: „Mi nem vagyunk Efott!", Taliándörögdön ugyanis nem megakoncertekkel, hanem szabadpolcos téglagyűjteménnyel, jó ételekkel és sok-sok szeretettel várják az idelátogatókat.

Kapolcson csábító ajánlatnak tűnt a zenés versimpró Csukás Istvánnal és a Sebő zenekarral, ám Csukás nagy csalódásomra jelenlétével nem, „csak" verseivel vette ki részét a koncertből. Innen a méltatlanul ismeretlen Nyeső Mari koncertjére vágtattam. A gitáros-éneksnő kiváló zenész, végtelen őszintesége pedig lebilincselő, igaz, előadásmódjában van némi ügyetlenség, bár ez is inkább javára válik.

A felnőtteknek is kijár az esti mese, ezért ismét Taliándörögdön hallgattam meg, a nagy mesemondó, Berecz András és Dsupin Pál előadását, mely többségében gyergyóalfalui mesékből, zenékből állt.

Zárásként a Malomparton Gyárfás István gitáros és Szaniszló Richárd vibrafonos (tehát megint egy ütőhangszeres) duójának kellemes, nyugodt jazz zenéje, ihletett, átélt játéka foglalta keretbe a napot.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.