Plusz

Vacsorára egy finom sült hattyú?

2016.10.25. 09:41
Ajánlom
1387-ben írták meg az első angol nyelvű szakácskönyvet, a kézirat II. Richárd megbízásából készült. A könyv 200 receptet tartalmaz, amelyeket az akkori mesterszakácsok használtak közösen, amikor egy-egy lakomára készültek - írta meg az ancient-origins.net.

Richárd nagybátyja volt Genti János, lancasteri herceg, akiről sokan azt hitték, hogy ő maga is a trónra tör. Richárd és János egy hatalmas lakomára készültek közösen, a történészek számára nem tiszta, hogy miért. Egyes találgatások szerint azért szervezték az „összejövetelt”, hogy a nemeseket biztosítsák afelől, hogy a fiatal király (Richárd ekkor 20 éves volt) és nagybátyja között nincs konfliktus. Ennél azonban valószínűbb, hogy egy aratóünnep végére készültek a lakomával.

II. Richárd

II. Richárd (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kézirat elkészültének viszont jóval világosabb indítékai vannak. A bankettek és ünnepségek a hatalom és tekintély szimbólumai voltak, ilyenkor a királyok és a nemesek kérkedhettek vagyonukkal; extravagáns ételeket, hatalmas választékot szolgáltak fel ételekből.

Bevásárló lista

Az 1387-es ünnepség előkészületeivel II. Richárd háromszáz szakácsot bízott meg, és a következő „bevásárló listát” állították össze;

tizennégy sózott marha, két friss ökör, százhúsz bárány, tizenkét vaddisznó, tizennégy borjú, száznegyven malac, háromszáz hordó szalonna és zsír, három tonna sózott őz, ötven hattyú, kétszáznegyven liba, ötven kövér kappan, hatvan tucat tyúk, négyszáz nyúl, négy fácán, öt kócsag, hat fiatal kecske, öt tucat jérce kocsonyának, tizenkét tucat tojójérce, száz tucat galamb, tizenkét tucat fogoly, nyolc tucat nyúl, tizenkét tucat póling tizenkét póling (madár), szárnyas vad, százhúsz liter tej, tizenkét liter tejszín, tizenkét liter aludttej, tizenkét véka alma, és tizenegyezer tojás.

A The Forme of Cury c. szakácskönyv kétségtelenül a gazdagok és a nemesek számára készült. A benne lévő receptekhez számos ritka és értékes állatfajtára volt szükség, emellett különleges fűszereket - kardamom, gyömbér, bors, szerecsendió kömény - kellett külföldről hozatni. Néhány recept olyan különleges összetevőket is tartalmaz a mai ember számára, amiket nehéz elképzelni egy étel alapanyagaként; pl. darvak, gémek, bálnák, fókák, delfinek. A kézirat elsőként említi angolul az oliva olajat és a szegfűszeget.

Kajapornó karácsonyra: Újra kiadják Salvador Dalí őrült szakácskönyvét

A Les Diners de Gala című pazar szakácskönyvben olyan ételek receptjeit találhatjuk meg, mint a béka pasties vagy a felkelő nap angolnája - írta meg a Guardian.

II. Richárd minden bizonnyal le akarta nyűgözni a franciákat, az angolok egyik történelmi ellenségét. 1300-ban egy francia szakácskönyv is született Le Viandier of Taillevent címmel, ami hamar a középkori lakomák alapműve lett. Angol nyelvű társát valószínűleg azért is készítették el, hogy felvegye vele a versenyt.

The Forme of Cury

The Forme of Cury (Fotó/Forrás: wikipedia)

A szakácskönyv

A könyvet egy pergamen tekercsre írták, mely finom borjúbőrből készült. Az előszó szerint 196 receptet az orvostudományok és a filozófia mestereinek jóváhagyásával írtak II. Richárd udvarában. Ez a megjegyzés alátámasztja, hogy az étel és a különböző gyógyszerek szoros kapcsolatban álltak egymással. Az előszó azt is elmagyarázza az olvasónak, hogy hogyan készítsen egyszerű ételeket hétköznapi fogyasztásra – persze a különleges kulináris fogások mellett. A legtöbb recept összetevője tartalmaz húst, de van 33 olyan recept is, amelyet a mai vegetariánusok is örömmel megfőznének, és a korabeli vallásos böjtök alkalmával is lehetett fogyasztani.

Peasants breaking bread

Peasants breaking bread

II. Richárdot végül lemondatták, és a helyére Henriket ültették IV. Henrik néven. Richárdot Pontefract várába zárták, ahol egyes források szerint halálra éheztették, mások szerint 1400-ban egy csapat fegyveres tört rá és gyilkolta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.