Plusz

Vacsorára egy finom sült hattyú?

2016.10.25. 09:41
Ajánlom
1387-ben írták meg az első angol nyelvű szakácskönyvet, a kézirat II. Richárd megbízásából készült. A könyv 200 receptet tartalmaz, amelyeket az akkori mesterszakácsok használtak közösen, amikor egy-egy lakomára készültek - írta meg az ancient-origins.net.

Richárd nagybátyja volt Genti János, lancasteri herceg, akiről sokan azt hitték, hogy ő maga is a trónra tör. Richárd és János egy hatalmas lakomára készültek közösen, a történészek számára nem tiszta, hogy miért. Egyes találgatások szerint azért szervezték az „összejövetelt”, hogy a nemeseket biztosítsák afelől, hogy a fiatal király (Richárd ekkor 20 éves volt) és nagybátyja között nincs konfliktus. Ennél azonban valószínűbb, hogy egy aratóünnep végére készültek a lakomával.

II. Richárd

II. Richárd (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kézirat elkészültének viszont jóval világosabb indítékai vannak. A bankettek és ünnepségek a hatalom és tekintély szimbólumai voltak, ilyenkor a királyok és a nemesek kérkedhettek vagyonukkal; extravagáns ételeket, hatalmas választékot szolgáltak fel ételekből.

Bevásárló lista

Az 1387-es ünnepség előkészületeivel II. Richárd háromszáz szakácsot bízott meg, és a következő „bevásárló listát” állították össze;

tizennégy sózott marha, két friss ökör, százhúsz bárány, tizenkét vaddisznó, tizennégy borjú, száznegyven malac, háromszáz hordó szalonna és zsír, három tonna sózott őz, ötven hattyú, kétszáznegyven liba, ötven kövér kappan, hatvan tucat tyúk, négyszáz nyúl, négy fácán, öt kócsag, hat fiatal kecske, öt tucat jérce kocsonyának, tizenkét tucat tojójérce, száz tucat galamb, tizenkét tucat fogoly, nyolc tucat nyúl, tizenkét tucat póling tizenkét póling (madár), szárnyas vad, százhúsz liter tej, tizenkét liter tejszín, tizenkét liter aludttej, tizenkét véka alma, és tizenegyezer tojás.

A The Forme of Cury c. szakácskönyv kétségtelenül a gazdagok és a nemesek számára készült. A benne lévő receptekhez számos ritka és értékes állatfajtára volt szükség, emellett különleges fűszereket - kardamom, gyömbér, bors, szerecsendió kömény - kellett külföldről hozatni. Néhány recept olyan különleges összetevőket is tartalmaz a mai ember számára, amiket nehéz elképzelni egy étel alapanyagaként; pl. darvak, gémek, bálnák, fókák, delfinek. A kézirat elsőként említi angolul az oliva olajat és a szegfűszeget.

Kajapornó karácsonyra: Újra kiadják Salvador Dalí őrült szakácskönyvét

A Les Diners de Gala című pazar szakácskönyvben olyan ételek receptjeit találhatjuk meg, mint a béka pasties vagy a felkelő nap angolnája - írta meg a Guardian.

II. Richárd minden bizonnyal le akarta nyűgözni a franciákat, az angolok egyik történelmi ellenségét. 1300-ban egy francia szakácskönyv is született Le Viandier of Taillevent címmel, ami hamar a középkori lakomák alapműve lett. Angol nyelvű társát valószínűleg azért is készítették el, hogy felvegye vele a versenyt.

The Forme of Cury

The Forme of Cury (Fotó/Forrás: wikipedia)

A szakácskönyv

A könyvet egy pergamen tekercsre írták, mely finom borjúbőrből készült. Az előszó szerint 196 receptet az orvostudományok és a filozófia mestereinek jóváhagyásával írtak II. Richárd udvarában. Ez a megjegyzés alátámasztja, hogy az étel és a különböző gyógyszerek szoros kapcsolatban álltak egymással. Az előszó azt is elmagyarázza az olvasónak, hogy hogyan készítsen egyszerű ételeket hétköznapi fogyasztásra – persze a különleges kulináris fogások mellett. A legtöbb recept összetevője tartalmaz húst, de van 33 olyan recept is, amelyet a mai vegetariánusok is örömmel megfőznének, és a korabeli vallásos böjtök alkalmával is lehetett fogyasztani.

Peasants breaking bread

Peasants breaking bread

II. Richárdot végül lemondatták, és a helyére Henriket ültették IV. Henrik néven. Richárdot Pontefract várába zárták, ahol egyes források szerint halálra éheztették, mások szerint 1400-ban egy csapat fegyveres tört rá és gyilkolta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.
Plusz ajánló

Szenvedélybetegek rehabilitációs otthonát támogatja a Quimby koncertfilmje

Február 27-én több mint 24 órán át elérhető a Quimby újonnan rögzített koncertfilmje, amelyben meghívott vendégművészek énekelnek. Kiss Tibi még nincs a zenekarral, segítségre van szüksége.