Plusz

Változás és állandóság

Haladjunk a negatív hírektől az örömteli tartalmak felé!

December 31-én elmarad az Operaház délutáni Denevér-előadása. E hír csak tájékoztató jellegű, de ha közzéteszem, némi magyarázat is tartozik hozzá. Az okfejtés egyszerű: az Operaház Kollektív Szerződésében rögzített szabályok szerint a délutáni előadás lebonyolítása nem jogszerű, ám miután egy délutáni előadás mérhetően kisebb érdeklődésre tart számot, nem tartottuk célszerűnek, hogy harcba szálljunk érte.

Ahogy a sajtóba kiszivárgott és általam időközben egy helyütt már megerősített információk alapján értesülhettek róla, elmarad a januárra tervezett A bolygó hollandi bemutatója is. A Wagner-mű eredetileg azért került be a műsorrendbe, mert a premier dátumára tervezett Intolleranza című darab színrevitele a rendező, Christoph Schlingensief halála miatt meghiúsult. A Hollandi a premierek sorába tartozott, ám az egyeztetések során napvilágra került, hogy a produkció költségvetése és tervei még nem készültek el, nem teljes a szereposztása sem, így úgy döntöttünk: nem fokozzuk a szervezetlenséget, elhagyjuk a bemutatót. Az anyagi megtakarítás mellett ennek gyakorlati haszna is van: óriási terhet vettünk le műhelyeinkről, amelyek a többi produkció díszleteit és jelmezeit gyártják, a repertoárdarabokban játszó művészek pedig olyan próbákhoz jutottak, amelyek a premier miatt nem kaptak helyet a tervezetben. Mindez persze hidegen hagyja a közönséget, ami természetes is. Az elmaradó Bolygó hollandi előadások helyét az Operaház legkeresettebb slágerdarabjával pótoltuk; A diótörővel igyekeztünk kárpótolni látogatóinkat - egy olyan előadással, amelyre rendszerint már a jegyárusítás első napján szinte minden jegy elkel. A márciusban kimaradó Wagner-előadások helyett Mozart Figaro házassága című előadását tűztük műsorra, a grófné szerepében Rost Andreával. Andrea partnere Almaviva grófként Horváth Ádám, a Ház jelenlegi miniszteri biztosa lesz, aki a korábbi években már nagy sikerrel énekelte a szerepet a Magyar Állami Operaházban, a címszerepet pedig Bretz Gábor énekli majd, akinek üstökösként indult el nemzetközi karrierje.

Végezetül hadd említsek meg még egy szopránénekesnőt, nem titkolt örömmel. November 23-án Kertesi Ingridet ünnepeljük az Operában, tagságának 25. évfordulója alkalmából. A művésznővel egyszerre indult a pályánk, együtt jártunk a Zeneakadémiára, majd számos alkalommal dolgoztunk közösen - amelyek közül máig emlékezetes számomra egy általam vezényelt torinói előadás, ahol Strauss-dalokat énekelt és egy római János-passió - ez utóbbi művet szintén közös előadásban rögzítettük lemezre. Ezúton is kifejezem tiszteletem Kertesi Ingrid felé, Önöket pedig szeretettel várjuk a jubileumi Rigoletto-előadására, amelyben Gilda szerepét alakítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Vizuál

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Klasszikus

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Zöldhullám

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az arukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.