Plusz

Változás és állandóság

2010.11.05. 13:42
Ajánlom
Haladjunk a negatív hírektől az örömteli tartalmak felé!

December 31-én elmarad az Operaház délutáni Denevér-előadása. E hír csak tájékoztató jellegű, de ha közzéteszem, némi magyarázat is tartozik hozzá. Az okfejtés egyszerű: az Operaház Kollektív Szerződésében rögzített szabályok szerint a délutáni előadás lebonyolítása nem jogszerű, ám miután egy délutáni előadás mérhetően kisebb érdeklődésre tart számot, nem tartottuk célszerűnek, hogy harcba szálljunk érte.

Ahogy a sajtóba kiszivárgott és általam időközben egy helyütt már megerősített információk alapján értesülhettek róla, elmarad a januárra tervezett A bolygó hollandi bemutatója is. A Wagner-mű eredetileg azért került be a műsorrendbe, mert a premier dátumára tervezett Intolleranza című darab színrevitele a rendező, Christoph Schlingensief halála miatt meghiúsult. A Hollandi a premierek sorába tartozott, ám az egyeztetések során napvilágra került, hogy a produkció költségvetése és tervei még nem készültek el, nem teljes a szereposztása sem, így úgy döntöttünk: nem fokozzuk a szervezetlenséget, elhagyjuk a bemutatót. Az anyagi megtakarítás mellett ennek gyakorlati haszna is van: óriási terhet vettünk le műhelyeinkről, amelyek a többi produkció díszleteit és jelmezeit gyártják, a repertoárdarabokban játszó művészek pedig olyan próbákhoz jutottak, amelyek a premier miatt nem kaptak helyet a tervezetben. Mindez persze hidegen hagyja a közönséget, ami természetes is. Az elmaradó Bolygó hollandi előadások helyét az Operaház legkeresettebb slágerdarabjával pótoltuk; A diótörővel igyekeztünk kárpótolni látogatóinkat - egy olyan előadással, amelyre rendszerint már a jegyárusítás első napján szinte minden jegy elkel. A márciusban kimaradó Wagner-előadások helyett Mozart Figaro házassága című előadását tűztük műsorra, a grófné szerepében Rost Andreával. Andrea partnere Almaviva grófként Horváth Ádám, a Ház jelenlegi miniszteri biztosa lesz, aki a korábbi években már nagy sikerrel énekelte a szerepet a Magyar Állami Operaházban, a címszerepet pedig Bretz Gábor énekli majd, akinek üstökösként indult el nemzetközi karrierje.

Végezetül hadd említsek meg még egy szopránénekesnőt, nem titkolt örömmel. November 23-án Kertesi Ingridet ünnepeljük az Operában, tagságának 25. évfordulója alkalmából. A művésznővel egyszerre indult a pályánk, együtt jártunk a Zeneakadémiára, majd számos alkalommal dolgoztunk közösen - amelyek közül máig emlékezetes számomra egy általam vezényelt torinói előadás, ahol Strauss-dalokat énekelt és egy római János-passió - ez utóbbi művet szintén közös előadásban rögzítettük lemezre. Ezúton is kifejezem tiszteletem Kertesi Ingrid felé, Önöket pedig szeretettel várjuk a jubileumi Rigoletto-előadására, amelyben Gilda szerepét alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!