Plusz

Változás és állandóság

Haladjunk a negatív hírektől az örömteli tartalmak felé!

December 31-én elmarad az Operaház délutáni Denevér-előadása. E hír csak tájékoztató jellegű, de ha közzéteszem, némi magyarázat is tartozik hozzá. Az okfejtés egyszerű: az Operaház Kollektív Szerződésében rögzített szabályok szerint a délutáni előadás lebonyolítása nem jogszerű, ám miután egy délutáni előadás mérhetően kisebb érdeklődésre tart számot, nem tartottuk célszerűnek, hogy harcba szálljunk érte.

Ahogy a sajtóba kiszivárgott és általam időközben egy helyütt már megerősített információk alapján értesülhettek róla, elmarad a januárra tervezett A bolygó hollandi bemutatója is. A Wagner-mű eredetileg azért került be a műsorrendbe, mert a premier dátumára tervezett Intolleranza című darab színrevitele a rendező, Christoph Schlingensief halála miatt meghiúsult. A Hollandi a premierek sorába tartozott, ám az egyeztetések során napvilágra került, hogy a produkció költségvetése és tervei még nem készültek el, nem teljes a szereposztása sem, így úgy döntöttünk: nem fokozzuk a szervezetlenséget, elhagyjuk a bemutatót. Az anyagi megtakarítás mellett ennek gyakorlati haszna is van: óriási terhet vettünk le műhelyeinkről, amelyek a többi produkció díszleteit és jelmezeit gyártják, a repertoárdarabokban játszó művészek pedig olyan próbákhoz jutottak, amelyek a premier miatt nem kaptak helyet a tervezetben. Mindez persze hidegen hagyja a közönséget, ami természetes is. Az elmaradó Bolygó hollandi előadások helyét az Operaház legkeresettebb slágerdarabjával pótoltuk; A diótörővel igyekeztünk kárpótolni látogatóinkat - egy olyan előadással, amelyre rendszerint már a jegyárusítás első napján szinte minden jegy elkel. A márciusban kimaradó Wagner-előadások helyett Mozart Figaro házassága című előadását tűztük műsorra, a grófné szerepében Rost Andreával. Andrea partnere Almaviva grófként Horváth Ádám, a Ház jelenlegi miniszteri biztosa lesz, aki a korábbi években már nagy sikerrel énekelte a szerepet a Magyar Állami Operaházban, a címszerepet pedig Bretz Gábor énekli majd, akinek üstökösként indult el nemzetközi karrierje.

Végezetül hadd említsek meg még egy szopránénekesnőt, nem titkolt örömmel. November 23-án Kertesi Ingridet ünnepeljük az Operában, tagságának 25. évfordulója alkalmából. A művésznővel egyszerre indult a pályánk, együtt jártunk a Zeneakadémiára, majd számos alkalommal dolgoztunk közösen - amelyek közül máig emlékezetes számomra egy általam vezényelt torinói előadás, ahol Strauss-dalokat énekelt és egy római János-passió - ez utóbbi művet szintén közös előadásban rögzítettük lemezre. Ezúton is kifejezem tiszteletem Kertesi Ingrid felé, Önöket pedig szeretettel várjuk a jubileumi Rigoletto-előadására, amelyben Gilda szerepét alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.