Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

2021.06.16. 14:15
Ajánlom
A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.

Székely Kriszta beszédét a Katona József Színház tette közzé. Mint írják, kiállnak az elfogadás, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és hisznek abban, hogy „minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad.”

A Parlament előtt elhangzott beszédet teljes terjedelmében közöljük:

Felnőni nem könnyű, és ezen belül is különösen nehéz időszak a gyermekkort a felnőttséggel összekötő serdülőkor. Nehéz megbarátkoznunk a testünkkel, ami hirtelen a kiforratlan identitásunk intenzív része lesz. Váratlan tempóban növekednek különböző testrészeink, míg a többi alig akar hozzá nőni.  Hülyén nézünk ki, aztán kicsit jobban, aztán megint nagyon hülyén, de teljesen biztosan nem úgy, mint Angelina Jolie, vagy Brad Pitt, vagy Püski Klári az osztályból, akibe mindenki szerelmes volt.

Tízévesen egy fiú teledobálta a hajamat bogánccsal (le is kellett vágni), mert ugye a fiúk és a lányok gyűlölik egymást, olyan mélyről jövő kegyetlenséggel és megvetéssel, ami szinte felfoghatatlan. Felnőttként persze nevetünk rajta, akkor az ember fél és szorong. Felsőben pedig ugyanez a fiú gyönyörűséges szerelmesleveleket írt, olyan tiszta naiv költészettel, hogy a mai napig őrzöm őket. Ez idő tájt indult be a teljes őrület. Menő és nem menő emberek, kezelhetetlen hormonális és mentális amplitúdók, csillapíthatatlan élet-étvágy. Folyamatos megfelelés és készültség, hogy valahogy az ember fennmaradjon a pubertás áramló, zavaros tengerén.

Hálásan kapcsolódtunk rá minden olyan pedagógusra, aki hozzánk szólt, aki a mi szemünkön keresztül magyarázta a világot. Azt a világot, ami körülöttünk van. A valóságot. A sokszínű, többpólusú világot.

201156075_10159454330173686_2355175797933207159_n-140923.jpg

Tüntetés a Parlament előtt 2021. június 14-én (Fotó/Forrás: Nagy Szabolcs / Budapest Pride)

Volt pár ilyen, a többinek a nevére sem emlékszem, nemhogy arra, amiről beszélt. A kilencvenes évek második felében megkönnyítette volna az életünket, ha azon az egyetlen árva osztályfőnöki órán, ami az úgynevezett szexuális felvilágosításnak volt szentelve, és amin rettegve és mindennél jobban vágyva gondoltunk arra a napra, amikor ez a szex dolog majd megtörténik velünk, ott elmondta volna valaki, hogy nem, hogy heteró van és homoszexuális van, hanem hogy a szexualitás gyönyörű, színes és személyre szabott sajátunk és egész életünkben velünk van fejlődik, változik. Nagyszerű lett volna, ha a felvilágosító egyén, ahelyett, hogy férfi és női nemiszervekről készített satnya mágneses grafikákat tologat egymás felé, inkább kurzust tart arról, hogy két ember között a szex kölcsönös bizalmon, elfogadáson, összekapcsolódáson, kommunikáción, figyelmen alapszik. Hogy az ember gyönyörű, természetes lény és van, ki férfiakat és van, ki nőket talál vonzónak, nemétől függetlenül, és van ki mindkettőt.

Mert mi mind megszülettünk ide és meg is fogunk halni. Ti is és Én is, és e két pont között a boldogságot keressük. Semmi sem hangzott el ezen a felvilágosító órán például arról, hogy hogyan védjem meg magam középkorú, nős, fehér férfiak szexuális zaklatásaitól, pedig meg kell mondjam, kizárólag ezzel találkoztam, de ezzel sokat és közelről. Egyetlen leszbikus nő sem próbálta meg kihasználni fiatal koromból adódó kiszolgáltatottságomat. Ezek az ötven körüli, kedves, jól szituált, nős férfiak igen.

A demokratikus állam azért van, hogy megkönnyítse az utunkat és nem azért, hogy elfedje a valóságot, félrevezessen, egyszóval, hogy kibasszon velünk.

A homoszexualitás, transzneműség vagy bármiféle a heterótól eltérő identitás összemosása a pedofíliával súlyos és a társadalomra veszélyes hazugság.

A fiataloktól megvonni annak lehetőségét, hogy tanuljanak a világról és ezen keresztül elfogadják magukat, hogy elfogadják társaikat, a szülőktől megvonni annak lehetőségét, hogy biztonságban tudják gyerekeiket, önkényes és alpári kezdeményezés.

200960753_10159454328853686_1870752976093441396_n-140922.jpg

Tüntetés a Parlament előtt 2021. június 14-én (Fotó/Forrás: Nagy Szabolcs / Budapest Pride)

Meleg serdülőként nem nagyon volt kapaszkodóm, kivel beszélnem, kiben bíznom, szorongtam. Hordoztam egy titkot és közben igyekeztem minél inkább olyan lenni, mint Püski Klári, a fent említett legmenőbb lány az osztályból. Aztán egy nyáron a tv-ben a Dallast néztem, ahol Lüszi és az új szerelme szomorúan ültek az ágy két oldalán. Biztos van itt olyan, aki emlékszik Lüszire, de aki nem, annak elmondom, hogy Lüszi egy fiatal, csinos női tagja volt a Ewing családnak, egyik főszereplője a sorozatok ősanyjának. A világ a Dallast nézte a kilencvenes években. Szóval ott ültek szomorúan és Lüszi megkérdezte a fiút, hogy mi a baj? Erre a fiú azt mondta, hogy nem fog menni, mert homoszexuális vagyok. Lüszi a döbbenet után odaült a fiú mellé, megölelte és azt mondta: semmi baj. Azonnal megkérdeztem a rám vigyázó felnőtteket, hogy mi az a homoszexuális. Azt mondták, hogy amikor az ember a saját neméhez vonzódik. Ma is emlékszem arra az érzésre ahogy a mellkasomban felszakadt a szorongás. Hogy annak, ami vagyok, van neve? Tehát vagyok. Lázasan ízlelgettem a szót. Homoszexuális. Jó, hát nem a legszebb szó, de legalább van. És Lüszi azt mondta, nem lesz semmi baj.

 

Kiemelések: Fidelio

A Parlament kormánypárti többsége és a Jobbik képviselői június 15-én végül 157 igen és 1 nem szavazattal megszavazta „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” nevű törvényjavaslatot, amely megtiltaná a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, továbbá kizárná a civilek egy részét a szexuális felvilágosításból – ilyen tematikájú előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

A törvényjavaslat bírálói szerint a homoszexualitás a pedofíliával történő összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket. A törvényjavaslatról itt olvashat bővebben.

Fejléckép: Székely Kriszta a miskolci Mágnás Miska operett olvasópróbáján (fotó: Éder Vera / Miskolci Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz ajánló

Győrkőcfesztivál – Három napra idén is a gyerkőcöké lesz Győr belvárosa

Az ország legnagyobb összművészeti, ingyenes családi fesztiválját idén 16. alkalommal rendezi meg a főszervező Vaskakas Bábszínház, június 30. és július 2. között Győrben. A fesztivál szlogenje: Tíz helyszínen ezer program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van!