Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

2021.06.16. 14:15
Ajánlom
A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.

Székely Kriszta beszédét a Katona József Színház tette közzé. Mint írják, kiállnak az elfogadás, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és hisznek abban, hogy „minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad.”

A Parlament előtt elhangzott beszédet teljes terjedelmében közöljük:

Felnőni nem könnyű, és ezen belül is különösen nehéz időszak a gyermekkort a felnőttséggel összekötő serdülőkor. Nehéz megbarátkoznunk a testünkkel, ami hirtelen a kiforratlan identitásunk intenzív része lesz. Váratlan tempóban növekednek különböző testrészeink, míg a többi alig akar hozzá nőni.  Hülyén nézünk ki, aztán kicsit jobban, aztán megint nagyon hülyén, de teljesen biztosan nem úgy, mint Angelina Jolie, vagy Brad Pitt, vagy Püski Klári az osztályból, akibe mindenki szerelmes volt.

Tízévesen egy fiú teledobálta a hajamat bogánccsal (le is kellett vágni), mert ugye a fiúk és a lányok gyűlölik egymást, olyan mélyről jövő kegyetlenséggel és megvetéssel, ami szinte felfoghatatlan. Felnőttként persze nevetünk rajta, akkor az ember fél és szorong. Felsőben pedig ugyanez a fiú gyönyörűséges szerelmesleveleket írt, olyan tiszta naiv költészettel, hogy a mai napig őrzöm őket. Ez idő tájt indult be a teljes őrület. Menő és nem menő emberek, kezelhetetlen hormonális és mentális amplitúdók, csillapíthatatlan élet-étvágy. Folyamatos megfelelés és készültség, hogy valahogy az ember fennmaradjon a pubertás áramló, zavaros tengerén.

Hálásan kapcsolódtunk rá minden olyan pedagógusra, aki hozzánk szólt, aki a mi szemünkön keresztül magyarázta a világot. Azt a világot, ami körülöttünk van. A valóságot. A sokszínű, többpólusú világot.

201156075_10159454330173686_2355175797933207159_n-140923.jpg

Tüntetés a Parlament előtt 2021. június 14-én (Fotó/Forrás: Nagy Szabolcs / Budapest Pride)

Volt pár ilyen, a többinek a nevére sem emlékszem, nemhogy arra, amiről beszélt. A kilencvenes évek második felében megkönnyítette volna az életünket, ha azon az egyetlen árva osztályfőnöki órán, ami az úgynevezett szexuális felvilágosításnak volt szentelve, és amin rettegve és mindennél jobban vágyva gondoltunk arra a napra, amikor ez a szex dolog majd megtörténik velünk, ott elmondta volna valaki, hogy nem, hogy heteró van és homoszexuális van, hanem hogy a szexualitás gyönyörű, színes és személyre szabott sajátunk és egész életünkben velünk van fejlődik, változik. Nagyszerű lett volna, ha a felvilágosító egyén, ahelyett, hogy férfi és női nemiszervekről készített satnya mágneses grafikákat tologat egymás felé, inkább kurzust tart arról, hogy két ember között a szex kölcsönös bizalmon, elfogadáson, összekapcsolódáson, kommunikáción, figyelmen alapszik. Hogy az ember gyönyörű, természetes lény és van, ki férfiakat és van, ki nőket talál vonzónak, nemétől függetlenül, és van ki mindkettőt.

Mert mi mind megszülettünk ide és meg is fogunk halni. Ti is és Én is, és e két pont között a boldogságot keressük. Semmi sem hangzott el ezen a felvilágosító órán például arról, hogy hogyan védjem meg magam középkorú, nős, fehér férfiak szexuális zaklatásaitól, pedig meg kell mondjam, kizárólag ezzel találkoztam, de ezzel sokat és közelről. Egyetlen leszbikus nő sem próbálta meg kihasználni fiatal koromból adódó kiszolgáltatottságomat. Ezek az ötven körüli, kedves, jól szituált, nős férfiak igen.

A demokratikus állam azért van, hogy megkönnyítse az utunkat és nem azért, hogy elfedje a valóságot, félrevezessen, egyszóval, hogy kibasszon velünk.

A homoszexualitás, transzneműség vagy bármiféle a heterótól eltérő identitás összemosása a pedofíliával súlyos és a társadalomra veszélyes hazugság.

A fiataloktól megvonni annak lehetőségét, hogy tanuljanak a világról és ezen keresztül elfogadják magukat, hogy elfogadják társaikat, a szülőktől megvonni annak lehetőségét, hogy biztonságban tudják gyerekeiket, önkényes és alpári kezdeményezés.

200960753_10159454328853686_1870752976093441396_n-140922.jpg

Tüntetés a Parlament előtt 2021. június 14-én (Fotó/Forrás: Nagy Szabolcs / Budapest Pride)

Meleg serdülőként nem nagyon volt kapaszkodóm, kivel beszélnem, kiben bíznom, szorongtam. Hordoztam egy titkot és közben igyekeztem minél inkább olyan lenni, mint Püski Klári, a fent említett legmenőbb lány az osztályból. Aztán egy nyáron a tv-ben a Dallast néztem, ahol Lüszi és az új szerelme szomorúan ültek az ágy két oldalán. Biztos van itt olyan, aki emlékszik Lüszire, de aki nem, annak elmondom, hogy Lüszi egy fiatal, csinos női tagja volt a Ewing családnak, egyik főszereplője a sorozatok ősanyjának. A világ a Dallast nézte a kilencvenes években. Szóval ott ültek szomorúan és Lüszi megkérdezte a fiút, hogy mi a baj? Erre a fiú azt mondta, hogy nem fog menni, mert homoszexuális vagyok. Lüszi a döbbenet után odaült a fiú mellé, megölelte és azt mondta: semmi baj. Azonnal megkérdeztem a rám vigyázó felnőtteket, hogy mi az a homoszexuális. Azt mondták, hogy amikor az ember a saját neméhez vonzódik. Ma is emlékszem arra az érzésre ahogy a mellkasomban felszakadt a szorongás. Hogy annak, ami vagyok, van neve? Tehát vagyok. Lázasan ízlelgettem a szót. Homoszexuális. Jó, hát nem a legszebb szó, de legalább van. És Lüszi azt mondta, nem lesz semmi baj.

 

Kiemelések: Fidelio

A Parlament kormánypárti többsége és a Jobbik képviselői június 15-én végül 157 igen és 1 nem szavazattal megszavazta „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” nevű törvényjavaslatot, amely megtiltaná a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, továbbá kizárná a civilek egy részét a szexuális felvilágosításból – ilyen tematikájú előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

A törvényjavaslat bírálói szerint a homoszexualitás a pedofíliával történő összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket. A törvényjavaslatról itt olvashat bővebben.

Fejléckép: Székely Kriszta a miskolci Mágnás Miska operett olvasópróbáján (fotó: Éder Vera / Miskolci Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.