Plusz

Vannak gondok azzal, ahogy a Spotify visszaosztja a pénzt a zenészeknek

2020.11.17. 09:40
Ajánlom
Több mint 18 ezer zenész követeli, hogy legalább egyetlen cent jusson nekik abból, ha valaki lejátssza egy dalukat.

Október 26-án az Union of Musicians and Allied Workers szervezet Justice at Spotify (Igazságot a Spotify-on) névvel indított kampányt, mivel úgy vélik, súlyos igazságtalanságok vannak abban, ahogy a svéd streaming-szolgáltató részesedést fizet a zenészeknek bevételei után.

A szervezet lényegében három dolgot kér. Egyrészt, a Spotify fizessen legalább egy dollárcentet minden letöltés után (ez a jelenlegi 0,38 centnek mintegy háromszorosa). Másrészt legyen átláthatóbb a cég működése, és a transzparens működés terjedjen ki a nagy kiadókkal, terjesztőkkel és menedzsmentcégekkel való szerződésekre is. Harmadszor és végül: egyezzenek meg végre a zenészekkel a jogdíjrészesedések százalékait illetően.

Az UMAW nyílt levelét eddig tizennyolcezer zenész írta alá, akiknek többsége a járványhelyzet miatt jobb híján csak ilyen bevételre számíthat.

Azóta újabb felhördülést váltott ki a Spotify legutóbbi lépése, amely lehetővé teszi, hogy a streaming-szolgáltató bevegye a hivatalos és népszerű lejátszási listáiba azoknak a dalait, akik cserébe lemondanak az amúgy is alacsony részesedésük egy részéről.

Még nagyobb kiakadás volt augusztusban abból, hogy Daniel Ek, a Spotify alapító-CEO-ja azt nyilatkozta, ha a zenészek keveslik a bevételeiket, készítsenek több lemezt.

A zenészek érdekében tevékenykedő UMAW azt követeli, hogy a Spotify változtasson a fizetési stratégiáján. A jelenlegi működés szerint a cég annak megfelelően osztja fel az előfizetőktől és a hirdetőktől befolyt összeget, hogy kinek mennyiszer streamelték az anyagát. A Rolling Stone magazin kimutatása szerint így a streaming-kifizetések 99,4%-a (!) az előadók legnépszerűbb 10 százalékához, mintegy 160 ezer előadóhoz kerül.

Hogy miként lehetséges változtatni ezen, abban közel sincsen egyetértés. Logikus lenne, hogy a pénz, amit egy felhasználó előfizetési díjként fizet, arányosan kerüljön azokhoz a művészekhez, akiket hallgat. De az alternatív működési módok olyan adminisztrációs terhet jelentenének a streaming-szolgáltatónak, amellyel sem ők, sem a művészek nem járnának jobban. (Vice, Rolling Stone)

Így mondja meg a saját kütyüje, hogy mit fog hallgatni

Kapcsolódó

Így mondja meg a saját kütyüje, hogy mit fog hallgatni

Zeneipari fejesek helyett immár a tömegek döntenek arról, mi váljon slágerré - de azért így sem hibátlan a rendszer.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.