Plusz

Vannak gondok azzal, ahogy a Spotify visszaosztja a pénzt a zenészeknek

2020.11.17. 09:40
Ajánlom
Több mint 18 ezer zenész követeli, hogy legalább egyetlen cent jusson nekik abból, ha valaki lejátssza egy dalukat.

Október 26-án az Union of Musicians and Allied Workers szervezet Justice at Spotify (Igazságot a Spotify-on) névvel indított kampányt, mivel úgy vélik, súlyos igazságtalanságok vannak abban, ahogy a svéd streaming-szolgáltató részesedést fizet a zenészeknek bevételei után.

A szervezet lényegében három dolgot kér. Egyrészt, a Spotify fizessen legalább egy dollárcentet minden letöltés után (ez a jelenlegi 0,38 centnek mintegy háromszorosa). Másrészt legyen átláthatóbb a cég működése, és a transzparens működés terjedjen ki a nagy kiadókkal, terjesztőkkel és menedzsmentcégekkel való szerződésekre is. Harmadszor és végül: egyezzenek meg végre a zenészekkel a jogdíjrészesedések százalékait illetően.

Az UMAW nyílt levelét eddig tizennyolcezer zenész írta alá, akiknek többsége a járványhelyzet miatt jobb híján csak ilyen bevételre számíthat.

Azóta újabb felhördülést váltott ki a Spotify legutóbbi lépése, amely lehetővé teszi, hogy a streaming-szolgáltató bevegye a hivatalos és népszerű lejátszási listáiba azoknak a dalait, akik cserébe lemondanak az amúgy is alacsony részesedésük egy részéről.

Még nagyobb kiakadás volt augusztusban abból, hogy Daniel Ek, a Spotify alapító-CEO-ja azt nyilatkozta, ha a zenészek keveslik a bevételeiket, készítsenek több lemezt.

A zenészek érdekében tevékenykedő UMAW azt követeli, hogy a Spotify változtasson a fizetési stratégiáján. A jelenlegi működés szerint a cég annak megfelelően osztja fel az előfizetőktől és a hirdetőktől befolyt összeget, hogy kinek mennyiszer streamelték az anyagát. A Rolling Stone magazin kimutatása szerint így a streaming-kifizetések 99,4%-a (!) az előadók legnépszerűbb 10 százalékához, mintegy 160 ezer előadóhoz kerül.

Hogy miként lehetséges változtatni ezen, abban közel sincsen egyetértés. Logikus lenne, hogy a pénz, amit egy felhasználó előfizetési díjként fizet, arányosan kerüljön azokhoz a művészekhez, akiket hallgat. De az alternatív működési módok olyan adminisztrációs terhet jelentenének a streaming-szolgáltatónak, amellyel sem ők, sem a művészek nem járnának jobban. (Vice, Rolling Stone)

Így mondja meg a saját kütyüje, hogy mit fog hallgatni

Kapcsolódó

Így mondja meg a saját kütyüje, hogy mit fog hallgatni

Zeneipari fejesek helyett immár a tömegek döntenek arról, mi váljon slágerré - de azért így sem hibátlan a rendszer.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Koncert koncertet követ szombaton az Újpalota Napján

Június 10-én Halász Judit, a Magyar Népmese Színház, Paulina és a Budapest Bár előadásait hallgathatja meg a közönség a XV. kerület rendezvényén.
Plusz hír

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

Összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.
Plusz ajánló

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál.
Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.