Plusz

Vannak gondok azzal, ahogy a Spotify visszaosztja a pénzt a zenészeknek

2020.11.17. 09:40
Ajánlom
Több mint 18 ezer zenész követeli, hogy legalább egyetlen cent jusson nekik abból, ha valaki lejátssza egy dalukat.

Október 26-án az Union of Musicians and Allied Workers szervezet Justice at Spotify (Igazságot a Spotify-on) névvel indított kampányt, mivel úgy vélik, súlyos igazságtalanságok vannak abban, ahogy a svéd streaming-szolgáltató részesedést fizet a zenészeknek bevételei után.

A szervezet lényegében három dolgot kér. Egyrészt, a Spotify fizessen legalább egy dollárcentet minden letöltés után (ez a jelenlegi 0,38 centnek mintegy háromszorosa). Másrészt legyen átláthatóbb a cég működése, és a transzparens működés terjedjen ki a nagy kiadókkal, terjesztőkkel és menedzsmentcégekkel való szerződésekre is. Harmadszor és végül: egyezzenek meg végre a zenészekkel a jogdíjrészesedések százalékait illetően.

Az UMAW nyílt levelét eddig tizennyolcezer zenész írta alá, akiknek többsége a járványhelyzet miatt jobb híján csak ilyen bevételre számíthat.

Azóta újabb felhördülést váltott ki a Spotify legutóbbi lépése, amely lehetővé teszi, hogy a streaming-szolgáltató bevegye a hivatalos és népszerű lejátszási listáiba azoknak a dalait, akik cserébe lemondanak az amúgy is alacsony részesedésük egy részéről.

Még nagyobb kiakadás volt augusztusban abból, hogy Daniel Ek, a Spotify alapító-CEO-ja azt nyilatkozta, ha a zenészek keveslik a bevételeiket, készítsenek több lemezt.

A zenészek érdekében tevékenykedő UMAW azt követeli, hogy a Spotify változtasson a fizetési stratégiáján. A jelenlegi működés szerint a cég annak megfelelően osztja fel az előfizetőktől és a hirdetőktől befolyt összeget, hogy kinek mennyiszer streamelték az anyagát. A Rolling Stone magazin kimutatása szerint így a streaming-kifizetések 99,4%-a (!) az előadók legnépszerűbb 10 százalékához, mintegy 160 ezer előadóhoz kerül.

Hogy miként lehetséges változtatni ezen, abban közel sincsen egyetértés. Logikus lenne, hogy a pénz, amit egy felhasználó előfizetési díjként fizet, arányosan kerüljön azokhoz a művészekhez, akiket hallgat. De az alternatív működési módok olyan adminisztrációs terhet jelentenének a streaming-szolgáltatónak, amellyel sem ők, sem a művészek nem járnának jobban. (Vice, Rolling Stone)

Így mondja meg a saját kütyüje, hogy mit fog hallgatni

Kapcsolódó

Így mondja meg a saját kütyüje, hogy mit fog hallgatni

Zeneipari fejesek helyett immár a tömegek döntenek arról, mi váljon slágerré - de azért így sem hibátlan a rendszer.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérteni Hieronymus Boscht

A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  
Vizuál

A lebegés harmóniája – Matisse-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

A francia festő, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás nyílik június 30-án a Szépművészeti Múzeumban. Az Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlaton a művész több mint százötven alkotását láthatjuk.
Fidelio Tours

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Vizuál

Ahol a múzsák laknak – Kiállítás nyílik a Szigligeti Alkotóház történetéről

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon. A kultikus helyszínről, a pezsgő kulturális életről archív fotók és leírások segítségével tájékozódhatunk július 1-től a Balaton-parti településen.
Klasszikus

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Több mint 440 ezer látogató után újabb különleges koncertekkel vár a Magyar Zene Háza

Januári megnyitása óta nagy érdeklődés kísérte a Magyar Zene Háza programjait, koncertjeit, műfaji korlátokat lebontó zenei eseményeit. Ősszel újabb látványos kiállítással, határokat feszegető koncertekkel, valamint különleges programokkal várja a látogatókat a Ház.
Plusz hír

Idén nyáron is muzsika tölti be Budapest tereit

Nyolcadik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 1-jén. A programsorozat során a zene varázslatával keltik életre a főváros tizenöt legszebb szabadtéri helyszínét és történelmi terét augusztus 14-ig.
Plusz videó

Hogyan lesz a beszédből zene? – Egy különleges versmegzenésítés

Az emberi beszéd számos jellemzője mutat rokonságot a zenével, hangmagasság, tempó, ritmus, hangsúlyok, szünetek mind-mind kottában is rögzíthető jellemzők. De mi történik, ha egy zeneszerző egy elhangzó szöveget próbál lekottázni?
Plusz hír

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.
Plusz hír

Megnyílik az Óbudai Társaskör kertje a zene- és színházrajongóknak

Egy színházi este, dzsessz és bossa nova, egy kis opera – némi pszichológiával és egy klasszikus zenei koncert várja a közönséget júliusban, amikor az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 megnyitja a kertjét a művészetkedvelők számára.