Plusz

Variációk emlékműre – rendhagyó megemlékezés a Covid-19 járvány áldozatairól

2022.04.26. 14:25
Ajánlom
A Covid-19 járvány áldozatairól megemlékezve, a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítő ideglenes emlékmű készül a kortárs művészet eszközeivel a főváros három helyszínén 2022. április 29. és május 1. között.

A Variációk emlékműre Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum, a BTM Budapest Galéria és a Budapest Brand együttműködésében a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg.

Az esemény tengelyét három ismert járványoszlop, Pest, Buda és Óbuda kiemelkedő emlékművei alkotják, ezek jelölik ki a kortárs emlékezés helyeit. A főváros területén, a Szervita, a Szentháromság, illetve a Szentlélek téren álló járványszobrok fogadalmi emlékművek voltak: a 17–18. században emelte őket egy település vagy közösség, hálából a pestisjárványok túléléséért.

Jelenlétük állandó, a városkép szerves részei, de eredeti funkciójuk elhalványult, a rajtuk látható járvány- vagy pestisszentek, így például Borromei Szent Károly, Szent Rókus vagy Szent Rozália alakjai mára már kevésbé ismertek.

E többszáz éves emlékhelyek válnak most a kortárs emlékezés színtereivé: az általuk megnyitott időkapun saját jelenünkig juthatunk.

A tavasszal három napon át látható emlékmű egy eseménysorozat: anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig maguktól az emlékezőktől válnak.

Programok:

2022. április 29. (péntek)

16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentháromság tér

17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szervita tér

19:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentlélek tér

2022. április 30. (szombat)

11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szervita tér

16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentlélek tér

18:00 és 19:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentháromság té

2022. május 1. (vasárnap)

11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentháromság tér

16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szervita tér

17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentlélek tér

 

További információ a BTM Budapest Galéria honlapján.

Az eseménysorozat elérhető Facebook-linken is.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Variációk emlékműre (fotó/forrás: Budapesti Történeti Múzeum) 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.