Plusz

Velence nem enged több giroszost a városba

2017.05.09. 09:52
Ajánlom
Így próbálják megőrizni a város karakterét – legalábbis a hatóságok ezzel magyarázzák a most elfogadott törvényt, melyet éppen a Velencei Biennálé kezdetére időzítettek - adta hírül a news.artnet.com.

A művészetkedvelők tömegei kerekedtek már fel valószínűleg, hogy részt vegyenek a most kezdődő Velencei Biennálén. A város döntéshozói múlt héten újabb lépést tettek afelé, hogy az úgynevezett városi tradíciókat megőrizzék: megálljt parancsoltak a kebab és girosz árusoknak.

Sunset gondola Basilica Della Salute .png

Sunset gondola Basilica Della Salute .png (Fotó/Forrás: wikipedia)

A törvény, melyet múlt csütörtökön fogadtak el, megtiltja új gyorséttermek és büfék létesítését, így őrizve meg a „város méltóságát és tradícióit” - áll Paola Mar, Velence turisztikai vezetőjének közleményében. Az új törvény a szelet pizzákat árusító helyek terjeszkedését is megállítja, illetve befagyasztja. Az intézkedések nem érintik a fagyizókat, melyek természetesen nem jelentenek veszélyt a város arculatára.

Velence célirányosan próbál lépéseket tenni a város tradíciójának, jellegzetességeinek megóvása érdekében, melyre a turizmus hatásainak csökkentése érdekében kényszerül. A kirándulók hada évről évre megszállja a várost, és ez sok negatív hatással, többek között a történelmi jelleg elvesztésével jár együtt.

„Az a probléma az olyan turistákat vonzó városokkal, amilyen a mienk is, hogy hatalmas a kockázata annak, hogy elvesztik identitásukat. Vannak olyan helyi termékek, amiket támogatnunk kell. Ez jót tesz a város lelkének, és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb” - nyilatkozta Paola Mar.

Két éve ilyenkor szintén a város identitásának féltése került a középpontba: akkor a Velencei Biennálén Christoph Büchel egy 10. századi katolikus templomot változtatott át egy mecsetté az izlandi pavilonban. Büchel munkája arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a város soha nem engedélyezte mecsetek építését, az iszlám kultúra hatásai az évszázadok alatt mégis formálták a városképet. A mecsetet a velencei rendőrség azonnal bezáratta, amit biztonsági kockázattal indokoltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!