Plusz

Velence nem enged több giroszost a városba

2017.05.09. 09:52
Ajánlom
Így próbálják megőrizni a város karakterét – legalábbis a hatóságok ezzel magyarázzák a most elfogadott törvényt, melyet éppen a Velencei Biennálé kezdetére időzítettek - adta hírül a news.artnet.com.

A művészetkedvelők tömegei kerekedtek már fel valószínűleg, hogy részt vegyenek a most kezdődő Velencei Biennálén. A város döntéshozói múlt héten újabb lépést tettek afelé, hogy az úgynevezett városi tradíciókat megőrizzék: megálljt parancsoltak a kebab és girosz árusoknak.

Sunset gondola Basilica Della Salute .png

Sunset gondola Basilica Della Salute .png (Fotó/Forrás: wikipedia)

A törvény, melyet múlt csütörtökön fogadtak el, megtiltja új gyorséttermek és büfék létesítését, így őrizve meg a „város méltóságát és tradícióit” - áll Paola Mar, Velence turisztikai vezetőjének közleményében. Az új törvény a szelet pizzákat árusító helyek terjeszkedését is megállítja, illetve befagyasztja. Az intézkedések nem érintik a fagyizókat, melyek természetesen nem jelentenek veszélyt a város arculatára.

Velence célirányosan próbál lépéseket tenni a város tradíciójának, jellegzetességeinek megóvása érdekében, melyre a turizmus hatásainak csökkentése érdekében kényszerül. A kirándulók hada évről évre megszállja a várost, és ez sok negatív hatással, többek között a történelmi jelleg elvesztésével jár együtt.

„Az a probléma az olyan turistákat vonzó városokkal, amilyen a mienk is, hogy hatalmas a kockázata annak, hogy elvesztik identitásukat. Vannak olyan helyi termékek, amiket támogatnunk kell. Ez jót tesz a város lelkének, és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb” - nyilatkozta Paola Mar.

Két éve ilyenkor szintén a város identitásának féltése került a középpontba: akkor a Velencei Biennálén Christoph Büchel egy 10. századi katolikus templomot változtatott át egy mecsetté az izlandi pavilonban. Büchel munkája arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a város soha nem engedélyezte mecsetek építését, az iszlám kultúra hatásai az évszázadok alatt mégis formálták a városképet. A mecsetet a velencei rendőrség azonnal bezáratta, amit biztonsági kockázattal indokoltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra Zala-megyei adása

Tévétorony, bivalyfarm, Bezeréd - a zalai dombok alatt kalandozik a Partitúra, werkvideó-sorozatunkban bepillantunk a kulisszák mögé. Ezúttal Zala-megyébe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala-megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.