Plusz

Velence nem enged több giroszost a városba

2017.05.09. 09:52
Ajánlom
Így próbálják megőrizni a város karakterét – legalábbis a hatóságok ezzel magyarázzák a most elfogadott törvényt, melyet éppen a Velencei Biennálé kezdetére időzítettek - adta hírül a news.artnet.com.

A művészetkedvelők tömegei kerekedtek már fel valószínűleg, hogy részt vegyenek a most kezdődő Velencei Biennálén. A város döntéshozói múlt héten újabb lépést tettek afelé, hogy az úgynevezett városi tradíciókat megőrizzék: megálljt parancsoltak a kebab és girosz árusoknak.

Sunset gondola Basilica Della Salute .png

Sunset gondola Basilica Della Salute .png (Fotó/Forrás: wikipedia)

A törvény, melyet múlt csütörtökön fogadtak el, megtiltja új gyorséttermek és büfék létesítését, így őrizve meg a „város méltóságát és tradícióit” - áll Paola Mar, Velence turisztikai vezetőjének közleményében. Az új törvény a szelet pizzákat árusító helyek terjeszkedését is megállítja, illetve befagyasztja. Az intézkedések nem érintik a fagyizókat, melyek természetesen nem jelentenek veszélyt a város arculatára.

Velence célirányosan próbál lépéseket tenni a város tradíciójának, jellegzetességeinek megóvása érdekében, melyre a turizmus hatásainak csökkentése érdekében kényszerül. A kirándulók hada évről évre megszállja a várost, és ez sok negatív hatással, többek között a történelmi jelleg elvesztésével jár együtt.

„Az a probléma az olyan turistákat vonzó városokkal, amilyen a mienk is, hogy hatalmas a kockázata annak, hogy elvesztik identitásukat. Vannak olyan helyi termékek, amiket támogatnunk kell. Ez jót tesz a város lelkének, és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb” - nyilatkozta Paola Mar.

Két éve ilyenkor szintén a város identitásának féltése került a középpontba: akkor a Velencei Biennálén Christoph Büchel egy 10. századi katolikus templomot változtatott át egy mecsetté az izlandi pavilonban. Büchel munkája arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a város soha nem engedélyezte mecsetek építését, az iszlám kultúra hatásai az évszázadok alatt mégis formálták a városképet. A mecsetet a velencei rendőrség azonnal bezáratta, amit biztonsági kockázattal indokoltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Plusz ajánló

Megjelent az „UJJ” Fidelio

Az ingyenes programmagazin márciusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Stohl Andrással, Szabó Rékával és Bősze Ádámmal. Lapozzon bele online!
Plusz ajánló

David Bowie-koncert lesz az A38 hajón

Negyedszer rendeznek magyar zenészek estet David Bowie emlékére. A három éve elhunyt legendás brit zenész dalai február 20-án szerdán hangzanak el az újbudai A38 hajón.
Plusz évforduló

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Plusz interjú

Belekóstolnánk egymás emlékeibe? - Egy food designer a jövő ételeiről

Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.