Plusz

Véletlenül bukkantak a több milliót érő kandallóra

2016.11.26. 09:58
Ajánlom
Zsolnay Miklós több mint 100 év után felgöngyölített szerelmi történetének túlélője, egy egyedülálló Zsolnay-kandalló került elő egy eladásra kínált házból.

A  pirogránitból készült, aranyló tüzű, zöld eozinmázas elemekkel díszített kandallót minden szempontból fejedelmi darabnak nevezhetjük. Nemcsak azért, mert a hazai kerámiaművészet fejedelmeinek számító Zsolnayak gyárából származik, hanem mert egy

hasonló példány díszítette valaha a budavári palota egyik legszebb, Szent Istvánról elnevezett termét is.

Ez a helyiség a második világháborúban teljes egészében megsemmisült, és legtöbb Zsolnay-féle kandalló is így járt. A most megtalált és kalapács alá kerülő darab azonban nemcsak ritkasága, hanem az - ebben a BÁV oldalán megjelent tanulmányban részletesen is elmesélt - története miatt is különleges.

Zsolnay kandallo

Zsolnay kandallo (Fotó/Forrás: Istvan Slezak / BÁV Műkereskedelem)

Zsolnay Miklós (1857-1922) apja, Vilmos 1900-ban bekövetkezett halála után vette át a teljes Zsolnay cég vezetését. Szakmai kiválóságát számos világkiállításon elnyert aranyérem bizonyította, de az üzleti élet mellett jelentős közéleti szerepet is vállalt. A konzervatív erkölcs és az aszketikus életmód azonban nem tartozott fő erényei közé. 

Ötvennégy évesen házasodott meg, felesége a gyerekes, özvegy színésznő, Bónis Malvin (Mályva) lett.

A hölgy nemesi családba született 1870-ben, 1892-ben ment feleségül a nála jóval idősebb Fráter Árpádhoz, aki 1900-ben elhalálozott. Drámai vérmérsékletének engedve, megélhetési és talán férjszerzési célból színésznőnek állt a Beöthy László vezette Király Színháznál. Itt "szép szőkeségével és szép nótázásával" hamar meghódította a közönséget. Köztük azt az ismeretlen lovagot is, aki a Fedák Sári nevével fémjelzett János vitéz centenáriumi előadása után egy virágcsokrot és egy hatszobás villát ajándékozott a darabban a francia királylányt alakító Malvinnak. 

A budapesti Thököly  - akkor Csömöri - út 70 szám alatti villáért hetvenezer forintot fizetett 1905-ben a vevő egy összegben és készpénzben. 

Két évvel később azonban Malvin már Zsolnay Miklós kedvese. A hölgy Thököly úti villájának kertjét elárasztották a Zsolnay-gyár remekei, köztük a most is látható pirogránit oroszlánok. 1910-ben a családnak is bemutatták, ami finoman fogalmazva nem ment zökkenőmentesen. Bónis Malvin egy karácsonyfa alatt lévő nagy dobozból ugrott elő, mire a Zsolnay-család nőtagjai sírógörcsben törtek ki és életük legborzasztóbb karácsonyaként emlékeztek vissza az ünnepre.

A pár 1911-ben kötött házasságot, Miklós beköltözött felesége házába, és az egyik sarokszobát Román-szobává alakította. Ekkor építette fel a palmettás, indafonadékokkal díszített, eozinmázas kandallót is, amely tökéletesen illett a román stílushoz. Az ötletet valószínűleg a budavári palota középkorra és a honalapításra utaló szobájához készített tervei adták, ennek a később lebombázott teremnek a dísze is egy Zsolnay-kandalló volt.

A szerelmespár nem sokáig élvezhette a kandalló tüzét, hamarosan elváltak. Zsolnay Miklós ezután sűrű szerelmi életet élt, aminek eredményeként szifiliszt, majd ebből eredően elmebajt kapott. Végül ebbe is halt bele 1922-ben. Malvin 1918-tól már a válás után kapott  évjáradékát herdálta olyan sikerrel, hogy 1921-ben adósságai miatt eladni kényszerült a villát és a hozzátartozó berendezést is. Bár kikötötte, hogy a kandalló nem része az alkunak, végül - valószínűleg a magas költségek miatt - nem tudta elhozatni a házból.

Az ezt követő évtizedekben a villában egymást váltották az új lakók.

A BÁV szakértői éppen egy ilyen tulajdonosváltás alkalmával találtak a lakás árával vetekedő kivételes darabra,

ami a hazai kerámiaművészet egyik fejedelme szerelmi románcának méltó tanúbizonysága. Az újra felépített kandalló a BÁV Aukciósházban 18 millió forintos kikiáltási áron került kalapács alá és 24,5 millióért talált gazdára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.