Plusz

Vendégünk Debasish Ganguly szitárművész

2011.05.26. 19:01
Ajánlom
Előadás és workshop a Zenei gyűjteményben május 30-án 18 órakor.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye
és az Ethnosound Világzenei Hangszerbolt

szeretettel meghívja

A NÉPZENETÁR
nép- és világzenei internetes alportáljának népszerűsítő programjára

Debasish Ganguly zenész családba született, 1960-ban. Eleinte apja, Dhana Gopal Ganguly, a kiváló fuvolista és zeneszerző tanította énekelni és tablázni, majd később India kulturális fővárosában, Kalkuttában folytatta zenei tanulmányait szitáron. A kalkuttai Rabindra Bharati Egyetemen zeneművészeti diplomát szerzett, majd Ajoy Sinha Roy, a Maihar Senia irányzat rangidős képviselője fogadta tanítványává. Ez az az indiai klasszikus zenei iskola, melynek rendszerében olyan kiválóságok nevelkedtek, mint Ravi Shankar, Ali Akbar Khan, Nikhil Banerjee, vagy Hariprasad Chaurasia.

Debasish az elmúlt húsz évben számtalan koncertet adott Indiában, Ausztráliában, Japánban és Európában, de nem csak ihletett művészetéről, hanem tanári elhivatottságáról is ismert. Rendszeresen tanít Németországban, Hollandiában, valamint közreműködött a melbourne-i Monesh Egyetem hindusztáni zene fakultásának megalapításában is, ahol egy 13 hetes kurzust tartott a szitárjáték zeneelméleti vonatkozásairól.

Az indiai klasszikus zenén kívül más zenei műfajokkal is kísérletezik. Több filmhez, színházi és táncprodukcióhoz írt zenét. Dolgozott például Paul Cox rendezővel, az „Golden Bread", valamint a a cannes-i, és a kalkuttai filmfesztiválon is bemutatott „Island" című filmeken. Szitárjátéka számtalan kiadványon hallható, de színpadon is játszott különböző nyugati jazz-, klasszikus és népzenészekkel.

Időpont: 2011. május 30. (hétfő) 18:00

Helyszín: FSZEK Zenei Gyűjtemény, Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelentkezni lehet:
az Ethnosound Világzenei Hangszerboltban személyesen (Bp. VIII. ker. Krúdy u. 7.)
a bolt e-mail címén: info@ethnosound.hu
vagy telefonon: 2668105

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!