Plusz

Verdi ária blues feldolgozásban

2011.11.24. 17:05
Ajánlom
Elkészült a Klasszikon együttes első videoklipje, melyben Verdi: Az álarcosbál című operájából Oscar áriája elevenedik meg blues feldolgozásban.

A Klasszikon együttes ez év márciusában kiadott első önálló CD-jét és a számos nagy sikerű koncertet követő rajongói visszajelzések arra késztették a tagokat, hogy elkészítsék első videoklipjüket is. A klip már címében is hordozza a szám átlényegülését. Az együttes videoklipjében ugyanis blues feldolgozásban hallható Oscar áriája Verdi: Az álarcosbál című operájából. A klip képi megjelenítését többek között a Klasszikon együttes elmúlt évadának nagysikerű koncertjeiről készült videofelvételek színesítik.

Az "Oscar Blues" a Klasszikon együttes sokszínű repertoárjának azon darabja, amely az alaplüktetés, a hangszerelés és az énektechnika tekintetében is szakít az operai hagyományokkal, így szemléletes példa arra, hogy egy klasszikus operaária is tökéletesen alkalmas az átdolgozásra, nagyfokú művészi szabadságot engedve a mű zenei újraértelmezésének.

Az eredeti műben Oscar Az álarcosbál kedves kis figurája, aki apródként a bálra meghívottak névsoráért felel. A Klasszikon videoklipjében Oscar több operából ismert alakot is meginvitál, és a rá jellemző pimasz módon kilesi őket a maguk civil valóságában - hiszen a hősök és hősnők közöttünk élnek, akik személyiségébe mindig belevegyül az őket megszemélyesítő művész lénye is.

A Klasszikon együttes énekesnője, Sebők Monika szakmai küldetésének tekinti, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertesse és megszerettesse az opera műfaját. Éppen ezért koncertjeik alkalmával minden egyes operaária előadása előtt röviden vázolja az adott operarészlet főbb cselekményét, szituációját, illetve az abban szereplő figurák karakterét, lehetővé téve ez által a hallgatóság számára a mű teljes átélését.

„Az Oscar Blues-zal három percbe sűrítve mutatjuk meg a műsorunkra jellemző megközelítést: a szereplő és a mai kor embere közti kommunikációt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy zenei megoldásainkkal és hangszerelésünkkel „átemeljük" a klasszikus melódiát korunk zenei világába, másrészt pedig azt, hogy a karakter mindenkori emberi tulajdonságaira irányítjuk a figyelmet. Úgy is mondhatnám, hogy képileg megjelenítjük a szlogenünket (Klasszikon „...ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak!"). Nagy élvezettel bújok Oscar bőrébe, mert Nagy László Adrián átiratában kiválóan kidomborítható az a fajta incselkedés, ami ezt az életteli operai alakot és áriáját jellemzi - összegezte a klip koncepcióját Sebők Monika, a Klasszikon együttes énekesnője.

Az együttes 2012 februárjában egy nagyszabású, különleges show elemekkel gazdagított élő koncertet ad, melynek részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.