Plusz

Verdi ária blues feldolgozásban

2011.11.24. 17:05
Ajánlom
Elkészült a Klasszikon együttes első videoklipje, melyben Verdi: Az álarcosbál című operájából Oscar áriája elevenedik meg blues feldolgozásban.

A Klasszikon együttes ez év márciusában kiadott első önálló CD-jét és a számos nagy sikerű koncertet követő rajongói visszajelzések arra késztették a tagokat, hogy elkészítsék első videoklipjüket is. A klip már címében is hordozza a szám átlényegülését. Az együttes videoklipjében ugyanis blues feldolgozásban hallható Oscar áriája Verdi: Az álarcosbál című operájából. A klip képi megjelenítését többek között a Klasszikon együttes elmúlt évadának nagysikerű koncertjeiről készült videofelvételek színesítik.

Az "Oscar Blues" a Klasszikon együttes sokszínű repertoárjának azon darabja, amely az alaplüktetés, a hangszerelés és az énektechnika tekintetében is szakít az operai hagyományokkal, így szemléletes példa arra, hogy egy klasszikus operaária is tökéletesen alkalmas az átdolgozásra, nagyfokú művészi szabadságot engedve a mű zenei újraértelmezésének.

Az eredeti műben Oscar Az álarcosbál kedves kis figurája, aki apródként a bálra meghívottak névsoráért felel. A Klasszikon videoklipjében Oscar több operából ismert alakot is meginvitál, és a rá jellemző pimasz módon kilesi őket a maguk civil valóságában - hiszen a hősök és hősnők közöttünk élnek, akik személyiségébe mindig belevegyül az őket megszemélyesítő művész lénye is.

A Klasszikon együttes énekesnője, Sebők Monika szakmai küldetésének tekinti, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertesse és megszerettesse az opera műfaját. Éppen ezért koncertjeik alkalmával minden egyes operaária előadása előtt röviden vázolja az adott operarészlet főbb cselekményét, szituációját, illetve az abban szereplő figurák karakterét, lehetővé téve ez által a hallgatóság számára a mű teljes átélését.

„Az Oscar Blues-zal három percbe sűrítve mutatjuk meg a műsorunkra jellemző megközelítést: a szereplő és a mai kor embere közti kommunikációt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy zenei megoldásainkkal és hangszerelésünkkel „átemeljük" a klasszikus melódiát korunk zenei világába, másrészt pedig azt, hogy a karakter mindenkori emberi tulajdonságaira irányítjuk a figyelmet. Úgy is mondhatnám, hogy képileg megjelenítjük a szlogenünket (Klasszikon „...ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak!"). Nagy élvezettel bújok Oscar bőrébe, mert Nagy László Adrián átiratában kiválóan kidomborítható az a fajta incselkedés, ami ezt az életteli operai alakot és áriáját jellemzi - összegezte a klip koncepcióját Sebők Monika, a Klasszikon együttes énekesnője.

Az együttes 2012 februárjában egy nagyszabású, különleges show elemekkel gazdagított élő koncertet ad, melynek részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.