Plusz

Verdi ária blues feldolgozásban

2011.11.24. 17:05
Ajánlom
Elkészült a Klasszikon együttes első videoklipje, melyben Verdi: Az álarcosbál című operájából Oscar áriája elevenedik meg blues feldolgozásban.

A Klasszikon együttes ez év márciusában kiadott első önálló CD-jét és a számos nagy sikerű koncertet követő rajongói visszajelzések arra késztették a tagokat, hogy elkészítsék első videoklipjüket is. A klip már címében is hordozza a szám átlényegülését. Az együttes videoklipjében ugyanis blues feldolgozásban hallható Oscar áriája Verdi: Az álarcosbál című operájából. A klip képi megjelenítését többek között a Klasszikon együttes elmúlt évadának nagysikerű koncertjeiről készült videofelvételek színesítik.

Az "Oscar Blues" a Klasszikon együttes sokszínű repertoárjának azon darabja, amely az alaplüktetés, a hangszerelés és az énektechnika tekintetében is szakít az operai hagyományokkal, így szemléletes példa arra, hogy egy klasszikus operaária is tökéletesen alkalmas az átdolgozásra, nagyfokú művészi szabadságot engedve a mű zenei újraértelmezésének.

Az eredeti műben Oscar Az álarcosbál kedves kis figurája, aki apródként a bálra meghívottak névsoráért felel. A Klasszikon videoklipjében Oscar több operából ismert alakot is meginvitál, és a rá jellemző pimasz módon kilesi őket a maguk civil valóságában - hiszen a hősök és hősnők közöttünk élnek, akik személyiségébe mindig belevegyül az őket megszemélyesítő művész lénye is.

A Klasszikon együttes énekesnője, Sebők Monika szakmai küldetésének tekinti, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertesse és megszerettesse az opera műfaját. Éppen ezért koncertjeik alkalmával minden egyes operaária előadása előtt röviden vázolja az adott operarészlet főbb cselekményét, szituációját, illetve az abban szereplő figurák karakterét, lehetővé téve ez által a hallgatóság számára a mű teljes átélését.

„Az Oscar Blues-zal három percbe sűrítve mutatjuk meg a műsorunkra jellemző megközelítést: a szereplő és a mai kor embere közti kommunikációt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy zenei megoldásainkkal és hangszerelésünkkel „átemeljük" a klasszikus melódiát korunk zenei világába, másrészt pedig azt, hogy a karakter mindenkori emberi tulajdonságaira irányítjuk a figyelmet. Úgy is mondhatnám, hogy képileg megjelenítjük a szlogenünket (Klasszikon „...ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak!"). Nagy élvezettel bújok Oscar bőrébe, mert Nagy László Adrián átiratában kiválóan kidomborítható az a fajta incselkedés, ami ezt az életteli operai alakot és áriáját jellemzi - összegezte a klip koncepcióját Sebők Monika, a Klasszikon együttes énekesnője.

Az együttes 2012 februárjában egy nagyszabású, különleges show elemekkel gazdagított élő koncertet ad, melynek részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Zéró hulladékkal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált Szekszárd mellett

Augusztus 22-25. között rendezik meg ötödik alkalommal a Gyüttment Fesztivált a Szekszárd melletti Sötétvölgyben.
Plusz interjú

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Plusz Partitúra

Miskolcon, a nyitott kapuk városában kalandozik a Partitúra

Nyáron sem áll le a Partitúra, vasárnap délutánonként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorának első évadát ismétli a Duna Televízió. Ezúttal a miskolci adást tekinthetjük meg újra.
Plusz ajánló

Borges verseiből készült szabadtéri színházi est

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 17-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Adonyi Adriennel, Bodor Böbével, Dejcsics Konráddal és Valcz Péterrel.
Plusz budapest

Magyar olimpikonok arcképei díszítik a Városháza park tűzfalát

A Színes Város Csoport hat híres magyar sportoló arcmását örökítette meg az V. kerület, Városháza park homlokzati tűzfalán a Fővárosi Önkormányzat felkérésére és támogatásával.