Plusz

Vers és könyv és tudomány

2011.07.28. 14:00
Ajánlom
Részben a véletlen hozta úgy, hogy a második napom a Völgyben javarészt az irodalom jegyében telt. Szerencsére a fesztivál ezen a téren is rengeteg programlehetőséget kínált, volt miből válogatni.

Amikor délelőtt Kapolcsra értem, megláttam a kiírást, hogy (nagy szomorúságomra) a spanyol Orquestra de Cambra de L'Emporda együttes koncertje - melyet Vigántpetenden tartottak volna - elmarad. Mivel előző este minden programot ehhez a koncerthez igazítottam, improvizálnom kellett, s miközben a Faluházban a programfüzetet böngésztem, reggeli gyanánt megkóstoltam az ott kínált házi sajtokat és szürkemarha-szalámit, végtére is a Völgy esszenciális részét képezik a kulináris élvezetek.

Elsőként Lackfi János kreatív versműhelyét szemeltem ki. Csak arra volt időm, hogy külső szemlélőként bekukkantsak a foglalkozásba, ahol minden nap vidám, barátságos társaság gyűlik össze, hogy a költő irányításával együtt játszadozzanak a nyelvvel, érzelmekkel és formálják verssé gondolataikat. Innen magam sem tudom mi vitt Kembe-Sorel Artúr Gulyásleves négercsókkal című könyvének bemutatójára, de nem bántam meg, hogy meghallgattam. Bár a múltjáról ír és beszél, nagyon is aktuális társadalmi problémákat feszeget, emellett pedig rendkívül érdekes ember.

Némi langallóval feltöltődve ültem be egy számomra eddig ismeretlen tudományág, a Hobológia előadására. A Magyar Hobológiai Társaság Vándor Lógyűlésének keretén belül Sebők János beszélget délutánonként Hobóval zenéről, költészetről és általában az életről, komolyan és kevésbé komolyan.

Meglátogattam Szabó T. Anna, Lackfi János és Gryllus Vilmos közös zenés versimpróját, majd átszaladtam a Kobuci Kertbe Ferenczi György és a Rackajam koncertjére, ahol irodalmiságból szintén nem volt hiány, hiszen szövegeik mind a nép- és műköltészet remekeiből merítenek.

Végül - mert Hobóból sosem elég - a Farkashajsza című Viszockij-esttel zártam a napot, hogy ezután gondolataimban elmerülve, a malomparti jazzkoncertek hangjaitól kísérve induljak vissza szállásomra, Monostorapátiba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz összművészet

Új helyszíneken és környezetbarát módon fesztiválozhatsz a Művészetek Völgyében

Július 19. és 28. között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország központja.
Plusz hír

Így lehet ingyen Sziget bérleted: önkénteseket keres a fesztivál

Idén is várják azok jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni.
Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.