Plusz

Vers és könyv és tudomány

2011.07.28. 14:00
Ajánlom
Részben a véletlen hozta úgy, hogy a második napom a Völgyben javarészt az irodalom jegyében telt. Szerencsére a fesztivál ezen a téren is rengeteg programlehetőséget kínált, volt miből válogatni.

Amikor délelőtt Kapolcsra értem, megláttam a kiírást, hogy (nagy szomorúságomra) a spanyol Orquestra de Cambra de L'Emporda együttes koncertje - melyet Vigántpetenden tartottak volna - elmarad. Mivel előző este minden programot ehhez a koncerthez igazítottam, improvizálnom kellett, s miközben a Faluházban a programfüzetet böngésztem, reggeli gyanánt megkóstoltam az ott kínált házi sajtokat és szürkemarha-szalámit, végtére is a Völgy esszenciális részét képezik a kulináris élvezetek.

Elsőként Lackfi János kreatív versműhelyét szemeltem ki. Csak arra volt időm, hogy külső szemlélőként bekukkantsak a foglalkozásba, ahol minden nap vidám, barátságos társaság gyűlik össze, hogy a költő irányításával együtt játszadozzanak a nyelvvel, érzelmekkel és formálják verssé gondolataikat. Innen magam sem tudom mi vitt Kembe-Sorel Artúr Gulyásleves négercsókkal című könyvének bemutatójára, de nem bántam meg, hogy meghallgattam. Bár a múltjáról ír és beszél, nagyon is aktuális társadalmi problémákat feszeget, emellett pedig rendkívül érdekes ember.

Némi langallóval feltöltődve ültem be egy számomra eddig ismeretlen tudományág, a Hobológia előadására. A Magyar Hobológiai Társaság Vándor Lógyűlésének keretén belül Sebők János beszélget délutánonként Hobóval zenéről, költészetről és általában az életről, komolyan és kevésbé komolyan.

Meglátogattam Szabó T. Anna, Lackfi János és Gryllus Vilmos közös zenés versimpróját, majd átszaladtam a Kobuci Kertbe Ferenczi György és a Rackajam koncertjére, ahol irodalmiságból szintén nem volt hiány, hiszen szövegeik mind a nép- és műköltészet remekeiből merítenek.

Végül - mert Hobóból sosem elég - a Farkashajsza című Viszockij-esttel zártam a napot, hogy ezután gondolataimban elmerülve, a malomparti jazzkoncertek hangjaitól kísérve induljak vissza szállásomra, Monostorapátiba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.