Plusz

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

2023.02.01. 13:45
Ajánlom
Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 

A NASA egyik legjobban várt programja, az Europa Clipper elnevezésű misszió 2024 októberében indul majd el, amely során űrszondát küldenek a Jupiter negyedik legnagyobb holdjához, az Európához, hogy megvizsgálják a Földön kívüli élet lehetőségeit. A szervezet pedig ez alkalomból egy különleges „vendéget” is magával visz: Ada Limónt ugyanis arra kérték, írjon egy verset kifejezetten a misszió számára, amelyet a belegravíroznak majd az űrhajóba.

Ez a legfélelmetesebb és a leginspirálóbb feladat, amit valaha kaptam

– írta a művész Twitter-oldalán, ahol először hírt adott a NASA felkéréséről.

 

Limón verse 2,9 milliárd kilométert fog utazni az űrben, amíg eléri a Jupiter gravitációs mezőjét. A szonda pályáját úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a bolygó erős sugárzásában töltenie, így a műszer élettartamát jelentősen megnövelik. Az Europa Clipper várhatóan 2030-ban éri el a gázóriást, és többször elrepül az Európa mellett, amelyről részletes adatokat gyűjt. A kutatók azt feltételezik, hogy az égitest jéggel borított felszíne alatt óceánnal rendelkezik, így a Naprendszerünkben ez az egyik legígéretesebb lehetséges lakható környezet a Földön kívül.

Ada Limón 46 éves amerikai költő, hat verseskötet szerzője. The Carrying című könyvével elnyerte a National Book Critics Circle Award for Poetry díjat. 2022-ben az Egyesült Államok 24. Koszorús Költőjének (24th Poet Laureate of The United States) választották. Magyarul még nem jelent meg könyve.

Fejléckép: A Jupiter és a négy Galilei-hold (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Kapcsolódó

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Ötletes fejlesztéssel tiszteleg a magyar kultúra napja előtt a II. kerület vezetése: a Széll Kálmán téren elhelyezett versmegállóból a körzethez köthető költők sorait nyomtathatjuk ki, és vihetjük magunkkal.

Tudtad, hogy van egy szobor a Holdon?

Tudtad, hogy van egy szobor a Holdon?

Az űrszemét, alkatrészdarabkák és hasonlók mellett egy művészeti alkotást is hátrahagytak az asztronauták még 1971-ben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Vizuál

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.