Plusz

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

2023.02.01. 13:45
Ajánlom
Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 

A NASA egyik legjobban várt programja, az Europa Clipper elnevezésű misszió 2024 októberében indul majd el, amely során űrszondát küldenek a Jupiter negyedik legnagyobb holdjához, az Európához, hogy megvizsgálják a Földön kívüli élet lehetőségeit. A szervezet pedig ez alkalomból egy különleges „vendéget” is magával visz: Ada Limónt ugyanis arra kérték, írjon egy verset kifejezetten a misszió számára, amelyet a belegravíroznak majd az űrhajóba.

Ez a legfélelmetesebb és a leginspirálóbb feladat, amit valaha kaptam

– írta a művész Twitter-oldalán, ahol először hírt adott a NASA felkéréséről.

 

Limón verse 2,9 milliárd kilométert fog utazni az űrben, amíg eléri a Jupiter gravitációs mezőjét. A szonda pályáját úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a bolygó erős sugárzásában töltenie, így a műszer élettartamát jelentősen megnövelik. Az Europa Clipper várhatóan 2030-ban éri el a gázóriást, és többször elrepül az Európa mellett, amelyről részletes adatokat gyűjt. A kutatók azt feltételezik, hogy az égitest jéggel borított felszíne alatt óceánnal rendelkezik, így a Naprendszerünkben ez az egyik legígéretesebb lehetséges lakható környezet a Földön kívül.

Ada Limón 46 éves amerikai költő, hat verseskötet szerzője. The Carrying című könyvével elnyerte a National Book Critics Circle Award for Poetry díjat. 2022-ben az Egyesült Államok 24. Koszorús Költőjének (24th Poet Laureate of The United States) választották. Magyarul még nem jelent meg könyve.

Fejléckép: A Jupiter és a négy Galilei-hold (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Kapcsolódó

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Ötletes fejlesztéssel tiszteleg a magyar kultúra napja előtt a II. kerület vezetése: a Széll Kálmán téren elhelyezett versmegállóból a körzethez köthető költők sorait nyomtathatjuk ki, és vihetjük magunkkal.

Tudtad, hogy van egy szobor a Holdon?

Tudtad, hogy van egy szobor a Holdon?

Az űrszemét, alkatrészdarabkák és hasonlók mellett egy művészeti alkotást is hátrahagytak az asztronauták még 1971-ben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.