Plusz

Veszélyben vannak a kulturális fesztiválok – a Magyar Fesztivál Szövetség közleménye

2023.06.27. 14:40
Ajánlom
A kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében több kulturális fesztivál is elhalhat a Magyar Fesztivál Szövetség szerint.

 

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöksége úgy fogalmaz, veszélybe került a magyar fesztiválpiac, az elmúlt hónapokban kialakult helyzet, a közelmúlt kormányzati intézkedései pedig

jelentős károkat okozhatnak a magyar fesztiválélet szereplői számára.

„Ebben a rendkívüli helyzetben, amikor a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra csökkent, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kerete az előző évhez képest a felére csökkent, az MFSZ elnöksége megérti a szakmában eluralkodó általános elégedetlenséget, ami az elosztás módját, átláthatatlanságát és aránytalanságát illeti.”

Mint írják, a kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében prognosztizálható, hogy több kulturális fesztivál is elhalhat, ezért az MFSZ szakértői együttműködést, partnerséget ajánl a kulturális terület döntéshozóinak, hogy felismerjék és megoldást találjanak a kialakuló helyzet rövid és hosszútávú veszélyeire. Úgy vélik, a kialakult „anomáliákat” csak szigorú szakmai egyeztetéssel, közös munkával lehet feloldani.

 

A közlemény szövegét változtatás nélkül közöljük:

Évtizedek munkája, a magyar kulturális életben meghatározó szerepet betöltő, a különböző kulturális területeket integráló és évi 2,5-3 millió látogatottságú, unikális magyar fesztiválpiac veszélybe került. Ezért a közel 200 taggal rendelkező Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöksége a döntéshozókhoz és a közvéleményhez fordul, hogy felhívja a figyelmet: az elmúlt hónapokban kialakult helyzet jelentős károkat okozhat a magyar fesztivál élet szereplői számára.

A közelmúlt kormányzati intézkedései aggodalommal töltenek el bennünket – szerepel a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége által jegyzett közleményben. Sok – a kiemelt közösségi, értékközvetítő, kulturális alapellátásban is résztvevő – nemzeti, nemzetközi jelentőséggel bíró oktató és minőségi szórakoztatást is nyújtó fesztivál a megszűnés közelébe jutott.

A kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében prognosztizálható, hogy a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak és velük elvész az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak.

Az Európában egyedülállóan gazdag magyar fesztiválpiac bizonyított: az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus-járvány, a csökkenő kulturális fesztiváltámogatás ellenére, erőn felül mindig megkereste, meg is találta a túlélés lehetőségét. A jelenlegi helyzet azonban minderre nem kínál lehetőséget. 

Az MFSZ szakértői együttműködést, partnerséget ajánl a kulturális terület döntéshozóinak, hogy felismerjék és megoldást találjanak a kialakuló helyzet rövid és hosszútávú veszélyeire.

Mindez azért is fontos, mert nincs még egy olyan területe a hazai kulturális életnek, amely a kultúra, a művészet, a közösségteremtés, a közönségteremtés, a szórakoztatóipar és a vendéglátás együttműködése mentén ilyen erős, a nemzetgazdaság számára is meghatározó értéket tud felmutatni, miközben minden korosztály megtalálja benne az érdeklődésének megfelelő programot.

Az MFSZ, mint az ágazat felelős képviselője, szívesen vállal szerepet a fesztivál támogatási rendszer elemzésében és szakmaiságának javításában. Szövetségünk rendelkezésre bocsájtja az évtizede eredményesen működő regisztrációs- és minősítési programját és annak tapasztalatait.

A fesztiválok résztámogatásait meghatározó döntéshozó testületek munkáját – amennyiben erre igény mutatkozik – szakértők delegálásával segíti.

Ebben a rendkívüli helyzetben, amikor a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra csökkent, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kerete az előző évhez képest a felére csökkent, az MFSZ elnöksége megérti a szakmában eluralkodó általános elégedetlenséget, ami az elosztás módját, átláthatatlanságát és aránytalanságát illeti.

Ennek ellenére, vagy pont ezért az elnökség tagjainak meggyőződése, hogy a kialakult anomáliákat csak szigorú szakmai egyeztetéssel, közös munkával lehet feloldani.

A Magyar Fesztivál Szövetség – látva és érzékelve a problémákat – a saját hatáskörében is keresi a megoldást: az MFSZ Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának szervezésében létrehoz egy Mecenatúra-egyeztető Páholyt, amely professzionális eszközzel, fajsúlyos szereplők bevonásával kívánja segíteni a fesztiválszervezők, a kulturális- és az üzleti élet, valamint az államirányítás egymásra találását.

A Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége hisz abban, hogy a szakmai tudásra, tapasztalatokra és a kreativitásra mindig szükség van. A jelenlegi nehéz helyzetben egyre inkább.

Márta István
MFSZ elnök

Horváth László
MFSZ alelnök

Szigetvári József
MFSZ alelnök

Kolonics Erika
Ifjúsági Fesztiválok Tagozat vezető

Ígyártó Gabriella
Népművészeti és Hagyományőrző Fesztiválok Tagozat vezető

Mészáros Zoltán
Művészeti Fesztiválok Tagozat vezető

Sülyi Péter
Közösségi Fesztiválok Tagozat vezető

Zilai Zoltán
Gasztrokulturális Fesztiválok Tagozat vezető

Mezei Dániel
Társadalmi Kapcsolatok Bizottság elnök

 

Budapest, 2023-06-27

Fejléckép: Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke (forrás: Magyar Fesztivál Szövetség)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.