Plusz

Viccé vált a legendás brit karácsonyi slágerlista

2018.12.26. 10:05
Ajánlom
Örökzöld karácsonyi slágerek után nemzetközi sztárok, jótékony céllal készült számok, majd tehetségkutatóban feltűnt énekesek uralták a brit karácsonyi slágerlistákat - aztán őket is megunta a közönség. Mára a versenyfutás az első helyért egy viccé vált. Így győzhetett a világ egyik legdühösebb slágere, vagy épp a kolbásztekercs is.

Billy Mack vagy a Blue? A Blue vagy Billy Mack? - szólt az ezerfontos kérdés az Igazából szerelemben. Néhány évvel ezelőtt az egész Egyesült Királyság figyelemmel követte, ki kerül a karácsonyi slágerlisták élére, leggyakrabban valamilyen karácsonyi, de legalábbis csengőket is megszólaltató dallal. Mára, ahogy az egész zeneipar, ez is megváltozott.

Az egész hagyomány 1952-ben kezdődött, a single dallisták bevezetésekor. Három évet kellett várni, hogy a kiadók és előadók is ráérezzenek az ünnepi hangulatra, na meg az abban rejlő anyagi lehetőségekre: 1955-ben diadalmaskodott ugyanis először egy valóban karácsonyi dal, Dickie Valentine Christmas Alphabet-feldolgozása.

Az 50-es évek a karácsonyi dalok igazi aranykorszaka volt: ekkor született például Amerikában az ott a mai napig agyonjátszott Jingle Bell Rock, vagy a Rockin' Around the Christmas Tree is. Mégis, ebben az évtizedben Dickie Valentine-on kívül egyetlen ünnepi dal ülhetett fel év végén a slágerlista élére: Harry Belafonte Mary's Boy Child-ja. 

A 60-as évek listáit olyan előadók uralták, mint Tom Jones, Elvis Presley, vagy épp a The Beatles. Utóbbiak 5 éven belül négyszer is a lista legelején végeztek - száncsengő, vagy karácsonyi téma nélkül. Hasonló, karácsonymentes karácsonyi sikersorozatra volt képes a Spice Girls a 90-es évek végén, amikor egymás utáni három évben költöztek fel a csúcsra. A két időszak között azonban a karácsonyi dalok reneszánszukat élték az Egyesült Királyság év végi listáján.

A legtöbb, karácsonykor unásig ismételt szám a mai napig a 70-es, 80-as évekből származik. Ritka, hogy az Igazából szerelemben felhangzó, Christmas Is All Around-hoz hasonló, viszonylag friss szám is a kánon részévé váljon. A karácsonyi slágerrobogót sokak szerint a Slade 1973-as Merry Xmas Everybody című száma rúgta be, ami nemcsak a lista élére állt, de egy rakás hasonló szám elkészültét inspirálta.

Egy évvel később máris érkezett a Mud Lonely This Christmas című száma, majd a Queen a bombasikerű Bohemian Rhapsody-val 1975-ben belerondított az épp alakuló tradícióba, és elvitte a lista első helyét. 

A Queen után jött Johnny Matis When a Child is Born (Soleado)-ja 1976-ban, majd egy mindenféle karácsonyi referenciát nélkülöző siker: a Wings Mull of Kintyre-ja 1977-ben. A dal ma is ott van minden idők legnagyobb példányban eladott single-jei között, és sok helyen jelent egyet a karácsonnyal - pedig nincs szó benne semmi ünnepiről. Nem úgy, mint a Boney M Mary's Boy Child - Oh My Lord-jában, ami 1978-ban ült fel a  trónra.

A következő ünnepi sláger már egyenesen minden idők legtöbb példányban eladott karácsonyi dala: a Band Aid Do They Know It's Christmas? című számában olyan sztárok működtek közre, mint a U2, a Duran Duran vagy a Wham!. Több mint 3,8 millió darabot adtak el a felvételből, ezzel pedig több tíz millió dollár folyt be az etiópiai éhínség elleni harcra. 

A szám sikere szerencsére hagyományt teremtett: olyan, szintén adománygyűjtési célból készült számok álltak a karácsonyi slágerlista élére, mint a Wherever You Are a Military Wives-tól és Gareth Malone-tól 2011-ben; a The Justice Collective The Hollies-feldolgozása, a He Ain't Heavy, He's My Brother egy évvel később, vagy a 2015-ös Bridge Over You a Lewisham és Greenwich NHS Choir előadásában.

Emellett a Do They Know It's Christmas?-t is többször feldolgozták, szintén óriási sikerrel: 1989-ben Kylie Minogue, Chris Rea és a Wet Wet Wet szállt be a Band Aid-be, az eredmény ismét egy első hely lett. Az eredeti 20 éves évfordulójára, 2004-ben elkészült remake-ben Bono, Chris Martin, Dido, a Busted Dizzee Rascal és a Radiohead tagjai énekeltek, megint csak első helyet szerezve az immár örökzöld slágernek.

2014-ben elkészült a Band Aid 30 is: Bono és Chris Martin mellett énekelt benne többek között a One Direction, Ed Sheeren, Sam Smith, a Bastille és Rita Ora is. Ezúttal a nyugat-afrikai Ebola-krízisre szerették volna felhívni a figyelmet, és először készítették el a dalt francia és német nyelven is. A szám több mint 300 ezer eladott felvétellel az első helyen nyitott az Egyesült Királyság slágerlistáján, de már a következő héten sem tudta tartani a vezető pozíciót. A fizikai megjelenését követően harmadik lett a listán, 25-ik Franciaországban, 2-ik Németországban, első pedig Spanyolországban és Írországban. A karácsonyi slágerlista tetejére tehát nem állhatott fel, azt Ben Haenow nyerte a Something I Need-del. Haenow a brit X-Faktor tizenegyedik szériájának győztese volt - az, hogy az ünnepi chart-ot is megnyerte, jelezte: ez már egy új kor.

A 2004-es Band Aid 20 után ugyanis a brit karácsonyi slágerlistát évekig a tévés énekes tehetségkutatók énekesei nyerték. Sokan az ünnepi listák identitáskrízisének nevezik ezt az időszakot, amikor olyan, a karácsonyhoz nem kapcsolható dalok foglalták el az első helyet, mint Shayne Ward That's My Goal-ja, Leona Lewis A Moment Like This-e, Leon Jackson When You Believe-je, vagy Alexandra Burke Hallelujah-feldolgozása. Ennek köszönhetően aztán 2009-ben internetes mozgalom indult, melynek célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy ismét egy X-Faktoros versenyző nyerje meg a slágerlistát. Több mint félmillióan töltötték le pénzért a Rage Against The Machine 1992-es Killing in the Name című ikonikus protestszámát - végül nagy meglepetésre ez nyerte a karácsonyi dalversenyfutást. 

A sikernek köszönhetően következő évben hasonló kezdeményezés indult: John Cage 4'33" című, szinte teljesen néma darabját akarták első helyre juttatni, amit az alkalomból Cage Against the Machine-nek kereszteltek. A felvétel a lista 21. helyéig kúszott fel, a győztes viszont ismét egy X-faktor alumni lett: Matt Cardle a When We Collide című számmal. Azóta Simon Cowell tehetségkutatója még két No.1 karácsonyi listás számot termelt ki: 2013-ban Sam Bailey, 2014-ben a már emlegetett Ben Haenow győzött egy-egy dalával - mindkettő szám bevételeit jótékony célokra fordították.

És hogy mi a helyzet ma? Már a fenti, protest-jellegű próbálkozások is jelzik, a karácsonyi slágerlista fénye megkopni látszik. Pár évvel ezelőtt, ha hiányoztak is a karácsonyi témák, legalább a karácsony lényege, a szeretet és az adakozás szem előtt maradt - ma már viszont ez sincs így. Sokáig úgy nézett ki, Ariana Grande bombasikerű Thank U, Next című dala nyeri a versenyfutást. Utolsó pillanatban viszont megérkezett egy LadBaby nevű youtuber, aki a Starship We Built This City című számáról készített paródiát, a kolbásztekercseket dicsőítve. Ez a We Built This City on Sausage Roll, ami már kifejezetten azért készült, hogy egyfajta viccként megnyerje a karácsonyi slágerlistát - sikerült neki.

(Via The National)

A karácsonyi zoknik legendája

Kapcsolódó

A karácsonyi zoknik legendája

Nálunk a Jézuska a karácsonya alá hozza az ajándékot - azokon a helyeken viszont, ahol a Mikulás ténykedik, a meglepetés a hagyományosan a kandallókra akasztott zokniba is belekerülhet. Feltéve, hogy belefér.

Bizarr karácsonyi szokások a világban

Bizarr karácsonyi szokások a világban

Van élet a Mikuláson, Jézuskán és bejglin túl is, legalább is, ami a világ többi részét illeti. 5 igazán furcsa karácsonyi hagyományt gyűjtöttünk össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.