Plusz

Viccé vált a legendás brit karácsonyi slágerlista

2018.12.26. 10:05
Ajánlom
Örökzöld karácsonyi slágerek után nemzetközi sztárok, jótékony céllal készült számok, majd tehetségkutatóban feltűnt énekesek uralták a brit karácsonyi slágerlistákat - aztán őket is megunta a közönség. Mára a versenyfutás az első helyért egy viccé vált. Így győzhetett a világ egyik legdühösebb slágere, vagy épp a kolbásztekercs is.

Billy Mack vagy a Blue? A Blue vagy Billy Mack? - szólt az ezerfontos kérdés az Igazából szerelemben. Néhány évvel ezelőtt az egész Egyesült Királyság figyelemmel követte, ki kerül a karácsonyi slágerlisták élére, leggyakrabban valamilyen karácsonyi, de legalábbis csengőket is megszólaltató dallal. Mára, ahogy az egész zeneipar, ez is megváltozott.

Az egész hagyomány 1952-ben kezdődött, a single dallisták bevezetésekor. Három évet kellett várni, hogy a kiadók és előadók is ráérezzenek az ünnepi hangulatra, na meg az abban rejlő anyagi lehetőségekre: 1955-ben diadalmaskodott ugyanis először egy valóban karácsonyi dal, Dickie Valentine Christmas Alphabet-feldolgozása.

Az 50-es évek a karácsonyi dalok igazi aranykorszaka volt: ekkor született például Amerikában az ott a mai napig agyonjátszott Jingle Bell Rock, vagy a Rockin' Around the Christmas Tree is. Mégis, ebben az évtizedben Dickie Valentine-on kívül egyetlen ünnepi dal ülhetett fel év végén a slágerlista élére: Harry Belafonte Mary's Boy Child-ja. 

A 60-as évek listáit olyan előadók uralták, mint Tom Jones, Elvis Presley, vagy épp a The Beatles. Utóbbiak 5 éven belül négyszer is a lista legelején végeztek - száncsengő, vagy karácsonyi téma nélkül. Hasonló, karácsonymentes karácsonyi sikersorozatra volt képes a Spice Girls a 90-es évek végén, amikor egymás utáni három évben költöztek fel a csúcsra. A két időszak között azonban a karácsonyi dalok reneszánszukat élték az Egyesült Királyság év végi listáján.

A legtöbb, karácsonykor unásig ismételt szám a mai napig a 70-es, 80-as évekből származik. Ritka, hogy az Igazából szerelemben felhangzó, Christmas Is All Around-hoz hasonló, viszonylag friss szám is a kánon részévé váljon. A karácsonyi slágerrobogót sokak szerint a Slade 1973-as Merry Xmas Everybody című száma rúgta be, ami nemcsak a lista élére állt, de egy rakás hasonló szám elkészültét inspirálta.

Egy évvel később máris érkezett a Mud Lonely This Christmas című száma, majd a Queen a bombasikerű Bohemian Rhapsody-val 1975-ben belerondított az épp alakuló tradícióba, és elvitte a lista első helyét. 

A Queen után jött Johnny Matis When a Child is Born (Soleado)-ja 1976-ban, majd egy mindenféle karácsonyi referenciát nélkülöző siker: a Wings Mull of Kintyre-ja 1977-ben. A dal ma is ott van minden idők legnagyobb példányban eladott single-jei között, és sok helyen jelent egyet a karácsonnyal - pedig nincs szó benne semmi ünnepiről. Nem úgy, mint a Boney M Mary's Boy Child - Oh My Lord-jában, ami 1978-ban ült fel a  trónra.

A következő ünnepi sláger már egyenesen minden idők legtöbb példányban eladott karácsonyi dala: a Band Aid Do They Know It's Christmas? című számában olyan sztárok működtek közre, mint a U2, a Duran Duran vagy a Wham!. Több mint 3,8 millió darabot adtak el a felvételből, ezzel pedig több tíz millió dollár folyt be az etiópiai éhínség elleni harcra. 

A szám sikere szerencsére hagyományt teremtett: olyan, szintén adománygyűjtési célból készült számok álltak a karácsonyi slágerlista élére, mint a Wherever You Are a Military Wives-tól és Gareth Malone-tól 2011-ben; a The Justice Collective The Hollies-feldolgozása, a He Ain't Heavy, He's My Brother egy évvel később, vagy a 2015-ös Bridge Over You a Lewisham és Greenwich NHS Choir előadásában.

Emellett a Do They Know It's Christmas?-t is többször feldolgozták, szintén óriási sikerrel: 1989-ben Kylie Minogue, Chris Rea és a Wet Wet Wet szállt be a Band Aid-be, az eredmény ismét egy első hely lett. Az eredeti 20 éves évfordulójára, 2004-ben elkészült remake-ben Bono, Chris Martin, Dido, a Busted Dizzee Rascal és a Radiohead tagjai énekeltek, megint csak első helyet szerezve az immár örökzöld slágernek.

2014-ben elkészült a Band Aid 30 is: Bono és Chris Martin mellett énekelt benne többek között a One Direction, Ed Sheeren, Sam Smith, a Bastille és Rita Ora is. Ezúttal a nyugat-afrikai Ebola-krízisre szerették volna felhívni a figyelmet, és először készítették el a dalt francia és német nyelven is. A szám több mint 300 ezer eladott felvétellel az első helyen nyitott az Egyesült Királyság slágerlistáján, de már a következő héten sem tudta tartani a vezető pozíciót. A fizikai megjelenését követően harmadik lett a listán, 25-ik Franciaországban, 2-ik Németországban, első pedig Spanyolországban és Írországban. A karácsonyi slágerlista tetejére tehát nem állhatott fel, azt Ben Haenow nyerte a Something I Need-del. Haenow a brit X-Faktor tizenegyedik szériájának győztese volt - az, hogy az ünnepi chart-ot is megnyerte, jelezte: ez már egy új kor.

A 2004-es Band Aid 20 után ugyanis a brit karácsonyi slágerlistát évekig a tévés énekes tehetségkutatók énekesei nyerték. Sokan az ünnepi listák identitáskrízisének nevezik ezt az időszakot, amikor olyan, a karácsonyhoz nem kapcsolható dalok foglalták el az első helyet, mint Shayne Ward That's My Goal-ja, Leona Lewis A Moment Like This-e, Leon Jackson When You Believe-je, vagy Alexandra Burke Hallelujah-feldolgozása. Ennek köszönhetően aztán 2009-ben internetes mozgalom indult, melynek célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy ismét egy X-Faktoros versenyző nyerje meg a slágerlistát. Több mint félmillióan töltötték le pénzért a Rage Against The Machine 1992-es Killing in the Name című ikonikus protestszámát - végül nagy meglepetésre ez nyerte a karácsonyi dalversenyfutást. 

A sikernek köszönhetően következő évben hasonló kezdeményezés indult: John Cage 4'33" című, szinte teljesen néma darabját akarták első helyre juttatni, amit az alkalomból Cage Against the Machine-nek kereszteltek. A felvétel a lista 21. helyéig kúszott fel, a győztes viszont ismét egy X-faktor alumni lett: Matt Cardle a When We Collide című számmal. Azóta Simon Cowell tehetségkutatója még két No.1 karácsonyi listás számot termelt ki: 2013-ban Sam Bailey, 2014-ben a már emlegetett Ben Haenow győzött egy-egy dalával - mindkettő szám bevételeit jótékony célokra fordították.

És hogy mi a helyzet ma? Már a fenti, protest-jellegű próbálkozások is jelzik, a karácsonyi slágerlista fénye megkopni látszik. Pár évvel ezelőtt, ha hiányoztak is a karácsonyi témák, legalább a karácsony lényege, a szeretet és az adakozás szem előtt maradt - ma már viszont ez sincs így. Sokáig úgy nézett ki, Ariana Grande bombasikerű Thank U, Next című dala nyeri a versenyfutást. Utolsó pillanatban viszont megérkezett egy LadBaby nevű youtuber, aki a Starship We Built This City című számáról készített paródiát, a kolbásztekercseket dicsőítve. Ez a We Built This City on Sausage Roll, ami már kifejezetten azért készült, hogy egyfajta viccként megnyerje a karácsonyi slágerlistát - sikerült neki.

(Via The National)

A karácsonyi zoknik legendája

Kapcsolódó

A karácsonyi zoknik legendája

Nálunk a Jézuska a karácsonya alá hozza az ajándékot - azokon a helyeken viszont, ahol a Mikulás ténykedik, a meglepetés a hagyományosan a kandallókra akasztott zokniba is belekerülhet. Feltéve, hogy belefér.

Bizarr karácsonyi szokások a világban

Bizarr karácsonyi szokások a világban

Van élet a Mikuláson, Jézuskán és bejglin túl is, legalább is, ami a világ többi részét illeti. 5 igazán furcsa karácsonyi hagyományt gyűjtöttünk össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz karc

Újra fiatal kritikusokat keres a Müpa

Az évad második felében is folytatódik a Müpa Karc elnevezésű kritikaíró pályázata, amelyre olyan egyedi hangvételű, olvasmányos és közérthető írásokat várnak, amelyek ráirányítják a figyelmet a Müpa tízféle művészeti ágat képviselő előadásaira.
Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!
Plusz hír

Kutyáknak, macskáknak, de még a hörcsögöknek is készített lejátszási listákat a Spotify

A svéd vállalat szerint a podcastok egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínálnak az otthon hagyott kedvenceknek, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.