Plusz

Vidámsággal és derűvel érkezik a VIDOR Fesztivál

2021.08.26. 17:45
Ajánlom
Közel másfél éves kényszerpihenő után ismét a féktelen nevetésé a főszerep Nyíregyházán, ahol augusztus 27-től közel másfél héten át a Móricz Zsigmond Színház ad otthont a VIDOR Fesztiválnak.

Az esemény ideje alatt kiállítások, filmvetítések, színházi előadások és táncház várja az érdeklődőket.

„ha tavaly fontossá vált a derű, a vidámság, a kikapcsolódás fogalma, most kétszeresen is az”

– vallják a szervezők, akik a versenyprodukciók közé számos, a nyíregyházi közönség előtt már ismert alkotó mellett „újoncokat” is köszönt idén. Az Orlai Produkciós Iroda és a Nézőművészeti Kft. produkción túl ugyanis bemutatkozik a Láthatáron Csoport, és Fórum Színház. De képviselteti magát a Nemzeti Színház, a Játékszín, a Karinthy Színház, a Pinceszínház, a Nemzeti Lovas Színház, a Fórum Színház, a Spirit Színház, a Veres1 Színház, a Váci Dunakanyar Színház, valamint a tatabányai Jászai Mari Színház is. Határon túli társulat is érkezik, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az Illatszertárt viszi Nyíregyházára.

Műfaji sokszínűségben nem lesz hiány, a klasszikus színpadi formák mellett ugyanis helyet kapnak a határokat feszegető, intimebb jellegű produkciók is.

Ingyenes programokból sem lesz hiány, a Kossuth téren koncertek, filmvetítések és két színházi előadás is várja az érdeklődőket, de lesznek irodalmi programok, bábelőadások, mutatványosok és artisták is. A gasztronómiai élvezetekre vágyók a VIDOR falu hangulatos forgatagában hódolhatnak az élvezeteknek - természetesen a vidámság jegyében.

Az olyan népszerű könnyűzenei előadók, mint az Anna and the Barbies, a Blahalouisiana, Harcsa Veronika, a Bohemian Betyars vagy épp Majka mellett sakkbajnokságot is szerveznek, de a résztvevők találkozhatnak a fellépőkkel a VIDOR Szalonban is, ahová egy pohár frissítőre bárki betérhet.

A VIDOR Fesztivál részletes programja az esemény honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet a Nemzeti Színház A Súgó című előadásából (fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Plusz ajánló

A világ vezető designerei a budapesti lakástrend kiállításon

Az építkezés vagy lakásfelújítás előtt állók és az enteriőrdesign iránt érdeklődők számára is hasznosnak ígérkezik a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás szeptember 24. és 26. között.
Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!