Plusz

Vigyázat! A skót duda halált okozhat!

2016.08.25. 15:15
Ajánlom
Hét éve hunyt el. Az orvosok nem vették észre, hogy a szenvedélye ölte meg. Amikor a manchesteri tüdőklinikára megérkezett, már késő volt - számolt be a történetről a The Washington Post.

2014 áprilisa volt, a 61 éves férfi állapota az előző hét évben folyamatosan romlott, egyre nehezebben kapott levegőt. Régebben akár 10 km-t is le tudott futni, de akkorra már egy 20 méteres séta megtétele is nehezére esett. A tüdőkapacitása harmadára esett vissza. Az orvosok nem tudták, mitévők legyenek.

De doedelzakspeler ("Bagpipe Player"), Hendrick ter Brugghen, 1624

De doedelzakspeler ("Bagpipe Player"), Hendrick ter Brugghen, 1624 (Fotó/Forrás: wikipedia)

A tenyésztés négy gombatípust is kimutatott, melyek a férfi betegségét okozták. Öt évvel korábban a férfinél súlyos tüdőbetegséget állapítottak meg, a diagnózis hypersensitív pneumonitis (HP) volt. A betegség magyarul is több néven fut; pl. farmertüdő, ahol a betegség kiváltó oka lehet pl. penészes növényi komposzt; gombatermesztő-tüdő, aminek oka a penészes gombakomposzt; a madártenyésztőtüdő, aminek kiváltója lehet a galamb, csirke, pulyka trágya; a légkondicionáló-tüdő, amit a légkondicionáló szennyezett pora, vize okoz. A különbség ezek között a változatok között a kiváltó antigének sokféleségében gyökerezik.

Igencsak kifogott az orvosokon, amikor próbáltak rájönni a betegség kiváltó okára. A páciens nem dohányzott. A háza nem volt penészes. Nem volt kötőszöveti betegsége, amely nehézlégzést okozhat. És nem voltak galambjai sem. Az egyetlen kulcs az orvosok kezében az volt, hogy amikor a férfi Ausztráliába utazott három hónapra, az állapotában javulás állt be, tünetei mérséklődtek, majd amikor visszatért az Egyesült Királyságba, újra rosszabbodott az állapota.

Bagpiper in Edinburgh 001

Bagpiper in Edinburgh 001 (Fotó/Forrás: wikipedia)

2014 szeptemberében - öt hónappal az első orvosi látogatás után, amikor újra kórházba került - rosszabb állapotban volt, mint előtte bármikor. Gyorsan vette a levegőt, de így is oxigénhiánytól szenvedett,  a vérében rendkívül kevés oxigén volt. Amikor az orvosok meghallgatták a tüdejét, olyan volt, mintha egy régi lemezjátszó sercegését hallották volna.

A röntgen tüdőgyulladásra utalt, de vérrögöt, illetve a HP súlyosbodását is valószínűsítették a vizsgálatok. A CT végül kizárta a vérrögöt, viszont azt mutatta, hogy a tüdő sérülései hét évvel azelőtt keletkeztek, és váltak egyre súlyosabbá. Az orvosok aztán bakteriális tüdőgyulladással kezelték, de amikor nem segített, változtattak a gyógyszerezésen, és olyan terápiát alkalmaztak, amellyel a gombák okozta tüdőproblémákat szokták kezelni. Az orvosok erőfeszítései ellenére a beteg végül 2014 októberében meghalt. A boncolás sem adott magyarázatot az ügyre. Csupán az derült ki, hogy a tüdő súlyosan károsodott az évek során egy ismeretlen HP fertőzéstől. A halál okaként végül interszticiális tüdőbetegséget (ILD) neveztek meg, melynek azonban számos fajtája létezik.

Most, a férfi halála után két évvel az orvosok azt állítják, megoldották a rejtélyt. A napokban jelent meg egy tanulmány a Thorax nevű orvosi lapban, melyben az öt tagból álló kutatócsoport egy új kifejezést is alkotott a betegségre, melyben a férfi végül elhunyt; „skót duda tüdő”

A lap szerint, amikor az orvosok megpróbálták diagnosztizálni a betegséget, alaposabban megvizsgálták a férfi hétköznapi életét, hobbiját; kiderült, hogy imád skót dudán játszani. A dudát teszteknek vetették alá, és a hangszeren számos penész-és élesztőgombafajt találtak.

A duda tömlőjében Paecilomyces variotti, Fusarium oxysporum, Rhodotorula mucilaginosa, és Penicillium tenyészett ki. A hangszer egyéb részein, pl. a sípban, emlőben és a fújtatóban is kimutattak számos gombafajt és penészt. A nedves, légmentes tömlő ideális otthont nyújtott a spóráknak. A férfi minden alkalommal, amikor a hangszeren játszott, a penészgombákkal teli levegőt inhalálta, mely végül a betegségét okozta. Az Ausztráliában töltött rövid időben történt javulást pedig az magyarázza, hogy a dudáját otthon hagyta Angliában.

Az egész úgy hangzik, mint egy Monty Python-szkeccs, vagy egy félresiklott Agatha Christie-történet"

- jegyzi meg William Schaffner, a nashville-i orvosi egyetem professzora.

A rejtély azonban túlságosan is valóságos. Ha ez korábban kiderül, és abbahagyta volna a zenélést, vagy legalábbis rendszeresen tisztította volna a hangszerét, nem történt volna meg a tragédia. A tanulmány hasonló eseteket tárt fel szaxofonon és trombitán játszó zenészeknél is, akiknél szerencsére korán kiderült a probléma, így tudtak ellene tenni.

A Guardian szerint nem ez volt az első eset, amelyben a skót duda egészségügyi kockázatot jelentett. 2013-ban John Shone, profi dudás súlyos beteg lett ugyanezekkel a tünetekkel; légzési nehézségek és általános gyengeség. Az orvosok épp időben fedezték fel, hogy a hangszerben különböző gombafajok rejtőznek. „Életveszélyben voltam” – nyilatkozta Shone a Guardiannek. „Majdnem meghaltam”.

Életveszélyes foglalkozás - Mi történik a zenészek testével?

Hogyan befolyásolja a klasszikus hangszereken való játék az egészséget? Zenészbetegségek nyomába eredtünk.

"A probléma egy része valószínűleg abból ered, hogy manapság más, kevésbé légáteresztő anyagokat használnak a dudák készítésekor. A régi típusú bőr dudáknál a tömlő rész antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezett. Bár légmentesen zárt, mégis a bőr elég porózus anyag ahhoz, hogy a nedvességet elvezesse, illetve szellőzzön, ami megakadályozza a gombák elszaporodását" – nyilatkozott Ian Clabburn, a Dudatársaság elnöke egy Telegraph-interjúban.

A dudatüdő-ügy tanulságokkal szolgálhat mind az orvosok, mind a muzsikusok számára. Az ügy rávilágít arra is, hogy körültekintően kell eljárni a kórtörténet felállításakor, a páciens életét, kedvenc időtöltéseit is vizsgálni kell.

A fúvós hangszeren játszó zenészek pedig rendszeresen tisztítsák meg hangszereiket!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Valódi mágia az online trükk?

Február közepén érdekes kezdeményezés indult a Trafóban: online bűvészműsort láthattak az érdeklődők. A körülbelül félórás show egyedülálló a hazai streamek között, Gyertyán Balázs ugyanis elsőként próbálkozott az egyébként fokozott személyes jelenlétet kívánó trükkök virtuális térbe helyezésével, és nem is akárhogyan. A technikát is segítségül hívta, hogy a vizuális élmény még maradandóbb legyen. De megélhet-e egy kártyatrükk a filmes effektek és a manipulációra építő videós tartalmak között?
Plusz Zöldhullám

Mentsük meg a méheket és teremtsünk méhbarát környezetet

"A méhes nem egyéb, mint a kinyilatkoztatás alkalmazása" - írta Hamvas Béla, de már Berzsenyi Dániel számára is a méhes zsongása és hangulata volt az éber alvás, a nappali álmodozások helye, ahol meditált, ahol verseket írt.
Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.