Plusz

Vigyázat! A skót duda halált okozhat!

2016.08.25. 15:15
Ajánlom
Hét éve hunyt el. Az orvosok nem vették észre, hogy a szenvedélye ölte meg. Amikor a manchesteri tüdőklinikára megérkezett, már késő volt - számolt be a történetről a The Washington Post.

2014 áprilisa volt, a 61 éves férfi állapota az előző hét évben folyamatosan romlott, egyre nehezebben kapott levegőt. Régebben akár 10 km-t is le tudott futni, de akkorra már egy 20 méteres séta megtétele is nehezére esett. A tüdőkapacitása harmadára esett vissza. Az orvosok nem tudták, mitévők legyenek.

De doedelzakspeler ("Bagpipe Player"), Hendrick ter Brugghen, 1624

De doedelzakspeler ("Bagpipe Player"), Hendrick ter Brugghen, 1624 (Fotó/Forrás: wikipedia)

A tenyésztés négy gombatípust is kimutatott, melyek a férfi betegségét okozták. Öt évvel korábban a férfinél súlyos tüdőbetegséget állapítottak meg, a diagnózis hypersensitív pneumonitis (HP) volt. A betegség magyarul is több néven fut; pl. farmertüdő, ahol a betegség kiváltó oka lehet pl. penészes növényi komposzt; gombatermesztő-tüdő, aminek oka a penészes gombakomposzt; a madártenyésztőtüdő, aminek kiváltója lehet a galamb, csirke, pulyka trágya; a légkondicionáló-tüdő, amit a légkondicionáló szennyezett pora, vize okoz. A különbség ezek között a változatok között a kiváltó antigének sokféleségében gyökerezik.

Igencsak kifogott az orvosokon, amikor próbáltak rájönni a betegség kiváltó okára. A páciens nem dohányzott. A háza nem volt penészes. Nem volt kötőszöveti betegsége, amely nehézlégzést okozhat. És nem voltak galambjai sem. Az egyetlen kulcs az orvosok kezében az volt, hogy amikor a férfi Ausztráliába utazott három hónapra, az állapotában javulás állt be, tünetei mérséklődtek, majd amikor visszatért az Egyesült Királyságba, újra rosszabbodott az állapota.

Bagpiper in Edinburgh 001

Bagpiper in Edinburgh 001 (Fotó/Forrás: wikipedia)

2014 szeptemberében - öt hónappal az első orvosi látogatás után, amikor újra kórházba került - rosszabb állapotban volt, mint előtte bármikor. Gyorsan vette a levegőt, de így is oxigénhiánytól szenvedett,  a vérében rendkívül kevés oxigén volt. Amikor az orvosok meghallgatták a tüdejét, olyan volt, mintha egy régi lemezjátszó sercegését hallották volna.

A röntgen tüdőgyulladásra utalt, de vérrögöt, illetve a HP súlyosbodását is valószínűsítették a vizsgálatok. A CT végül kizárta a vérrögöt, viszont azt mutatta, hogy a tüdő sérülései hét évvel azelőtt keletkeztek, és váltak egyre súlyosabbá. Az orvosok aztán bakteriális tüdőgyulladással kezelték, de amikor nem segített, változtattak a gyógyszerezésen, és olyan terápiát alkalmaztak, amellyel a gombák okozta tüdőproblémákat szokták kezelni. Az orvosok erőfeszítései ellenére a beteg végül 2014 októberében meghalt. A boncolás sem adott magyarázatot az ügyre. Csupán az derült ki, hogy a tüdő súlyosan károsodott az évek során egy ismeretlen HP fertőzéstől. A halál okaként végül interszticiális tüdőbetegséget (ILD) neveztek meg, melynek azonban számos fajtája létezik.

Most, a férfi halála után két évvel az orvosok azt állítják, megoldották a rejtélyt. A napokban jelent meg egy tanulmány a Thorax nevű orvosi lapban, melyben az öt tagból álló kutatócsoport egy új kifejezést is alkotott a betegségre, melyben a férfi végül elhunyt; „skót duda tüdő”

A lap szerint, amikor az orvosok megpróbálták diagnosztizálni a betegséget, alaposabban megvizsgálták a férfi hétköznapi életét, hobbiját; kiderült, hogy imád skót dudán játszani. A dudát teszteknek vetették alá, és a hangszeren számos penész-és élesztőgombafajt találtak.

A duda tömlőjében Paecilomyces variotti, Fusarium oxysporum, Rhodotorula mucilaginosa, és Penicillium tenyészett ki. A hangszer egyéb részein, pl. a sípban, emlőben és a fújtatóban is kimutattak számos gombafajt és penészt. A nedves, légmentes tömlő ideális otthont nyújtott a spóráknak. A férfi minden alkalommal, amikor a hangszeren játszott, a penészgombákkal teli levegőt inhalálta, mely végül a betegségét okozta. Az Ausztráliában töltött rövid időben történt javulást pedig az magyarázza, hogy a dudáját otthon hagyta Angliában.

Az egész úgy hangzik, mint egy Monty Python-szkeccs, vagy egy félresiklott Agatha Christie-történet"

- jegyzi meg William Schaffner, a nashville-i orvosi egyetem professzora.

A rejtély azonban túlságosan is valóságos. Ha ez korábban kiderül, és abbahagyta volna a zenélést, vagy legalábbis rendszeresen tisztította volna a hangszerét, nem történt volna meg a tragédia. A tanulmány hasonló eseteket tárt fel szaxofonon és trombitán játszó zenészeknél is, akiknél szerencsére korán kiderült a probléma, így tudtak ellene tenni.

A Guardian szerint nem ez volt az első eset, amelyben a skót duda egészségügyi kockázatot jelentett. 2013-ban John Shone, profi dudás súlyos beteg lett ugyanezekkel a tünetekkel; légzési nehézségek és általános gyengeség. Az orvosok épp időben fedezték fel, hogy a hangszerben különböző gombafajok rejtőznek. „Életveszélyben voltam” – nyilatkozta Shone a Guardiannek. „Majdnem meghaltam”.

Életveszélyes foglalkozás - Mi történik a zenészek testével?

Hogyan befolyásolja a klasszikus hangszereken való játék az egészséget? Zenészbetegségek nyomába eredtünk.

"A probléma egy része valószínűleg abból ered, hogy manapság más, kevésbé légáteresztő anyagokat használnak a dudák készítésekor. A régi típusú bőr dudáknál a tömlő rész antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezett. Bár légmentesen zárt, mégis a bőr elég porózus anyag ahhoz, hogy a nedvességet elvezesse, illetve szellőzzön, ami megakadályozza a gombák elszaporodását" – nyilatkozott Ian Clabburn, a Dudatársaság elnöke egy Telegraph-interjúban.

A dudatüdő-ügy tanulságokkal szolgálhat mind az orvosok, mind a muzsikusok számára. Az ügy rávilágít arra is, hogy körültekintően kell eljárni a kórtörténet felállításakor, a páciens életét, kedvenc időtöltéseit is vizsgálni kell.

A fúvós hangszeren játszó zenészek pedig rendszeresen tisztítsák meg hangszereiket!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!