Plusz

„Vigyázat, csalnak!” - Egész napos szemfényvesztés a Bűvésztalálkozón

2017.09.15. 15:59
Ajánlom
Szeptember 23-án a Fővárosi Nagycirkuszban rendezik meg a bűvészet legnagyobb országos ünnepét, a 30. Corodini Bűvésztalálkozót.

A rendezvény Corodiniről, azaz a humoráról világszerte ismert Göndör Miklós bűvészről, és a művésznevét öröklő tanítványáról, Bán Istvánról kapta a nevét, csakúgy, mint az országos Corodini Bűvészegyesület. A találkozóval kapcsolatban Kaszányi Roland, bűvésznevén Rolando, a rendezvény egyik szervezője elmondta: reggel tíztől este tízig várják programokkal a szakma képviselőit és a laikusokat. Délelőtt tíz órától a közönség számára is nyilvános bűvészversenyt rendeznek több korcsoportban, három kategóriában. Színpadi bűvészet, gyerekközönségnek szánt bűvészet és close-up, vagyis kis tárgyakkal (kártya, pénzérme) történő bűvészet kategóriában mérik össze ügyességüket és színpadi rátermettségüket a hazai mágusok. A zsűri a produkciókat a bűvész világbajnokság, a FISM pontozólapja alapján értékeli. A bűvésztalálkozó fénypontja az este 7 órakor kezdődő Bűvészgála, ahol 12 bűvész mutatja be legújabb produkcióját.

Coridini Bűvészgála

Coridini Bűvészgála

A program nem csupán a közönség szórakoztatását szolgálja, de a bűvészek szakmai tapasztalatcseréjét is. Az országban ma is több száz ember foglalkozik bűvészettel amatőr vagy profi szinten. A kérdésre, hogy mennyire hozzáférhetőek a bűvésztrükkök titkai az internet korában, Kaszányi Roland elmondta: az alap trükköket akár a bűvészboltban beszerezhető kellékekkel is el lehet sajátítani, de ha valaki komolyabb szintre szeretné emelni tudását, érdemes elmennie egy bűvészmesterhez, vagy az egyesület által működtetett Bűvészklubba. Kaszányi Roland azt is elárulta, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó bűvész legyen. Szerinte a kezdeti időszakban a legfontosabb a türelem, hiszen a bűvészet alapfogásainak elsajátításához rengeteg gyakorlásra, ahhoz pedig időre van szükség. A későbbiekben olyan színpadi készségeket is ki kell fejleszteni, mint a színpadi beszéd és mozgás, valamint a közönséggel való kommunikáció (audience management). Kaszányi Roland profi bűvész, 14 éve foglalkozik ezzel. 17 évesen David Copperfield TV showját látva határozta el, hogy bűvész lesz. "Elvarázsolt az ő színházi jellegű előadásmódja, az elsők között volt, akik mind öltözetben, mind pedig előadásmódban és trükkökben modernizálták a bűvészetet" - árulta el. 

A gálán egyetlen női bűvész, Rózsa Hajnalka is fellép Magic Hajnalka néven. Hogy miért vannak ennyire alulreprezentálva a nők a bűvész-szakmában, arról Kaszányi Roland így vélekedett:

A bűvészet régen a gazdag férfiak hobbija volt, például sok orvos bűvészkedett az 1800-as években. Valószínűleg társadalmi berögződések miatt alakult így”.

Mint mondta, ma már nem a gazdagok kiváltsága ez a hobbi, de továbbra is jellemző a nemi aránytalanság. Ugyanakkor külföldön és itthon is egyre több női bűvészt láthatunk. Kaszányi Roland azt is elárulta, a bűvészet a cirkuszhoz hasonlóan folyamatosan alakul a technika fejlődésével. A klasszikus trükkök továbbra is minden bűvész alaprepertoárját alkotják, de a legtöbben igyekeznek ezeket modern körítésben tálalni, és arra is van példa, hogy valaki a digitális technológia segítségét veszi kölcsön.  Aki tehát azt hiszi, már minden bűvésztrükköt látott, az téved: a gálán a legújabb technikákat és trükköket vonultatják fel a szereplők.

A 30. Corodini bűvésztalálkozó hivatalos programja:

9:00-10:00: Kellékvásár megnyitása

10:00-13:00: Megnyitó, verseny

13:00-14:00: Ebédszünet

14:00-15:00: Kelle Botond szemináriuma: Hogyan kapj több tapsot?

15:00-16:00: Barlai "Varázs" Tamás szemináriuma a jó gyerekműsorról

16:15-17:45: Close-up show: BME Bűvészkör, Molnár Szabolcs mentalista

18:15-19:00: Eredményhirdetés, Corodini emlékgyűrű díjátadó

19:05-22:00: Gálaműsor két felvonásban:

- Molnár Gergely (Mr. Jupiter)

- Galambos Fecó

- Barlai "Varázs" Tamás

- Nagy Csaba a lélekjáró

- Németh Gábor

- Habók János

- Magic Hajnalka

- A három szemfényvesztő: Kaszányi Roland (Rolando), Kiss

László, Szabó István

- Kristály Márton Tamás vízgömb showja

Az est házigazdája: Tóth Laca festőbűvész

Egész napos kellékvásár

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.