Plusz

„Vigyázat, csalnak!” - Egész napos szemfényvesztés a Bűvésztalálkozón

2017.09.15. 15:59
Ajánlom
Szeptember 23-án a Fővárosi Nagycirkuszban rendezik meg a bűvészet legnagyobb országos ünnepét, a 30. Corodini Bűvésztalálkozót.

A rendezvény Corodiniről, azaz a humoráról világszerte ismert Göndör Miklós bűvészről, és a művésznevét öröklő tanítványáról, Bán Istvánról kapta a nevét, csakúgy, mint az országos Corodini Bűvészegyesület. A találkozóval kapcsolatban Kaszányi Roland, bűvésznevén Rolando, a rendezvény egyik szervezője elmondta: reggel tíztől este tízig várják programokkal a szakma képviselőit és a laikusokat. Délelőtt tíz órától a közönség számára is nyilvános bűvészversenyt rendeznek több korcsoportban, három kategóriában. Színpadi bűvészet, gyerekközönségnek szánt bűvészet és close-up, vagyis kis tárgyakkal (kártya, pénzérme) történő bűvészet kategóriában mérik össze ügyességüket és színpadi rátermettségüket a hazai mágusok. A zsűri a produkciókat a bűvész világbajnokság, a FISM pontozólapja alapján értékeli. A bűvésztalálkozó fénypontja az este 7 órakor kezdődő Bűvészgála, ahol 12 bűvész mutatja be legújabb produkcióját.

Coridini Bűvészgála

Coridini Bűvészgála

A program nem csupán a közönség szórakoztatását szolgálja, de a bűvészek szakmai tapasztalatcseréjét is. Az országban ma is több száz ember foglalkozik bűvészettel amatőr vagy profi szinten. A kérdésre, hogy mennyire hozzáférhetőek a bűvésztrükkök titkai az internet korában, Kaszányi Roland elmondta: az alap trükköket akár a bűvészboltban beszerezhető kellékekkel is el lehet sajátítani, de ha valaki komolyabb szintre szeretné emelni tudását, érdemes elmennie egy bűvészmesterhez, vagy az egyesület által működtetett Bűvészklubba. Kaszányi Roland azt is elárulta, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó bűvész legyen. Szerinte a kezdeti időszakban a legfontosabb a türelem, hiszen a bűvészet alapfogásainak elsajátításához rengeteg gyakorlásra, ahhoz pedig időre van szükség. A későbbiekben olyan színpadi készségeket is ki kell fejleszteni, mint a színpadi beszéd és mozgás, valamint a közönséggel való kommunikáció (audience management). Kaszányi Roland profi bűvész, 14 éve foglalkozik ezzel. 17 évesen David Copperfield TV showját látva határozta el, hogy bűvész lesz. "Elvarázsolt az ő színházi jellegű előadásmódja, az elsők között volt, akik mind öltözetben, mind pedig előadásmódban és trükkökben modernizálták a bűvészetet" - árulta el. 

A gálán egyetlen női bűvész, Rózsa Hajnalka is fellép Magic Hajnalka néven. Hogy miért vannak ennyire alulreprezentálva a nők a bűvész-szakmában, arról Kaszányi Roland így vélekedett:

A bűvészet régen a gazdag férfiak hobbija volt, például sok orvos bűvészkedett az 1800-as években. Valószínűleg társadalmi berögződések miatt alakult így”.

Mint mondta, ma már nem a gazdagok kiváltsága ez a hobbi, de továbbra is jellemző a nemi aránytalanság. Ugyanakkor külföldön és itthon is egyre több női bűvészt láthatunk. Kaszányi Roland azt is elárulta, a bűvészet a cirkuszhoz hasonlóan folyamatosan alakul a technika fejlődésével. A klasszikus trükkök továbbra is minden bűvész alaprepertoárját alkotják, de a legtöbben igyekeznek ezeket modern körítésben tálalni, és arra is van példa, hogy valaki a digitális technológia segítségét veszi kölcsön.  Aki tehát azt hiszi, már minden bűvésztrükköt látott, az téved: a gálán a legújabb technikákat és trükköket vonultatják fel a szereplők.

A 30. Corodini bűvésztalálkozó hivatalos programja:

9:00-10:00: Kellékvásár megnyitása

10:00-13:00: Megnyitó, verseny

13:00-14:00: Ebédszünet

14:00-15:00: Kelle Botond szemináriuma: Hogyan kapj több tapsot?

15:00-16:00: Barlai "Varázs" Tamás szemináriuma a jó gyerekműsorról

16:15-17:45: Close-up show: BME Bűvészkör, Molnár Szabolcs mentalista

18:15-19:00: Eredményhirdetés, Corodini emlékgyűrű díjátadó

19:05-22:00: Gálaműsor két felvonásban:

- Molnár Gergely (Mr. Jupiter)

- Galambos Fecó

- Barlai "Varázs" Tamás

- Nagy Csaba a lélekjáró

- Németh Gábor

- Habók János

- Magic Hajnalka

- A három szemfényvesztő: Kaszányi Roland (Rolando), Kiss

László, Szabó István

- Kristály Márton Tamás vízgömb showja

Az est házigazdája: Tóth Laca festőbűvész

Egész napos kellékvásár

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.
Plusz rubik ernő

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Plusz videó

A kakaduk is kitalálnak táncmozdulatokat

Újabb tanulmány készült a Snowball (Hógolyó) nevű, zenére táncoló kakaduról. A kutatók szerint a madár mozdulatai a "kreativitást jelezhetik", és azt igazolják, hogy a spontán és változatos táncmozdulatok nem csak az emberre jellemzőek.