Plusz

„Vigyázat, csalnak!” - Egész napos szemfényvesztés a Bűvésztalálkozón

2017.09.15. 15:59
Ajánlom
Szeptember 23-án a Fővárosi Nagycirkuszban rendezik meg a bűvészet legnagyobb országos ünnepét, a 30. Corodini Bűvésztalálkozót.

A rendezvény Corodiniről, azaz a humoráról világszerte ismert Göndör Miklós bűvészről, és a művésznevét öröklő tanítványáról, Bán Istvánról kapta a nevét, csakúgy, mint az országos Corodini Bűvészegyesület. A találkozóval kapcsolatban Kaszányi Roland, bűvésznevén Rolando, a rendezvény egyik szervezője elmondta: reggel tíztől este tízig várják programokkal a szakma képviselőit és a laikusokat. Délelőtt tíz órától a közönség számára is nyilvános bűvészversenyt rendeznek több korcsoportban, három kategóriában. Színpadi bűvészet, gyerekközönségnek szánt bűvészet és close-up, vagyis kis tárgyakkal (kártya, pénzérme) történő bűvészet kategóriában mérik össze ügyességüket és színpadi rátermettségüket a hazai mágusok. A zsűri a produkciókat a bűvész világbajnokság, a FISM pontozólapja alapján értékeli. A bűvésztalálkozó fénypontja az este 7 órakor kezdődő Bűvészgála, ahol 12 bűvész mutatja be legújabb produkcióját.

Coridini Bűvészgála

Coridini Bűvészgála

A program nem csupán a közönség szórakoztatását szolgálja, de a bűvészek szakmai tapasztalatcseréjét is. Az országban ma is több száz ember foglalkozik bűvészettel amatőr vagy profi szinten. A kérdésre, hogy mennyire hozzáférhetőek a bűvésztrükkök titkai az internet korában, Kaszányi Roland elmondta: az alap trükköket akár a bűvészboltban beszerezhető kellékekkel is el lehet sajátítani, de ha valaki komolyabb szintre szeretné emelni tudását, érdemes elmennie egy bűvészmesterhez, vagy az egyesület által működtetett Bűvészklubba. Kaszányi Roland azt is elárulta, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó bűvész legyen. Szerinte a kezdeti időszakban a legfontosabb a türelem, hiszen a bűvészet alapfogásainak elsajátításához rengeteg gyakorlásra, ahhoz pedig időre van szükség. A későbbiekben olyan színpadi készségeket is ki kell fejleszteni, mint a színpadi beszéd és mozgás, valamint a közönséggel való kommunikáció (audience management). Kaszányi Roland profi bűvész, 14 éve foglalkozik ezzel. 17 évesen David Copperfield TV showját látva határozta el, hogy bűvész lesz. "Elvarázsolt az ő színházi jellegű előadásmódja, az elsők között volt, akik mind öltözetben, mind pedig előadásmódban és trükkökben modernizálták a bűvészetet" - árulta el. 

A gálán egyetlen női bűvész, Rózsa Hajnalka is fellép Magic Hajnalka néven. Hogy miért vannak ennyire alulreprezentálva a nők a bűvész-szakmában, arról Kaszányi Roland így vélekedett:

A bűvészet régen a gazdag férfiak hobbija volt, például sok orvos bűvészkedett az 1800-as években. Valószínűleg társadalmi berögződések miatt alakult így”.

Mint mondta, ma már nem a gazdagok kiváltsága ez a hobbi, de továbbra is jellemző a nemi aránytalanság. Ugyanakkor külföldön és itthon is egyre több női bűvészt láthatunk. Kaszányi Roland azt is elárulta, a bűvészet a cirkuszhoz hasonlóan folyamatosan alakul a technika fejlődésével. A klasszikus trükkök továbbra is minden bűvész alaprepertoárját alkotják, de a legtöbben igyekeznek ezeket modern körítésben tálalni, és arra is van példa, hogy valaki a digitális technológia segítségét veszi kölcsön.  Aki tehát azt hiszi, már minden bűvésztrükköt látott, az téved: a gálán a legújabb technikákat és trükköket vonultatják fel a szereplők.

A 30. Corodini bűvésztalálkozó hivatalos programja:

9:00-10:00: Kellékvásár megnyitása

10:00-13:00: Megnyitó, verseny

13:00-14:00: Ebédszünet

14:00-15:00: Kelle Botond szemináriuma: Hogyan kapj több tapsot?

15:00-16:00: Barlai "Varázs" Tamás szemináriuma a jó gyerekműsorról

16:15-17:45: Close-up show: BME Bűvészkör, Molnár Szabolcs mentalista

18:15-19:00: Eredményhirdetés, Corodini emlékgyűrű díjátadó

19:05-22:00: Gálaműsor két felvonásban:

- Molnár Gergely (Mr. Jupiter)

- Galambos Fecó

- Barlai "Varázs" Tamás

- Nagy Csaba a lélekjáró

- Németh Gábor

- Habók János

- Magic Hajnalka

- A három szemfényvesztő: Kaszányi Roland (Rolando), Kiss

László, Szabó István

- Kristály Márton Tamás vízgömb showja

Az est házigazdája: Tóth Laca festőbűvész

Egész napos kellékvásár

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Vizuál

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

A Csáth Géza-díjat szeptember 25-én, kora este adja át a FISZ a Neurológiai Klinikánál, a laudációt Gerőcs Péter író tartja. Az elismerés mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.
Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.
Plusz portré

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.
Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.