Plusz

„Vigyázat, csalnak!” - Egész napos szemfényvesztés a Bűvésztalálkozón

2017.09.15. 15:59
Ajánlom
Szeptember 23-án a Fővárosi Nagycirkuszban rendezik meg a bűvészet legnagyobb országos ünnepét, a 30. Corodini Bűvésztalálkozót.

A rendezvény Corodiniről, azaz a humoráról világszerte ismert Göndör Miklós bűvészről, és a művésznevét öröklő tanítványáról, Bán Istvánról kapta a nevét, csakúgy, mint az országos Corodini Bűvészegyesület. A találkozóval kapcsolatban Kaszányi Roland, bűvésznevén Rolando, a rendezvény egyik szervezője elmondta: reggel tíztől este tízig várják programokkal a szakma képviselőit és a laikusokat. Délelőtt tíz órától a közönség számára is nyilvános bűvészversenyt rendeznek több korcsoportban, három kategóriában. Színpadi bűvészet, gyerekközönségnek szánt bűvészet és close-up, vagyis kis tárgyakkal (kártya, pénzérme) történő bűvészet kategóriában mérik össze ügyességüket és színpadi rátermettségüket a hazai mágusok. A zsűri a produkciókat a bűvész világbajnokság, a FISM pontozólapja alapján értékeli. A bűvésztalálkozó fénypontja az este 7 órakor kezdődő Bűvészgála, ahol 12 bűvész mutatja be legújabb produkcióját.

Coridini Bűvészgála

Coridini Bűvészgála

A program nem csupán a közönség szórakoztatását szolgálja, de a bűvészek szakmai tapasztalatcseréjét is. Az országban ma is több száz ember foglalkozik bűvészettel amatőr vagy profi szinten. A kérdésre, hogy mennyire hozzáférhetőek a bűvésztrükkök titkai az internet korában, Kaszányi Roland elmondta: az alap trükköket akár a bűvészboltban beszerezhető kellékekkel is el lehet sajátítani, de ha valaki komolyabb szintre szeretné emelni tudását, érdemes elmennie egy bűvészmesterhez, vagy az egyesület által működtetett Bűvészklubba. Kaszányi Roland azt is elárulta, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó bűvész legyen. Szerinte a kezdeti időszakban a legfontosabb a türelem, hiszen a bűvészet alapfogásainak elsajátításához rengeteg gyakorlásra, ahhoz pedig időre van szükség. A későbbiekben olyan színpadi készségeket is ki kell fejleszteni, mint a színpadi beszéd és mozgás, valamint a közönséggel való kommunikáció (audience management). Kaszányi Roland profi bűvész, 14 éve foglalkozik ezzel. 17 évesen David Copperfield TV showját látva határozta el, hogy bűvész lesz. "Elvarázsolt az ő színházi jellegű előadásmódja, az elsők között volt, akik mind öltözetben, mind pedig előadásmódban és trükkökben modernizálták a bűvészetet" - árulta el. 

A gálán egyetlen női bűvész, Rózsa Hajnalka is fellép Magic Hajnalka néven. Hogy miért vannak ennyire alulreprezentálva a nők a bűvész-szakmában, arról Kaszányi Roland így vélekedett:

A bűvészet régen a gazdag férfiak hobbija volt, például sok orvos bűvészkedett az 1800-as években. Valószínűleg társadalmi berögződések miatt alakult így”.

Mint mondta, ma már nem a gazdagok kiváltsága ez a hobbi, de továbbra is jellemző a nemi aránytalanság. Ugyanakkor külföldön és itthon is egyre több női bűvészt láthatunk. Kaszányi Roland azt is elárulta, a bűvészet a cirkuszhoz hasonlóan folyamatosan alakul a technika fejlődésével. A klasszikus trükkök továbbra is minden bűvész alaprepertoárját alkotják, de a legtöbben igyekeznek ezeket modern körítésben tálalni, és arra is van példa, hogy valaki a digitális technológia segítségét veszi kölcsön.  Aki tehát azt hiszi, már minden bűvésztrükköt látott, az téved: a gálán a legújabb technikákat és trükköket vonultatják fel a szereplők.

A 30. Corodini bűvésztalálkozó hivatalos programja:

9:00-10:00: Kellékvásár megnyitása

10:00-13:00: Megnyitó, verseny

13:00-14:00: Ebédszünet

14:00-15:00: Kelle Botond szemináriuma: Hogyan kapj több tapsot?

15:00-16:00: Barlai "Varázs" Tamás szemináriuma a jó gyerekműsorról

16:15-17:45: Close-up show: BME Bűvészkör, Molnár Szabolcs mentalista

18:15-19:00: Eredményhirdetés, Corodini emlékgyűrű díjátadó

19:05-22:00: Gálaműsor két felvonásban:

- Molnár Gergely (Mr. Jupiter)

- Galambos Fecó

- Barlai "Varázs" Tamás

- Nagy Csaba a lélekjáró

- Németh Gábor

- Habók János

- Magic Hajnalka

- A három szemfényvesztő: Kaszányi Roland (Rolando), Kiss

László, Szabó István

- Kristály Márton Tamás vízgömb showja

Az est házigazdája: Tóth Laca festőbűvész

Egész napos kellékvásár

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra kalocsai adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be. Ezúttal az ezeréves érseki városba, Kalocsára és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András műsorát. Videó!
Plusz fidelio klasszik

Ki állította Pesten az első karácsonyfát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásából ez is kiderül. November 16-án délelőtt 10-től 12-ig a 92.1-en, interjú hallható Bálint Angelikával, Nagy Zoltánnal és Orosz Ákossal.
Plusz hír

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.
Plusz hír

Idén télen is jégpályával és cirkuszi sátorral készül a Müpa

November 30-án nyit a Müpa Kultúr Kültér, ahol koncertekkel, újcirkuszi produkciókkal, bábelőadásokkal és egyéb családi programokkal, na meg jégpályával várják az érdeklődőket.
Plusz hír

A fair zenefogyasztás közös érdek

November 16-án a zenefogyasztás tisztaságáért rendeznek Fair Play Napot népszerű popzenei előadók részvételével.