Plusz

Világhírű együttesek és szólisták, különleges bemutatók – hamarosan indul a Bartók Tavasz

2022.03.25. 14:25
Ajánlom
Komoly- vagy világzene, jazz, táncprodukciók, kiállítások szinte az összes művészeti ág megannyi színe várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken. Április 1-től tizenhét napon át Budapesten, április 21-től pedig Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Pécsett is nívós programokkal csábítja az érdeklődőket.

Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Branford Marsalis és barátai, Anthony Roth Costanzo, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várjon Dénes, a Frenák Társulat, Uri Caine, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, a Recirquel, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, a Székesfehérvári Balett Színház és a Boban Marković Orkestar, Arturo Sandoval, Ramón Vargas, a BANDALOOP, Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok, Igudesman & Joo. Nem teljes azon művészek és formációk névsora, akik produkciójukkal hozzájárulnak az ide Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek színvonalához. Az események sajtóbemutatóját stílusosan március 25-én, Bartók Béla 141. születésnapján tartották a városligeti Millenium Házában.

220401_BartokTavasz_Julia_Fischer_c_Uwe_Arens-140729.jpg

Julia Fischer (Fotó/Forrás: Uwe Arens)

A sajtóbemutatón a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba, Frenák Pál táncművész, Villányi Dániel zongoraművész, Vági Bence, a Recirquel vezetője és Guessous Mesi énekes osztották meg gondolataikat a produkcióikról, Bartók szellemiségéről és örökségéről.

„Bartók Béla alakja, kreativitása, szellemisége kiapadhatatlan inspirációt nyújt ma is. »Csak tiszta forrásból« – hangzik egyik legfontosabb gondolata, amely a 21. század emberének is rengeteget jelent. Miből merítünk? Mi az, ami meghatároz minket? Hogyan újulunk meg, hogyan lesz friss, érvényes, amit létrehozunk?

Keresni a tiszta forrást, értelmezni és feldolgozni örökségünket, hozzáilleszteni jelenünket: egyre fontosabbá váló küldetés!

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében arra vállalkozunk, hogy megmutassuk, milyen lenyűgöző tehetséggel teszik ezt korunk legkiválóbb művészei számtalan műfajban, a komolyzenétől a jazzen, a képzőművészeten, a világ- és könnyűzenén át a táncművészetig” – olvashattuk már elöljáróban Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatójának gondolatait Bartók Béla 141. születésnapján.  Az igazgató azt is kiemelte, hogy a világhírű zeneszerzőnk nevét viselő összművészeti fesztivál idén Budapest mellett az ország több nagyvárosában is színes programkínálattal várja a látogatókat.

Az biztos, hogy újdonságokban, meglepetésekben, ősbemutatókban és formabontó együttműködésekben nem lesz hiány a Bartók Tavaszon. A fesztivál premierei közé tartozik Eötvös Péter 13. operájának magyarországi bemutatója:

a világhírű norvég író, Jon Fosse Trilógiájára épülő, Sleepless című művet koncertszerű előadásban, a szerző vezényletével a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatja a közönség.

Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata Secret Off_Man címmel készül premierre, a Bartók Tavaszon mutatja be új előadását a cirque danse műfaját megteremtő, Vági Bence rendező-koreográfus vezette Recirquel, de a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös táncszínházi produkciója is izgalmas pillanatokat ígér. A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire épül.

David Fray zongoraművész a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal áll színpadra, Várjon Dénes és a Concerto Budapest két koncerttel és kivételes Bartók-programmal örvendezteti meg a hallgatóságot, Villányi Dániel zongoraművész Bach, Bartók és Prokofjev remekműveit szólaltatja meg a fesztiválon. A New York-i Metropolitan Opera egyik legfényesebb csillaga, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar kíséretében Händel-áriákkal kápráztatja el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét.

220412_BartokTavasz_Eotvos_Peter_c_Csibi_Szilvia_Mupa-140905.jpg

Eötvös Péter (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Müpa)

A kortárs jazz legendája, Branford Marsalis kvartettjével érkezik a fesztiválra, ahol egy új, kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhat tőle a Bartók Tavasz közönsége. A kiváló amerikai zeneszerző-muzsikus, Uri Caine Bartók Project című koncertje többek közt azért is lesz különleges, mert a hazai jazzélet olyan kiválóságai is színpadra lépnek az esten, mint Lukács Miklós, Várallyay Petra és Szandai Mátyás.

Nemcsak a világ- és népzene, de a kortárs balett és a néptánc szerelmeseinek is emlékezetes pillanatokat tartogat a Tiszta forrás című összművészeti produkció hazai bemutatója.

Bartók magyar és arab gyűjtését többek közt a kiváló magyar–marokkói énekesnő, Guessous Mesi, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara dolgozza fel – a nagy sikerű világpremiert követően a hazai közönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatja az előadást április 8-án.

A Bartók Tavasz keretében valósul meg a régió legizgalmasabb világzenei eseménysorozata, a Budapest Ritmo, amely április 7. és 10. között Budapest szívébe varázsolja szinte az egész világot, rengeteg zenei és filmes csemegét, szakmai programot, valamint többek közt olyan csodálatos fellépőket vonultatva fel, mint az izraeli–perzsa Liraz, a nyugat-afrikai Amadou & Mariam, a portugál fadoénekes, António Zambujo és az indonéz–holland–guineai–magyar fúziós jazzt játszó Boi Akih. Győrben, Miskolcon és Debrecenben pedig pezsgő fesztiválhangulattal és világzenei piknikkel várják a nézőket!

Idén a képzőművészet rajongóinak is a Bartók Tavasz lesz a kedvenc fesztiválja, hiszen

Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel 2022. április 9-én az eseménysorozat részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban,

április 8-tól Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással gondolkodtatja el a látogatókat a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria április 12-én nyíló tárlatának középpontjában pedig a magyar art deco vizuális kultúrája, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll.

Április végén és május elején Debrecen, Győr és Miskolc is gazdag programmal várja a fesztiválozókat: érkezik a jazz kubai legendája, Arturo Sandoval, a briliáns mexikói tenor, Ramón Vargas, a nagyszerű hegedűművész, Maxim Vengerov, a vertikális tánc amerikai úttörői, a BANDALOOP, a világhírű zenész-komikus duó, Igudesman & Joo, a debreceni Kodály Filharmonikusokkal színpadra lépő Szergej Krilov, a hazai könnyűzenei színtér legizgalmasabb dalszerzői-énekesei, Ohnody, Дeva, Saya Noé és Drimba Cristina, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Ritmo Piknik keretében pedig többek közt Sena, a Bohemian Betyars, a Los Orangutanes, Paár Julcsi, a MORDÁI, a Dresch Mihály Ballance Trio, a Napfonat és a Pannonia Allstars Ska Orchestra bűvöli majd el és perdíti táncra a közönséget.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek budapesti és országos programjáról a fesztivál weboldalán találhatók.

Fejléckép: Anthony Roth Costanzo (fotó: Matthew Placek)

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Kapcsolódó

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.