Plusz

Világhírű együttesek és szólisták, különleges bemutatók – hamarosan indul a Bartók Tavasz

2022.03.25. 14:25
Ajánlom
Komoly- vagy világzene, jazz, táncprodukciók, kiállítások szinte az összes művészeti ág megannyi színe várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken. Április 1-től tizenhét napon át Budapesten, április 21-től pedig Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Pécsett is nívós programokkal csábítja az érdeklődőket.

Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Branford Marsalis és barátai, Anthony Roth Costanzo, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várjon Dénes, a Frenák Társulat, Uri Caine, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, a Recirquel, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, a Székesfehérvári Balett Színház és a Boban Marković Orkestar, Arturo Sandoval, Ramón Vargas, a BANDALOOP, Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok, Igudesman & Joo. Nem teljes azon művészek és formációk névsora, akik produkciójukkal hozzájárulnak az ide Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek színvonalához. Az események sajtóbemutatóját stílusosan március 25-én, Bartók Béla 141. születésnapján tartották a városligeti Millenium Házában.

220401_BartokTavasz_Julia_Fischer_c_Uwe_Arens-140729.jpg

Julia Fischer (Fotó/Forrás: Uwe Arens)

A sajtóbemutatón a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba, Frenák Pál táncművész, Villányi Dániel zongoraművész, Vági Bence, a Recirquel vezetője és Guessous Mesi énekes osztották meg gondolataikat a produkcióikról, Bartók szellemiségéről és örökségéről.

„Bartók Béla alakja, kreativitása, szellemisége kiapadhatatlan inspirációt nyújt ma is. »Csak tiszta forrásból« – hangzik egyik legfontosabb gondolata, amely a 21. század emberének is rengeteget jelent. Miből merítünk? Mi az, ami meghatároz minket? Hogyan újulunk meg, hogyan lesz friss, érvényes, amit létrehozunk?

Keresni a tiszta forrást, értelmezni és feldolgozni örökségünket, hozzáilleszteni jelenünket: egyre fontosabbá váló küldetés!

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében arra vállalkozunk, hogy megmutassuk, milyen lenyűgöző tehetséggel teszik ezt korunk legkiválóbb művészei számtalan műfajban, a komolyzenétől a jazzen, a képzőművészeten, a világ- és könnyűzenén át a táncművészetig” – olvashattuk már elöljáróban Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatójának gondolatait Bartók Béla 141. születésnapján.  Az igazgató azt is kiemelte, hogy a világhírű zeneszerzőnk nevét viselő összművészeti fesztivál idén Budapest mellett az ország több nagyvárosában is színes programkínálattal várja a látogatókat.

Az biztos, hogy újdonságokban, meglepetésekben, ősbemutatókban és formabontó együttműködésekben nem lesz hiány a Bartók Tavaszon. A fesztivál premierei közé tartozik Eötvös Péter 13. operájának magyarországi bemutatója:

a világhírű norvég író, Jon Fosse Trilógiájára épülő, Sleepless című művet koncertszerű előadásban, a szerző vezényletével a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatja a közönség.

Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata Secret Off_Man címmel készül premierre, a Bartók Tavaszon mutatja be új előadását a cirque danse műfaját megteremtő, Vági Bence rendező-koreográfus vezette Recirquel, de a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös táncszínházi produkciója is izgalmas pillanatokat ígér. A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire épül.

David Fray zongoraművész a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal áll színpadra, Várjon Dénes és a Concerto Budapest két koncerttel és kivételes Bartók-programmal örvendezteti meg a hallgatóságot, Villányi Dániel zongoraművész Bach, Bartók és Prokofjev remekműveit szólaltatja meg a fesztiválon. A New York-i Metropolitan Opera egyik legfényesebb csillaga, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar kíséretében Händel-áriákkal kápráztatja el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét.

220412_BartokTavasz_Eotvos_Peter_c_Csibi_Szilvia_Mupa-140905.jpg

Eötvös Péter (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Müpa)

A kortárs jazz legendája, Branford Marsalis kvartettjével érkezik a fesztiválra, ahol egy új, kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhat tőle a Bartók Tavasz közönsége. A kiváló amerikai zeneszerző-muzsikus, Uri Caine Bartók Project című koncertje többek közt azért is lesz különleges, mert a hazai jazzélet olyan kiválóságai is színpadra lépnek az esten, mint Lukács Miklós, Várallyay Petra és Szandai Mátyás.

Nemcsak a világ- és népzene, de a kortárs balett és a néptánc szerelmeseinek is emlékezetes pillanatokat tartogat a Tiszta forrás című összművészeti produkció hazai bemutatója.

Bartók magyar és arab gyűjtését többek közt a kiváló magyar–marokkói énekesnő, Guessous Mesi, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara dolgozza fel – a nagy sikerű világpremiert követően a hazai közönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatja az előadást április 8-án.

A Bartók Tavasz keretében valósul meg a régió legizgalmasabb világzenei eseménysorozata, a Budapest Ritmo, amely április 7. és 10. között Budapest szívébe varázsolja szinte az egész világot, rengeteg zenei és filmes csemegét, szakmai programot, valamint többek közt olyan csodálatos fellépőket vonultatva fel, mint az izraeli–perzsa Liraz, a nyugat-afrikai Amadou & Mariam, a portugál fadoénekes, António Zambujo és az indonéz–holland–guineai–magyar fúziós jazzt játszó Boi Akih. Győrben, Miskolcon és Debrecenben pedig pezsgő fesztiválhangulattal és világzenei piknikkel várják a nézőket!

Idén a képzőművészet rajongóinak is a Bartók Tavasz lesz a kedvenc fesztiválja, hiszen

Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel 2022. április 9-én az eseménysorozat részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban,

április 8-tól Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással gondolkodtatja el a látogatókat a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria április 12-én nyíló tárlatának középpontjában pedig a magyar art deco vizuális kultúrája, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll.

Április végén és május elején Debrecen, Győr és Miskolc is gazdag programmal várja a fesztiválozókat: érkezik a jazz kubai legendája, Arturo Sandoval, a briliáns mexikói tenor, Ramón Vargas, a nagyszerű hegedűművész, Maxim Vengerov, a vertikális tánc amerikai úttörői, a BANDALOOP, a világhírű zenész-komikus duó, Igudesman & Joo, a debreceni Kodály Filharmonikusokkal színpadra lépő Szergej Krilov, a hazai könnyűzenei színtér legizgalmasabb dalszerzői-énekesei, Ohnody, Дeva, Saya Noé és Drimba Cristina, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Ritmo Piknik keretében pedig többek közt Sena, a Bohemian Betyars, a Los Orangutanes, Paár Julcsi, a MORDÁI, a Dresch Mihály Ballance Trio, a Napfonat és a Pannonia Allstars Ska Orchestra bűvöli majd el és perdíti táncra a közönséget.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek budapesti és országos programjáról a fesztivál weboldalán találhatók.

Fejléckép: Anthony Roth Costanzo (fotó: Matthew Placek)

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Kapcsolódó

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.