Plusz

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

2023.06.02. 13:40
Ajánlom
Érdemes kilátogatni a Margitszigetre a pénteken és a hétvégén, hisz a főváros legszebb szabadtéri színháza változatos programot kínál. Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól. Ha már ott vagyunk a Víztorony-kilátó környezetében elhelyezkedő szabadtéri színpadnál, nem szabad kihagyni a Budai Rajziskola fiatal tehetségeinek frissen nyíló kiállítását sem, mely színházjeggyel ingyenesen látogatható.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Hagyományos és mindig lenyűgöző

A Margitszigeti Színház ismét egy világsztárral, Daniel Lozakovich hegedűművésszel nyitja meg a júniust. A hagyományosan megrendezett klasszikus zenei nyitókoncert hazánk legrangosabb szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral évről-évre elvarázsolja a közönséget. Budapest 150. születésnapja alkalmából a koncert Caramel Budapestnek írt, 1873 című dalával veszi majd kezdetét, melyben a Magyar Állami Operaház 150 fős gyermekkara is közreműködik.

w5dgh1-img-2139-compressed_v2-115432.jpeg

Daniel Lozakovich (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

Ezt követően a világ legnagyobb színpadain fellépő, méltán világhírű zenész, Daniel Lozakovich hegedűjátéka teszi majd igazán különlegessé az estét, ahol olyan művek hangzanak majd el, mint Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, Camille Saint Saëns: III., h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája.

FB_IMG_1685549519279-115208.jpg

A rendezvény plakátja (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

Lendületes kiállítás a Víztorony-kilátóban

Buda+ Pest címmel látható június 2-tól a Budai Rajziskola fiatal művészeinek tárlata, melyet Budapest ihletett. A művészek alkotásaival is ünnepli a színház mindazt az elszántságot, kreativitást, a jövőbe vetett hitet, amivel 150 évvel ezelőtt felvirágoztatták a fővárost. Az 1873-as esemény az új városnak soha nem látott kulturális, és gazdasági virágzást hozott. A 85 éve működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad kiállításaival is bizonyítani kívánja, hogy ez a hely a hazai és nemzetközi művészek találkozóhelye, a tradíció és az innováció műhelye. Egy hely, amiben minden generáció az örömét leli, a fiatal alkotók pedig teret és lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Petőfi legszebb pillanatai a Margitsziget nagyszínpadán

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mint az ország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese látványos és izgalmas produkciót ígér az ország legnagyobb szabadtéri színpadán a Petőfi-centenárium évében.

„Nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor, és nem volt rajta kívül másik poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra. Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt, olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az »összekapcsolásuk.« Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait fogjuk felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játékunkban” – mondta el a táncegyüttes vezetője, Zsuráfszky Zoltán.

A Szabadság, szerelem! című nagyszabású előadásban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara gyerektáncosokkal kiegészülve a néptánc és népzene nyelvén szólni majd a 200 évvel ezelőtt született géniuszról. Az első felvonás Petőfi életének vidám epizódjait jeleníti meg; a darab elején mindjárt egy kiskőrösi újévi bálba csöppenünk, amikor megszületik a kis Petrovics Sándor, majd a diákévek csínytevései, pajkos szerelmek, bordalok, de néhány mesebeli hős is megelevenedik a Helység kalapácsából, vagy a János vitézből. Később megismerhetjük a Pilvax kávéház eseményeit, ahonnan az 1848-as szabadságharc indult. Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, küzdelmek, csaták és végül a forradalom szomorú bukása.

A Margitszigeti Színház részletes programja itt található.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Szabadság, szerelem! (forrás: Margitszigeti Színpad)

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Utcaszínház, cirkusz és számos egyéb attrakció vár az idei Szigeten

Egy lenyűgöző francia produkcióval érkezik a Nagy Utcaszínház, a világ minden tájáról jövő cirkuszi előadásokat mutat be a Cirque du Sziget, a Sétáló Utcaszínházak keretében kilenc attrakció bukkan majd fel a Sziget minden pontján.
Plusz ajánló

Tizenegy napon át, augusztus 9-től 19-ig tart a 33. Zempléni Fesztivál!

Kulturális felüdülésre, s egyidejűleg a természet és a gasztronómia kínálta örömök felfedezésére várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén meghatározó kulturális programsorozata.
Plusz interjú

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.
Plusz magazin

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.