Plusz

Villódzó kollégium, avagy ilyen volt a Schönherz Matrix 2011.

2011.11.21. 22:32
Ajánlom
A Műszaki Egyetem nehezen kimondható nevű kollégiuma, és az elmúlt másfél évtized egyik legsikeresebb filmtrilógiája. Gólyaként csak ennyi jutott eszembe szeptemberben, amikor megláttam az eseményértesítést a Facebookon. De úgy voltam vele miért is ne mennék el, úgysem volt semmi különös programom október 4-ére.

Hogy kezdeti tudatlanságomat kiküszöböljem, kicsit utánajártam, mi is ez valójában. Mire eljött a „nagy nap” már tudtam, hogy a Schönherz Matrix egy LEDshow, egy interaktív épületgépészeti látványosság, amely egy 2002-ben kezdett projekt eredményeként jöhetett létre, és 2009 óta, a ma már 39 éves múltra visszatekintő Schönherz Qpa fő látványossága.( A kupa maga, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) a kari napok keretében megrendezett eseménysorozata.) Ahogy a Matrix alapítói minden interjúban elmondják, az alapgondolat onnan jött, hogy egy megbeszélés után, hazatérőben látták, amint a lakók fel-le kapcsolgatták a villanyt és felvetődött bennük, hogy ebből egy összehangolt játékot is lehetne csinálni. A kezdeti manuális villanykapcsolgatást napjainkra már egy rendkívül bonyolult automatizált rendszer váltotta fel.

Ha a technikai hátteret nézzük, hihetetlen adatokra bukkanunk. A mátrix 208 pixele tizenhat oszlopból és tizenhárom sorból áll. Mindehhez többek között 44 km rézdrótot tartalmazó szalagkábelt, 850 kg faanyagot, 10816 db csatlakozót és 22464 db fénykibocsátó diódát használnak fel.

De térjünk most vissza október 4-ére. Amikor elindultam még mindig nem igazán tudtam mire számítsak. Eleve arról, hogy hova is menjek, teljesen ellentétes információkat kaptam. Volt aki azt mondta, hogy a Lágymányosi-híd pesti hídfőjénél, volt aki szerint a Bogdánfy utcai Sportpályánál látszódik szebben a mátrix. Végül a második helyszín mellett döntöttem, és egy picit sem bántam meg. Az első meglepetés akkor ért, amikor megláttam a több ezernyi, főleg egyetemistákból álló, a show kezdetére váró tömeget. A rutinosabbak már székekkel, plédekkel felszerelkezve érkeztek a fényjátékra. A kialakuló hihetetlen hangulat feledtette azt is, hogy a Mátrix jó 45 perccel később kezdődött. Ezután azonban nem volt megállás. A Schörenherz Qpa versenyző csapatai igazán kitettek magukért. Fél 1-ig színvonalasabbnál színvonalasabb animációkat láthatott a közönség. (Egy kis ízelítőt itt kaphattok.) Jó volt a zene, viccesek, ötletesek, lenyűgözőek a különböző kisfilmek. Látszott, hogy az alkotók tényleg beletették minden tudásukat és a szívüket is a produkciókba. (Így nem kell csodálkozni azon sem, hogy az amerikai abc televízió is számolt már be az eseményről.)

Észre sem vettem úgy elszállt a sportpályán töltött 3 óra. Ha ma megkérdeznék tőlem, hogy mi az a Schörenherz Matrix még mindig nem az lesz az első gondolatom, hogy egy Ledshow. Ugyanis szerintem ez ennél sokkal több. Valójában egy nagyszerű közösségi program, amely az örökös rivalizálást legyőzve összehozza minden évben az egyetemistákat.

Remélem jövőre találkozunk! Én biztos ott leszek.:)

 

Tóth Fanni Fruzsina

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Zöldhullám

Mentsük meg a méheket és teremtsünk méhbarát környezetet

"A méhes nem egyéb, mint a kinyilatkoztatás alkalmazása" - írta Hamvas Béla, de már Berzsenyi Dániel számára is a méhes zsongása és hangulata volt az éber alvás, a nappali álmodozások helye, ahol meditált, ahol verseket írt.
Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.