Plusz

Villódzó kollégium, avagy ilyen volt a Schönherz Matrix 2011.

2011.11.21. 22:32
Ajánlom
A Műszaki Egyetem nehezen kimondható nevű kollégiuma, és az elmúlt másfél évtized egyik legsikeresebb filmtrilógiája. Gólyaként csak ennyi jutott eszembe szeptemberben, amikor megláttam az eseményértesítést a Facebookon. De úgy voltam vele miért is ne mennék el, úgysem volt semmi különös programom október 4-ére.

Hogy kezdeti tudatlanságomat kiküszöböljem, kicsit utánajártam, mi is ez valójában. Mire eljött a „nagy nap” már tudtam, hogy a Schönherz Matrix egy LEDshow, egy interaktív épületgépészeti látványosság, amely egy 2002-ben kezdett projekt eredményeként jöhetett létre, és 2009 óta, a ma már 39 éves múltra visszatekintő Schönherz Qpa fő látványossága.( A kupa maga, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) a kari napok keretében megrendezett eseménysorozata.) Ahogy a Matrix alapítói minden interjúban elmondják, az alapgondolat onnan jött, hogy egy megbeszélés után, hazatérőben látták, amint a lakók fel-le kapcsolgatták a villanyt és felvetődött bennük, hogy ebből egy összehangolt játékot is lehetne csinálni. A kezdeti manuális villanykapcsolgatást napjainkra már egy rendkívül bonyolult automatizált rendszer váltotta fel.

Ha a technikai hátteret nézzük, hihetetlen adatokra bukkanunk. A mátrix 208 pixele tizenhat oszlopból és tizenhárom sorból áll. Mindehhez többek között 44 km rézdrótot tartalmazó szalagkábelt, 850 kg faanyagot, 10816 db csatlakozót és 22464 db fénykibocsátó diódát használnak fel.

De térjünk most vissza október 4-ére. Amikor elindultam még mindig nem igazán tudtam mire számítsak. Eleve arról, hogy hova is menjek, teljesen ellentétes információkat kaptam. Volt aki azt mondta, hogy a Lágymányosi-híd pesti hídfőjénél, volt aki szerint a Bogdánfy utcai Sportpályánál látszódik szebben a mátrix. Végül a második helyszín mellett döntöttem, és egy picit sem bántam meg. Az első meglepetés akkor ért, amikor megláttam a több ezernyi, főleg egyetemistákból álló, a show kezdetére váró tömeget. A rutinosabbak már székekkel, plédekkel felszerelkezve érkeztek a fényjátékra. A kialakuló hihetetlen hangulat feledtette azt is, hogy a Mátrix jó 45 perccel később kezdődött. Ezután azonban nem volt megállás. A Schörenherz Qpa versenyző csapatai igazán kitettek magukért. Fél 1-ig színvonalasabbnál színvonalasabb animációkat láthatott a közönség. (Egy kis ízelítőt itt kaphattok.) Jó volt a zene, viccesek, ötletesek, lenyűgözőek a különböző kisfilmek. Látszott, hogy az alkotók tényleg beletették minden tudásukat és a szívüket is a produkciókba. (Így nem kell csodálkozni azon sem, hogy az amerikai abc televízió is számolt már be az eseményről.)

Észre sem vettem úgy elszállt a sportpályán töltött 3 óra. Ha ma megkérdeznék tőlem, hogy mi az a Schörenherz Matrix még mindig nem az lesz az első gondolatom, hogy egy Ledshow. Ugyanis szerintem ez ennél sokkal több. Valójában egy nagyszerű közösségi program, amely az örökös rivalizálást legyőzve összehozza minden évben az egyetemistákat.

Remélem jövőre találkozunk! Én biztos ott leszek.:)

 

Tóth Fanni Fruzsina

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Művészek indítottak mozgalmat a klímatudatosságért

A projektet Áfra János és Závada Péter azért indították el, hogy a magyar művészek közreműködésével minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófa és az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára.
Plusz magazin

„Valahányszor elmegyek az épület előtt, mindig megdobog a szívem”

Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész a Pesti Vigadó földszintjén található csillárok megálmodója. A világítótestek megszületésének és létrehozásának körülményeiről kérdeztük.
Plusz kutya

Musicalelőadásra vitték a segítőkutyákat, hogy megtanulják, hogyan kell színházban viselkedni

A Billy Elliot egyik augusztusi előadására vittek segítőkutyákat a képzésük részeként Kanadában, hogy a négylábúak megtanulják, hogyan viselkedjenek színházban.
Plusz ajánló

Zéró hulladékkal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált Szekszárd mellett

Augusztus 22-25. között rendezik meg ötödik alkalommal a Gyüttment Fesztivált a Szekszárd melletti Sötétvölgyben.
Plusz interjú

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.