Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

2023.03.20. 09:10
Ajánlom
Az 1848-as forradalom 175. évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, közel száz civil szervezet részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) kiáltványa március 15-én.

A Független Előadó-művészeti Szövetség a független szférát negatívan érintő, legutóbbi kormányzati döntéseket követően már korábban válságstábot hívott össze, majd március 2-án kiadott egy közleményt. Ebben konkrét számokkal alátámasztva figyelmeztetnek arra, hogy a költségvetés módosításában szereplő megszorítások leginkább a kulturális ágazatot érintik, és a súlyos következmények megelőzése érdekében további összefogást kezdeményeznek az érintettek között, valamint azonnali tárgyalásokat sürgetnek a kormánnyal.

A kultúra még mindig nemzeti alap? – összefogásra buzdít a függetleneket tömörítő szövetség

Kapcsolódó

A kultúra még mindig nemzeti alap? – összefogásra buzdít a függetleneket tömörítő szövetség

A FESZ közleménye szerint több mint 35 milliárd forintot vonnak el a kultúra területéről a 2023. évi módosított költségvetés alapján, mindezt úgy, hogy közben a sportra szánt támogatások mértéke 116 milliárd forinttal növekszik.

Az 1848-as forradalom és a szabadságharc évfordulóján, civil szervezetek közreműködésével rendezett kétnapos eseménysorozat egyike a Hősök terétől induló, és az Andrássy út elejéig tartó Szabadságmenet volt március 15-én. Ennek zárórendezvényén többek között Wunderlich József és Molnár Piroska színművészek is felléptek az emelvényre, és ugyanitt olvasta fel Duda Éva táncos-koreográfus és Fodor Tamás színművész-rendező a FESZ kiáltványát. A függetleneket tömörítő szövetség ebben a kormánnyal szembeni követeléseket fogalmaz meg, és minden társadalmi csoportot, akik az utóbbi időkben az országvezetés intézkedései miatt hátrányokat szenvedtek, összefogásra és közös fellépésre buzdít.

A Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványát szó szerint közöljük:

VISSZA A PÉNZT A KULTÚRÁBA!

Követeljük, hogy azonnal adja vissza kormány azt a 34 milliárd forintot, amit elvett kultúrától, így a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetektől, a függetlenektől is. Követeljük, hogy a kormány a következő 5 évben költsön legalább annyi pénzt a kultúrára, mint a focira!

A kultúra nem csak szórakozás és nem luxus. Az országunk lelke, őrzi az identitásunkat, és lehetőséget teremt arra, hogy a múlt tanításai tovább éljenek bennünk és utódainkban is.

Élhetünk a legkisebb faluban vagy éppen a 150 éves fővárosban; lakhatunk budai villában vagy az ormánsági szegénysoron: a kultúránk közös. A kultúránk nemzeti alap.

Ha egy vidéki kisvárosban élsz, azt látod, hogy már nincsen posta, könyvtár, művház, bolt, kocsma, orvos, tanár és a szomszéd faluban már pap sincs. Ha a fővárosban laksz, szinte a bőrödön érzed, ahogy visszaszorul a közösségi életed. Bajban vannak a színházaink, társulataink, zenészeink, táncosaink, íróink, tanáraink.

Nem tárgyalnak velünk, csak megüzenik: nincs pénz. Nincs pénz pályázatokra, támogatásokra, könyvtárakra, kiállítóterekre, színházakra, zenei együttesekre, fesztiválokra vagy éppen a tanári fizetések emelésére. Külföldön meg azt mesélik, hogy többet költenek kultúrára, mint bármelyik európai kormány. Hazugság. Nemcsak azért, mert a pénzek nagy része beruházás – és nem a kulturális élet működtetése –, hanem azért is, mert a kormánynak kedves aktorok számolatlanul kapják a pénzt, és senki nem kéri számon, hányan részesülnek az akármilyen színvonalú termékekből.

A független szektor a tavaly is nevetséges 800 millió helyett idén még nevetségesebb 500 milliót kap – míg a Nemzeti Színház költségvetése több mint kétmilliárd, a Színházi Olimpia több mint 4 milliárdjáról nem is beszélve.

A Független Előadó-művészeti Szövetség tagjai összefogásra és közös cselekvésre hívnak mindenkit. Hívjuk a tanárokat, óvónőket, filmeseket, újságírókat, a megbélyegzett civileket, az elbocsátott postásokat, az ellehetetlenített orvosokat, az oktatás szabadságáért küzdő diákokat és mindenkit, akit bármilyen hátrány ért az elmúlt években.

Hiszen egyikünk sem csak egy költségvetési sor. A kultúránk sem. A kultúránk közös és még mindig nemzeti alap!

Fejléckép: Fodor Tamás és Duda Éva (fotók/források: Németh Sz. Péter, Fidelio és Dömölky Dániel)

Veszélyben a független társulatok

Kapcsolódó

Veszélyben a független társulatok

Az Átrium után immár harmincegy független színházi műhely jelezte, hogy állami támogatás hiányában komoly anyagi gondokkal küzd, ami veszélyezteti a működésüket – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A „megvesztegethetetlen hatvannyolcas” – független Kossuth-díjat kapott 80. születésnapján Fodor Tamás

A „megvesztegethetetlen hatvannyolcas” – független Kossuth-díjat kapott 80. születésnapján Fodor Tamás

A Stúdió K Színház alapítóját a Szkéné Színházban, a III. Richárd betiltva című előadás után köszöntötték kollégái, ismerősei, a Jászai Mari-díjas színésznek rendezett eseményt hónapokon keresztül, titokban szervezte Bánfalvi Eszter, Báthory Orsolya, Homonnai Kata, Szikszai Bérczes Anna és Szikszai Rémusz – adta hírül a Színház Online.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Koncert koncertet követ szombaton az Újpalota Napján

Június 10-én Halász Judit, a Magyar Népmese Színház, Paulina és a Budapest Bár előadásait hallgathatja meg a közönség a XV. kerület rendezvényén.
Plusz hír

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

Összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.
Plusz ajánló

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál.
Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.