Plusz

Vissza az aranykorba

2014.12.12. 12:16
Ajánlom
A szimfonikus megoldásokkal frissített karácsonyi album igazi zenei csemegét tartogat. Stílusa izgalmas zenei kirándulás a jazz, a szimfonikus hangzás, illetve a populáris zene világába. A CD-ről Horváth Ádámmal beszélgettünk. INTERJÚ

- Régóta tervezitek a most megjelent közös karácsonyi albumot?

- Évek óta tervezem egy karácsonyi kiadvány megvalósítását, hiszen egy ilyen ünnepi felvételen dolgozni igazán örömteli dolog. Határozott szándék volt, hogy a lemezen a big band együtt szerepeljen a szimfonikus zenekarral és a gyermekkórus jelenléte is fontos szempont volt. Kiváló zeneművészek és előadók szerepelnek a felvételeken: Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate Gyermekkórusa Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével, a Budapest Jazz Orchestra, amelynek big band hangzása a világ legnagyobb együtteseivel egyenrangú, egy szimfonikus zenekar Győriványi Ráth György vezényletével és Széplaki Zoltán furulyaművész. A dalokat Hárs Viktor hangszerelte, aki gondos szakmai tudással és szeretettel nyúlt ezekhez az ismert énekekhez. Nem nevezném ugyanakkor igazi crossover albumnak a lemezt, hiszen bár van rajta néhány új hangzás, de egy adott számon belül nem változtatjuk sem a stílust, sem a műfajt. Számtalan dal van a lemezen, amely visszanyúlik abba a bizonyos aranykorba, amikor a hallgatók pusztán a zene szépségéért vásároltak lemezeket. A CD-n 22 szám hallható, és véleményem szerint minden érdeklődő megtalálja rajta a kedvenc ünnepi dallamát.

- Hogyan választottátok ki, hogy kivel dolgoztok együtt?

- Volt néhány olyan együttes, amelynél ez nem is volt kérdés, ilyen a Budapest Jazz Orchestra, amellyel már évek óta muzsikálunk együtt, a találkozás a Laudate Gyermekkórussal viszont igen nagy öröm volt, hiszen az a fajta műhelymunka, amely az ő iskolájukban Ifj. Sapszon Ferenc művészeti vezetésével zajlik példaértékű. Szakcsi Lakatos Béla játéka a gyémántcsiszoláshoz hasonlítható, hiszen minden egyes zongora billentése még több csillogást ad egy számhoz. Vele húsz éves barátság köt össze, csakúgy, mint a kiváló furulyaművész Széplaki Zoltánnal. A szólisták kiválasztásánál elsősorban az játszott szerepet, hogy a dalok „kiket hívnak" meg magukhoz. Pápai Erika hangja és személyisége magával ragadó, csupa mosoly és báj, és azok a dalok, amelyeken énekel a színművészi tehetségét is megmutatják. Radics Gigi kivételes tehetségű igen profi énekesnő, aki már nemzetközi színpadokon is komoly sikereket ért el. Tóth Vera fantasztikus énekes és csodálatos hang, akinek előadásában tökéletesen szólalnak meg a dalok. Csík Sándor kíváló tehetség, muzikalitása zenei fantáziája igazán magával ragadó.

- Hogyan értékeled a közös munkát?

Igen inspiráló volt. Egy dalt sokféleképpen lehet elénekelni. Duettek esetén nagyban befolyásolja az előadást a duett partner. Számomra csodálatos élmény volt mind a négy társszólistával való munka. Remek érzés az, amikor egy dalt együtt valósítunk meg és az a végén tökéletes egészként szól. Ezt nagyban segítette a Digital Pro stúdió és hangmérnökének Matók Istvánnak munkája.

- Milyen dalokat válogattatok?

Huszonkét szám kapott helyet a lemezen, de ennél több dal szerepel, hiszen a lemez végén van két magyar karácsonyi dalválogatás, amelyekben három-négy ének szólal meg. Több száz dal közül választottam ki azokat, amelyek végül helyet kaptak a lemezen és ehhez a válogatáshoz mindig kikértem mások véleményét is, hiszen a szakmai szempontnak találkoznia kell a közönség igényeivel.

- Milyen célközönsége van a most megjelenő CD-nek?

Minden igényes és szép zenét kevelő hallgató a célközönségünk és a korosztályokat tekintve a gyermekektől az érettebb generációkig mindenkit magában foglal. Úgy választottuk ki a dalokat, hogy mindenki megtalálja rajta a kedvencét és sajátjának érezze. A lemez első fele a karácsonyi ünnepre való készülődéshez ad szép hátteret, míg a második fele inkább a szenteste hangulatához kíván hozzásegíteni.

- Miben különleges ez az album?

A jó értelemben vett sokszínűségében, az előadók kiválasztásában és a zenei megvalósításban, hiszen több mint 90 zeneművész közös munkája a lemez. A csodálatos big band-szimfonikus hangzásban, Szakcsi lakatos Béla zongorajátékában, a társszólisták gyönyörű hangjában és sorolhatnám még, de leginkább azt javaslom, hogy mindenki hallgassa meg és érezni fogja az album különleges mivoltát.

- Lesz folytatása a közös munkának?

Bízom benne, hogy lesz. Magam részéről már több terv is a kivitelezés útjára lépett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.