Plusz

Vissza az aranykorba

2014.12.12. 12:16
Ajánlom
A szimfonikus megoldásokkal frissített karácsonyi album igazi zenei csemegét tartogat. Stílusa izgalmas zenei kirándulás a jazz, a szimfonikus hangzás, illetve a populáris zene világába. A CD-ről Horváth Ádámmal beszélgettünk. INTERJÚ

- Régóta tervezitek a most megjelent közös karácsonyi albumot?

- Évek óta tervezem egy karácsonyi kiadvány megvalósítását, hiszen egy ilyen ünnepi felvételen dolgozni igazán örömteli dolog. Határozott szándék volt, hogy a lemezen a big band együtt szerepeljen a szimfonikus zenekarral és a gyermekkórus jelenléte is fontos szempont volt. Kiváló zeneművészek és előadók szerepelnek a felvételeken: Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate Gyermekkórusa Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével, a Budapest Jazz Orchestra, amelynek big band hangzása a világ legnagyobb együtteseivel egyenrangú, egy szimfonikus zenekar Győriványi Ráth György vezényletével és Széplaki Zoltán furulyaművész. A dalokat Hárs Viktor hangszerelte, aki gondos szakmai tudással és szeretettel nyúlt ezekhez az ismert énekekhez. Nem nevezném ugyanakkor igazi crossover albumnak a lemezt, hiszen bár van rajta néhány új hangzás, de egy adott számon belül nem változtatjuk sem a stílust, sem a műfajt. Számtalan dal van a lemezen, amely visszanyúlik abba a bizonyos aranykorba, amikor a hallgatók pusztán a zene szépségéért vásároltak lemezeket. A CD-n 22 szám hallható, és véleményem szerint minden érdeklődő megtalálja rajta a kedvenc ünnepi dallamát.

- Hogyan választottátok ki, hogy kivel dolgoztok együtt?

- Volt néhány olyan együttes, amelynél ez nem is volt kérdés, ilyen a Budapest Jazz Orchestra, amellyel már évek óta muzsikálunk együtt, a találkozás a Laudate Gyermekkórussal viszont igen nagy öröm volt, hiszen az a fajta műhelymunka, amely az ő iskolájukban Ifj. Sapszon Ferenc művészeti vezetésével zajlik példaértékű. Szakcsi Lakatos Béla játéka a gyémántcsiszoláshoz hasonlítható, hiszen minden egyes zongora billentése még több csillogást ad egy számhoz. Vele húsz éves barátság köt össze, csakúgy, mint a kiváló furulyaművész Széplaki Zoltánnal. A szólisták kiválasztásánál elsősorban az játszott szerepet, hogy a dalok „kiket hívnak" meg magukhoz. Pápai Erika hangja és személyisége magával ragadó, csupa mosoly és báj, és azok a dalok, amelyeken énekel a színművészi tehetségét is megmutatják. Radics Gigi kivételes tehetségű igen profi énekesnő, aki már nemzetközi színpadokon is komoly sikereket ért el. Tóth Vera fantasztikus énekes és csodálatos hang, akinek előadásában tökéletesen szólalnak meg a dalok. Csík Sándor kíváló tehetség, muzikalitása zenei fantáziája igazán magával ragadó.

- Hogyan értékeled a közös munkát?

Igen inspiráló volt. Egy dalt sokféleképpen lehet elénekelni. Duettek esetén nagyban befolyásolja az előadást a duett partner. Számomra csodálatos élmény volt mind a négy társszólistával való munka. Remek érzés az, amikor egy dalt együtt valósítunk meg és az a végén tökéletes egészként szól. Ezt nagyban segítette a Digital Pro stúdió és hangmérnökének Matók Istvánnak munkája.

- Milyen dalokat válogattatok?

Huszonkét szám kapott helyet a lemezen, de ennél több dal szerepel, hiszen a lemez végén van két magyar karácsonyi dalválogatás, amelyekben három-négy ének szólal meg. Több száz dal közül választottam ki azokat, amelyek végül helyet kaptak a lemezen és ehhez a válogatáshoz mindig kikértem mások véleményét is, hiszen a szakmai szempontnak találkoznia kell a közönség igényeivel.

- Milyen célközönsége van a most megjelenő CD-nek?

Minden igényes és szép zenét kevelő hallgató a célközönségünk és a korosztályokat tekintve a gyermekektől az érettebb generációkig mindenkit magában foglal. Úgy választottuk ki a dalokat, hogy mindenki megtalálja rajta a kedvencét és sajátjának érezze. A lemez első fele a karácsonyi ünnepre való készülődéshez ad szép hátteret, míg a második fele inkább a szenteste hangulatához kíván hozzásegíteni.

- Miben különleges ez az album?

A jó értelemben vett sokszínűségében, az előadók kiválasztásában és a zenei megvalósításban, hiszen több mint 90 zeneművész közös munkája a lemez. A csodálatos big band-szimfonikus hangzásban, Szakcsi lakatos Béla zongorajátékában, a társszólisták gyönyörű hangjában és sorolhatnám még, de leginkább azt javaslom, hogy mindenki hallgassa meg és érezni fogja az album különleges mivoltát.

- Lesz folytatása a közös munkának?

Bízom benne, hogy lesz. Magam részéről már több terv is a kivitelezés útjára lépett.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.
Plusz ajánló

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.