Plusz

Visszafogott harmónia: organikus út a természetből a nagyvárosig

2020.08.18. 11:15
Ajánlom
Szakács Niki textiltervező 2020. október 10-én és 11-én selyemfestő workshopon mutatja be a természet színeit a Pesti Vigadóban. A különleges hernyóselyemen tapasztalhatják meg a résztvevők, hogyan festhetünk a magyar kertek és vidékek virágaival. Tóth Ági kalligráfustól pedig megtanulhatjuk a mártogatós toll használatát és a szépírás fortélyait.

Kérlek, mesélj arról, miért kezdtél el textillel és növényi festéssel foglalkozni! Hogyan született meg a gondolat?

Inkább gyakorlati út vezetett a növényi festékek világába, mintsem egyetlen határozott intellektuális döntés. Vidéken nőttem fel, és a családom apai, anyai ágon is szorosan kötődött a növényekhez, a természettel való munkához.

Nekem az volt a természetes, hogy egész nap a kertben vagyok, hogy vadnövény-gyógynövény gyűjtő túrákra járunk.

Előfordult az is, hogy a természetben ünnepeltünk születésnapot, húsvétot…

Ez az organikus út vezetett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ahol textiltervezőként diplomáztam. Amikor az első évben szakirányt kellett választanunk, akkor azt biztosan tudtam, hogy színekkel és anyagokkal szeretnék foglalkozni, ezért a szövöttanyag tervező szakirányt választottam. Az egyetem vége felé már kísérleteztem növényi festéssel.

(Fotó/Forrás: Tálos Sarolta)

Milyen növényeket szoktál használni és miért? Honnan szerzed be a növényeket?

Nagyon szeretek olyan növényeket használni, amiket szezonálisan én tudok gyűjteni. Sokat kirándulunk, ilyenkor mindenhol keresem azokat a vad– és gyógynövényeket, amiket textilszínezékké alakíthatok. A hazai flóra finomabb, pasztellesebb színeket ad nekünk, mint például a trópusi festőnövények, de én szeretem ezt a visszafogott harmóniát. A festőbuzér az egyik kedvencem, ez nálunk nem található meg a természetben, de kertben már könnyen tudjuk termeszteni. A buzér gyökeréből kinyert színezék a rózsaszíntől a téglavörösig fest, intenzív árnyalatokra is képes.

Mi a technikája a növényi festésnek?

Az alaptechnika egyszerű: vizes kivonatot készítünk a növényből, tehát olyan, mintha egy erős teát főznénk.

Ahhoz, hogy a megfestett textília, fonál színe tartós legyen, érdemes a nyersanyagunkat pácolni. A legegyszerűbb pác a timsó. A timsós fürdőben előkészített textil a festés után élénkebb lesz, és a moshatóságától, színtartósságától sem kell félnünk.

Van-e kedvenc könyved a témában?

Nagyon szerencsés vagyok, mert személyesen ismerhetem Kemendi Ágnest. Itthon ő elevenítette fel a növényi festés elfeledett technikáit a 80-as években. Szemléletmódja ugyanolyan nagy hatással volt rám, mint a konkrét praktikák, amiket tőle tanulhattam. Ágnesnek több könyve is megjelent a témában.

(Fotó/Forrás: Tálos Sarolta)

Milyen szerepet tölt be a fenntarthatóság az életedben?

Gondosan igyekszem megválasztani azokat a gyártókat, kiskereskedőket, akiket támogatok a vásárlásaimmal. Fontos számomra, hogy meg tudjuk javítani a tárgyainkat, a hosszú élettartamú ruhák, használati eszközök vannak a fókuszomban. A saját készítésű, növényi festett tárgyaimnál is arra törekszem, hogy a legminőségibb alapanyagokat használva, a legkevésbé terhelve a környezetet hozzam létre az egyedi tárgyakat.

Hogyan kapcsolódik össze a kalligráfia a növényi festéssel?

Munkám során általában hernyóselymet, selyemszalagokat és vásznakat festek növényekkel. A szalagok, csokrok, ruhák, asztalok díszei és az organikus színezékekkel festett hernyóselyem természetes árnyalatai varázslatosan kiemelik a meghívók, ültetőkártyák kézzel írott betűinek szépségét is.

A workshop alatt a kézzel való alkotás visszahozza azt a fajta elmélyült, mégis felfrissítő odafigyelést, amikor végre csak egy dologra koncentrálhatunk.

(Fotó/Forrás: Tóth Ági)

Mire számíthatunk a Kalligráfia és selyem workshopon?

A workshop 5 órát vesz igénybe, melynek első felében a modern ponthegyű, mártogatós tollas kalligráfia műhelytitkait fedezhetjük fel Tóth Ági kalligráfussal, azért, hogy elsajátíthassuk a legszebb betűk technikáját. Majd, egymást kiegészítve, a workshop második felében az én útmutatásommal valódi hernyóselyem szalagokat színezünk növényekkel.

Szeretettel várjuk Önt is a workshopon, ahol a résztvevők egy teljes szettet vihetnek haza, melynek tartalma 3 méter növényi festésű hernyóselyem szalag, valamint egy kísérő kiadvány a növényi festésről, receptekkel. Továbbá a csomag tartalmaz tollhegyet tollszárral és tintával, valamint egy valódi keményfa tollpihentető és kalligráfia gyakorlólapok is tartoznak a szettbe.

szerző: Nyirő Niki 
Fejléckép: Tálos Sarolta

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.