Plusz

Visszafogott harmónia: organikus út a természetből a nagyvárosig

2020.08.18. 11:15
Ajánlom
Szakács Niki textiltervező 2020. október 10-én és 11-én selyemfestő workshopon mutatja be a természet színeit a Pesti Vigadóban. A különleges hernyóselyemen tapasztalhatják meg a résztvevők, hogyan festhetünk a magyar kertek és vidékek virágaival. Tóth Ági kalligráfustól pedig megtanulhatjuk a mártogatós toll használatát és a szépírás fortélyait.

Kérlek, mesélj arról, miért kezdtél el textillel és növényi festéssel foglalkozni! Hogyan született meg a gondolat?

Inkább gyakorlati út vezetett a növényi festékek világába, mintsem egyetlen határozott intellektuális döntés. Vidéken nőttem fel, és a családom apai, anyai ágon is szorosan kötődött a növényekhez, a természettel való munkához.

Nekem az volt a természetes, hogy egész nap a kertben vagyok, hogy vadnövény-gyógynövény gyűjtő túrákra járunk.

Előfordult az is, hogy a természetben ünnepeltünk születésnapot, húsvétot…

Ez az organikus út vezetett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ahol textiltervezőként diplomáztam. Amikor az első évben szakirányt kellett választanunk, akkor azt biztosan tudtam, hogy színekkel és anyagokkal szeretnék foglalkozni, ezért a szövöttanyag tervező szakirányt választottam. Az egyetem vége felé már kísérleteztem növényi festéssel.

(Fotó/Forrás: Tálos Sarolta)

Milyen növényeket szoktál használni és miért? Honnan szerzed be a növényeket?

Nagyon szeretek olyan növényeket használni, amiket szezonálisan én tudok gyűjteni. Sokat kirándulunk, ilyenkor mindenhol keresem azokat a vad– és gyógynövényeket, amiket textilszínezékké alakíthatok. A hazai flóra finomabb, pasztellesebb színeket ad nekünk, mint például a trópusi festőnövények, de én szeretem ezt a visszafogott harmóniát. A festőbuzér az egyik kedvencem, ez nálunk nem található meg a természetben, de kertben már könnyen tudjuk termeszteni. A buzér gyökeréből kinyert színezék a rózsaszíntől a téglavörösig fest, intenzív árnyalatokra is képes.

Mi a technikája a növényi festésnek?

Az alaptechnika egyszerű: vizes kivonatot készítünk a növényből, tehát olyan, mintha egy erős teát főznénk.

Ahhoz, hogy a megfestett textília, fonál színe tartós legyen, érdemes a nyersanyagunkat pácolni. A legegyszerűbb pác a timsó. A timsós fürdőben előkészített textil a festés után élénkebb lesz, és a moshatóságától, színtartósságától sem kell félnünk.

Van-e kedvenc könyved a témában?

Nagyon szerencsés vagyok, mert személyesen ismerhetem Kemendi Ágnest. Itthon ő elevenítette fel a növényi festés elfeledett technikáit a 80-as években. Szemléletmódja ugyanolyan nagy hatással volt rám, mint a konkrét praktikák, amiket tőle tanulhattam. Ágnesnek több könyve is megjelent a témában.

(Fotó/Forrás: Tálos Sarolta)

Milyen szerepet tölt be a fenntarthatóság az életedben?

Gondosan igyekszem megválasztani azokat a gyártókat, kiskereskedőket, akiket támogatok a vásárlásaimmal. Fontos számomra, hogy meg tudjuk javítani a tárgyainkat, a hosszú élettartamú ruhák, használati eszközök vannak a fókuszomban. A saját készítésű, növényi festett tárgyaimnál is arra törekszem, hogy a legminőségibb alapanyagokat használva, a legkevésbé terhelve a környezetet hozzam létre az egyedi tárgyakat.

Hogyan kapcsolódik össze a kalligráfia a növényi festéssel?

Munkám során általában hernyóselymet, selyemszalagokat és vásznakat festek növényekkel. A szalagok, csokrok, ruhák, asztalok díszei és az organikus színezékekkel festett hernyóselyem természetes árnyalatai varázslatosan kiemelik a meghívók, ültetőkártyák kézzel írott betűinek szépségét is.

A workshop alatt a kézzel való alkotás visszahozza azt a fajta elmélyült, mégis felfrissítő odafigyelést, amikor végre csak egy dologra koncentrálhatunk.

(Fotó/Forrás: Tóth Ági)

Mire számíthatunk a Kalligráfia és selyem workshopon?

A workshop 5 órát vesz igénybe, melynek első felében a modern ponthegyű, mártogatós tollas kalligráfia műhelytitkait fedezhetjük fel Tóth Ági kalligráfussal, azért, hogy elsajátíthassuk a legszebb betűk technikáját. Majd, egymást kiegészítve, a workshop második felében az én útmutatásommal valódi hernyóselyem szalagokat színezünk növényekkel.

Szeretettel várjuk Önt is a workshopon, ahol a résztvevők egy teljes szettet vihetnek haza, melynek tartalma 3 méter növényi festésű hernyóselyem szalag, valamint egy kísérő kiadvány a növényi festésről, receptekkel. Továbbá a csomag tartalmaz tollhegyet tollszárral és tintával, valamint egy valódi keményfa tollpihentető és kalligráfia gyakorlólapok is tartoznak a szettbe.

szerző: Nyirő Niki 
Fejléckép: Tálos Sarolta

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Plusz ajánló

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.