Plusz

Viszlát, Berlin!

2010.12.22. 09:00
Ajánlom
Tél volt, kiszakadt a felhők dunnája, sűrűn hulltak a hópihék a világra - mai mesénk (Grimm nyomán) így kezdődik. E (kinek haja nem fekete, mint az ében) mindennapjai a téli városban.

November vége-december

Nem áll szándékomban sok szót vesztegetni az időjárásra, de bizonyos dolgokat nem hagyhatok figyelmen kívül. Berlinben szinte folyamatosan hó van, és ezt általában szó szerint érthetjük - vagyis HÓ van, nem pedig fekete latyak. Ennek egyik oka természetesen az, hogy a hőmérséklet jóval 0°C alatt marad. Másik, sokkal fontosabb oka pedig az, hogy Berlinben nem sózzák az utakat. Sőt, nem sózzák a járdákat sem. (Belegondolni sem szeretnék, micsoda közfelháborodás fogadná otthon azt a főpolgármestert, aki ilyen elvetemült ötlettel állna elő.) Az utakat speciális gépek takarítják, melyek nem az úttest két szélére halmozzák a fekete havat, hanem bekebelezik és bendőjükben elszállítják. Hogy hova, sajnos nem tudom. A járdákon pedig megmarad a hó, és a gyalogosok képesek hóban közlekedni. Sőt, bár ez már az én szememben is barbár tett, aránylag sok biciklis a hó ellenére is biciklivel közlekedik. Hiába, kemény gyerekek ezek a germánok.

November 27.

A Volksbühnén december 3-án kerül sor az év utolsó, aránylag nagyobb szabású rendezvényére. Ezen a napon ünnepli ugyanis nyolcvanadik születésnapját Jean-Luc Godard, erről emlékezünk meg a házban. Két bemutató, egy vendégelőadás és egy beszélgetés alkotja az este programját. Az egyik premier egy kabaré-est lesz Godard-filmekből idézett jelenetekkel és dalokkal. Ez a produkció a múlt héten kezdett próbálni egy francia rendező vezetése alatt. Másfél hét alatt a színészek fellázadtak, és ma kirúgták a rendezőt. A darabot a fődramaturg próbálja tovább. Kicsit más a Volksbühnén a dramaturg szerepe, mint otthon.

December 2.

Ma a harmadik dramaturg súgja meg nekem, hogy elégedetlen az állásával és hamarosan váltani készül. Nagy a rugalmasság, a kilenc dramaturgból egyetlen, aki huszonkét éve a házban dolgozik, az összes többi viszont kevesebb, mint három éve.

December 3.

Végre eljutottunk a Godard-bemutatóig (hónapok óta dolgozunk rajta a felelős dramaturggal). Az eredmény kétséges, számomra legalábbis csalódást okoz. Alapvetően félház van, a produkciók sikere mérsékelt. A fődramaturg által színre vitt dalest véleményem szerint amatőr és ízléstelen, a félház legalább fele tíz percen belül elhagyja a nézőteret. Az általános hangulat mindazonáltal kellemes. Godard neve talán mégsem olyan húzónév, mint azt a dramaturgián gondolják.

December 4-5., végre egy szabad hétvége

Berlin teljesen átalakul az adventi időszakban, olyannyira, hogy nem is esik nehezemre elviselni az időjárást. Egyáltalán nem szenvedek, bár állandóan -5 °C alatt van a hőmérséklet, fél háromkor elkezd sötétedni, és a napot nem láttam hetek óta. Ennek az az oka szerintem, hogy lépten-nyomon karácsonyi vásárokba botlik az ember az utcákon. Vagy ha nem is igazi vásár, egy-két virslis-forraltboros bódé minden sarkon akad. Ez persze nem azt jelenti, hogy könyvtárból ki-könyvtárba be, napi sokszáz virslitől eltelten és Glühweintól mámorosan rovom az utcákat. A karácsonyi hangulatról van itt szó, kérem, a kellemes várakozásról - bár azt hozzáteszem, egyetlen üzletben sem jártam, az igazi konzum-környezet valószínűleg ugyanolyan borzasztó, mint kis hazánkban.

December 7.

A dramaturgia-megbeszélésen szóba került a leváltott francia rendező esete. Több dramaturg is egyetértett abban, hogy a házbeli színészekkel nagyon nehéz együtt dolgozni - ha egy rendező ismeretlen a számukra, szinte biztos, hogy kicsinálják. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon ezért nincsenek-e Castorf mellett jelentős fiatal rendezők a színházban.

December 9.

Visszatérve a hóra - alapjaiban rendült meg a német precizitásba vetett vak bizodalmam. Ma este Baselbe repültem volna rövid hétvégi látogatás erejéig, a járatomat azonban - sok másikkal együtt - törölték. Igen, esett ma a hó, de hóviharról azért nem beszélhetünk. Kedves olvasók, képzeljék el - a berlini reptereken nem volt raktáron elegendő jégtelenítő folyadék! Semmiben sem bízhat az ember lánya.

December 15.

A dramaturgia-megbeszélésen megint szóba került a ház két legendás fődramaturgja, Matthias Lilienthal és Carl Hegemann. Castorf mellett az ő nevükhöz kapcsolódik a Volksbühne aranykora, ők fedezték fel például az azóta fontos rendezővé lett René Pollesch-t és a nemrég elhunyt Christoph Schlingensiefet. A két dramaturg neve - már többször tapasztaltam - nemcsak a szakmában ismert, a színházba járó értelmiségiek is hivatkoznak rájuk. Berlinben - hazánktól eltérően - nemcsak egy-egy rendezőhöz, hanem dramaturgokhoz is kapcsolják az adott színház - jelen esetben a Volksbühne - különböző korszakait.

December 17.

A Godard-bemutató óta félgőzzel üzemel a ház, érezhető a karácsony előtti tunyaság. Jelenleg egy márciusi Kaméliás hölgy-bemutatót készítünk elő, az eredetileg filmrendező Clemens Schönborn maga állítja össze a szöveget a Dumas-darabból, különböző Balzac-regényekből és a Traviatából. Holnap utazom Magyarországra. Már várom.

A viszontlátásra, Berlinke, hiányozni fogsz!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ősz

Megjelent a szeptemberi Fidelio

Az ingyenes programmagazin szeptemberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Fekete Ernővel, Fischer Ádámmal, Felméry Lilivel és Trill Zsolttal. Lapozzon bele online!
Plusz nka

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.