Plusz

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet Göncz Árpádtól

2022.02.10. 15:50
Ajánlom
Február 10-én lenne százéves Göncz Árpád író, műfordító és politikus, Magyarország egykori államfője. Az évforduló alkalmából beszédeiből, nyilatkozataiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1.) „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket”

– talán ez Göncz Árpád legtöbbet idézett gondolata, melyben hangot adott nézetének, miszerint a politikusi pálya legfontosabb jellemzője nem a hatalom, hanem az emberek szolgálata.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. 1944-ben szerzett jogi diplomát, a II. világháború alatt bekapcsolódott a nyilasok elleni fegyveres ellenállásba. Politikai pályája 1945-ben kezdődött, a Független Kisgazdapárt tagjaként.

2.) „A nép nem statisztikai adat, a nemzet megmaradása nemcsak szellem, de betevő falat kérdése is.”

A párt betiltása után fizikai munkából élt. Az 1956-os forradalom alatt a Magyar Parasztszövetségben dolgozott, november 4. után pedig részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által írt memorandumok szövegezésében és külföldre juttatásában.

3.) „Ötvenhat annyiféle, ahányan átéltük.”

1958-ban a Bibó-per vádlottjaként életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A börtönben kezdett fordítani, később számos jelentős mű általa jutott el a magyar olvasóközönséghez, így Isaac Asimov, Ray Bradbury, Truman Capote, Agatha Christie, Arthur C. Clarke, William Faulkner, William Golding, Ernest Hemingway, D. H. Lawrence, Mary Shelley, John Updike írásai és Tolkien műve, A Gyűrűk Ura.

4.) „Mi a fordító? Mesterember. […] De végül is, mesterember volt Magister Sebastianus, a mi M. S. mesterünk is.”

1963-ban szabadult, ettől kezdve a fordításaiból élt, valamint később íróként is tevékenykedett. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke volt. Saját művei közül jelentősek a Mérleg, a Rácsok és a Magyar Médeia című drámái. Sarusok címmel regénye, Találkozások címen novelláskötete jelent meg.

5. „Emberek vagyunk, esendők, a történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket.”

A nyolcvanas évek második felében tagja lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, alapító tagja a Szabad Demokraták Szövetségének és a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak. 1989-től az Emberi Jogok Ligája budapesti tagozatának elnöke lett.

6.) „Nem félek a vitáktól, nem rejtettem eddig sem és nem rejtem ezután sem soha véka alá a véleményem: mert vitában érik az igazság.”

1990 májusától országgyűlési képviselő, majd 1990. május és augusztus között az Országgyűlés elnöke lett. 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnökének választották, a tisztséget 2000-ig töltötte be.

7.) „A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan.”

Elnöksége idején ő volt Magyarország legnépszerűbb politikusa, szociális érzékenysége, közvetlensége miatt sokan közel érezték magukhoz. Az ő kezdeményezésére nyilvánították bűncselekménnyé a a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítást.

8.) „A társadalmat ilyenkor a módosabbak önként vállalt lemondása, a szorosra fűzött családok, a jó szomszédság, a sok-sok kisközösség, az egymást el nem engedő kezek sokasága tartja össze.”

Világszerte számos elismerést kapott az emberi jogok védelmében végzett munkájáért. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar személynek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.

9.) „Azt hiszem, nekünk sem a magyarságot kell szeretnünk, hanem a másik magyart.”

Göncz Árpád 2015. október 6-án hunyt el, de emlékezete máig jelentős, az évforduló alkalmából kiállítások, előadások foglalkoznak alakjával.

10.) „Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez.”

Fejléckép: Göncz Árpád (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.