Plusz

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet Göncz Árpádtól

2022.02.10. 15:50
Ajánlom
Február 10-én lenne százéves Göncz Árpád író, műfordító és politikus, Magyarország egykori államfője. Az évforduló alkalmából beszédeiből, nyilatkozataiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1.) „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket”

– talán ez Göncz Árpád legtöbbet idézett gondolata, melyben hangot adott nézetének, miszerint a politikusi pálya legfontosabb jellemzője nem a hatalom, hanem az emberek szolgálata.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. 1944-ben szerzett jogi diplomát, a II. világháború alatt bekapcsolódott a nyilasok elleni fegyveres ellenállásba. Politikai pályája 1945-ben kezdődött, a Független Kisgazdapárt tagjaként.

2.) „A nép nem statisztikai adat, a nemzet megmaradása nemcsak szellem, de betevő falat kérdése is.”

A párt betiltása után fizikai munkából élt. Az 1956-os forradalom alatt a Magyar Parasztszövetségben dolgozott, november 4. után pedig részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által írt memorandumok szövegezésében és külföldre juttatásában.

3.) „Ötvenhat annyiféle, ahányan átéltük.”

1958-ban a Bibó-per vádlottjaként életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A börtönben kezdett fordítani, később számos jelentős mű általa jutott el a magyar olvasóközönséghez, így Isaac Asimov, Ray Bradbury, Truman Capote, Agatha Christie, Arthur C. Clarke, William Faulkner, William Golding, Ernest Hemingway, D. H. Lawrence, Mary Shelley, John Updike írásai és Tolkien műve, A Gyűrűk Ura.

4.) „Mi a fordító? Mesterember. […] De végül is, mesterember volt Magister Sebastianus, a mi M. S. mesterünk is.”

1963-ban szabadult, ettől kezdve a fordításaiból élt, valamint később íróként is tevékenykedett. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke volt. Saját művei közül jelentősek a Mérleg, a Rácsok és a Magyar Médeia című drámái. Sarusok címmel regénye, Találkozások címen novelláskötete jelent meg.

5. „Emberek vagyunk, esendők, a történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket.”

A nyolcvanas évek második felében tagja lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, alapító tagja a Szabad Demokraták Szövetségének és a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak. 1989-től az Emberi Jogok Ligája budapesti tagozatának elnöke lett.

6.) „Nem félek a vitáktól, nem rejtettem eddig sem és nem rejtem ezután sem soha véka alá a véleményem: mert vitában érik az igazság.”

1990 májusától országgyűlési képviselő, majd 1990. május és augusztus között az Országgyűlés elnöke lett. 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnökének választották, a tisztséget 2000-ig töltötte be.

7.) „A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan.”

Elnöksége idején ő volt Magyarország legnépszerűbb politikusa, szociális érzékenysége, közvetlensége miatt sokan közel érezték magukhoz. Az ő kezdeményezésére nyilvánították bűncselekménnyé a a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítást.

8.) „A társadalmat ilyenkor a módosabbak önként vállalt lemondása, a szorosra fűzött családok, a jó szomszédság, a sok-sok kisközösség, az egymást el nem engedő kezek sokasága tartja össze.”

Világszerte számos elismerést kapott az emberi jogok védelmében végzett munkájáért. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar személynek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.

9.) „Azt hiszem, nekünk sem a magyarságot kell szeretnünk, hanem a másik magyart.”

Göncz Árpád 2015. október 6-án hunyt el, de emlékezete máig jelentős, az évforduló alkalmából kiállítások, előadások foglalkoznak alakjával.

10.) „Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez.”

Fejléckép: Göncz Árpád (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

Összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.
Plusz ajánló

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál.
Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz hír

Kováts Adél színművész és Sumonyi Papp Zoltán költő, író is a XIII. kerület díszpolgára lett

85 éves a XIII. kerület. Ebből az alkalomból Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, Dr. Simonyi András diplomatának és Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak.