Plusz

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet a száz éve született Göncz Árpádtól

2022.02.10. 15:50
Ajánlom
Február 10-én lenne százéves Göncz Árpád író, műfordító és politikus, Magyarország egykori államfője. Az évforduló alkalmából beszédeiből, nyilatkozataiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1.) "Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket"

– talán ez Göncz Árpád legtöbbet idézett gondolata, melyben hangot adott nézetének, miszerint a politikusi pálya legfontosabb jellemzője nem a hatalom, hanem az emberek szolgálata.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. 1944-ben szerzett jogi diplomát, a II. világháború alatt bekapcsolódott a nyilasok elleni fegyveres ellenállásba. Politikai pályája 1945-ben kezdődött, a Független Kisgazdapárt tagjaként.

2.) "A nép nem statisztikai adat, a nemzet megmaradása nemcsak szellem, de betevő falat kérdése is."

A párt betiltása után fizikai munkából élt. Az 1956-os forradalom alatt a Magyar Parasztszövetségben dolgozott, november 4. után pedig részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által írt memorandumok szövegezésében és külföldre juttatásában.

3.) "Ötvenhat annyiféle, ahányan átéltük."

1958-ban a Bibó-per vádlottjaként életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A börtönben kezdett fordítani, később számos jelentős mű általa jutott el a magyar olvasóközönséghez, így Isaac Asimov, Ray Bradbury, Truman Capote, Agatha Christie, Arthur C. Clarke, William Faulkner, William Golding, Ernest Hemingway, D. H. Lawrence, Mary Shelley, John Updike írásai és Tolkien műve, A Gyűrűk Ura.

4.) "Mi a fordító? Mesterember. […] De végül is, mesterember volt Magister Sebastianus, a mi M. S. mesterünk is."

1963-ban szabadult, ettől kezdve a fordításaiból élt, valamint később íróként is tevékenykedett. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke volt. Saját művei közül jelentősek a Mérleg, a Rácsok és a Magyar Médeia című drámái. Sarusok címmel regénye, Találkozások címen novelláskötete jelent meg.

5. "Emberek vagyunk, esendők, a történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket."

A nyolcvanas évek második felében tagja lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, alapító tagja a Szabad Demokraták Szövetségének és a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak. 1989-től az Emberi Jogok Ligája budapesti tagozatának elnöke lett.

6.) "Nem félek a vitáktól, nem rejtettem eddig sem és nem rejtem ezután sem soha véka alá a véleményem: mert vitában érik az igazság."

1990 májusától országgyűlési képviselő, majd 1990. május és augusztus között az Országgyűlés elnöke lett. 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnökének választották, a tisztséget 2000-ig töltötte be.

7.) "A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan."

Elnöksége idején ő volt Magyarország legnépszerűbb politikusa, szociális érzékenysége, közvetlensége miatt sokan közel érezték magukhoz. Az ő kezdeményezésére nyilvánították bűncselekménnyé a a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítást.

8.) "A társadalmat ilyenkor a módosabbak önként vállalt lemondása, a szorosra fűzött családok, a jó szomszédság, a sok-sok kisközösség, az egymást el nem engedő kezek sokasága tartja össze."

Világszerte számos elismerést kapott az emberi jogok védelmében végzett munkájáért. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar személynek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.

9.) "Azt hiszem, nekünk sem a magyarságot kell szeretnünk, hanem a másik magyart."

Göncz Árpád 2015. október 6-án hunyt el, de emlékezete máig jelentős, az évforduló alkalmából kiállítások, előadások foglalkoznak alakjával.

10.) "Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez."

Megemlékezések Göncz Árpád születésének századik évfordulója alkalmából:

A II. kerületi Vérhalom téren Göncz Árpád személyiségét bemutató kiállítás nyílt a tőle és róla származó legfontosabb közlésekből, fényképekből.

Az óbudai házban (III. Bécsi út 88-90), ahol családjával 1947 és 1990 között élt, megnyílt a Göncz Árpád Emlékhely, ahol a látogatók megtekinthetik Göncz Árpád és Göntér Zsuzsanna könyvtárát, egykori bútoraikat és kedves tárgyaikat.

A Városház parkban március 12-ig látható tablókiállítás Göncz100 címmel.

A Budapesti Fesztiválzenekar Göncz Árpád emlékének ajánlja február 11-i koncertjét.

Göncz Árpád Mérleg című drámáját köztársasági elnöki beiktatásának évfordulóján, augusztus 3-án mutatja be a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház.

Születésének századik évfordulója alkalmából a Magyar Posta emlékbélyeget bocsát ki.

Fejléckép: Göncz Árpád (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.