Plusz

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet Göncz Árpádtól

2022.02.10. 15:50
Ajánlom
Február 10-én lenne százéves Göncz Árpád író, műfordító és politikus, Magyarország egykori államfője. Az évforduló alkalmából beszédeiből, nyilatkozataiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1.) „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket”

– talán ez Göncz Árpád legtöbbet idézett gondolata, melyben hangot adott nézetének, miszerint a politikusi pálya legfontosabb jellemzője nem a hatalom, hanem az emberek szolgálata.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. 1944-ben szerzett jogi diplomát, a II. világháború alatt bekapcsolódott a nyilasok elleni fegyveres ellenállásba. Politikai pályája 1945-ben kezdődött, a Független Kisgazdapárt tagjaként.

2.) „A nép nem statisztikai adat, a nemzet megmaradása nemcsak szellem, de betevő falat kérdése is.”

A párt betiltása után fizikai munkából élt. Az 1956-os forradalom alatt a Magyar Parasztszövetségben dolgozott, november 4. után pedig részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által írt memorandumok szövegezésében és külföldre juttatásában.

3.) „Ötvenhat annyiféle, ahányan átéltük.”

1958-ban a Bibó-per vádlottjaként életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A börtönben kezdett fordítani, később számos jelentős mű általa jutott el a magyar olvasóközönséghez, így Isaac Asimov, Ray Bradbury, Truman Capote, Agatha Christie, Arthur C. Clarke, William Faulkner, William Golding, Ernest Hemingway, D. H. Lawrence, Mary Shelley, John Updike írásai és Tolkien műve, A Gyűrűk Ura.

4.) „Mi a fordító? Mesterember. […] De végül is, mesterember volt Magister Sebastianus, a mi M. S. mesterünk is.”

1963-ban szabadult, ettől kezdve a fordításaiból élt, valamint később íróként is tevékenykedett. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke volt. Saját művei közül jelentősek a Mérleg, a Rácsok és a Magyar Médeia című drámái. Sarusok címmel regénye, Találkozások címen novelláskötete jelent meg.

5. „Emberek vagyunk, esendők, a történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket.”

A nyolcvanas évek második felében tagja lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, alapító tagja a Szabad Demokraták Szövetségének és a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak. 1989-től az Emberi Jogok Ligája budapesti tagozatának elnöke lett.

6.) „Nem félek a vitáktól, nem rejtettem eddig sem és nem rejtem ezután sem soha véka alá a véleményem: mert vitában érik az igazság.”

1990 májusától országgyűlési képviselő, majd 1990. május és augusztus között az Országgyűlés elnöke lett. 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnökének választották, a tisztséget 2000-ig töltötte be.

7.) „A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan.”

Elnöksége idején ő volt Magyarország legnépszerűbb politikusa, szociális érzékenysége, közvetlensége miatt sokan közel érezték magukhoz. Az ő kezdeményezésére nyilvánították bűncselekménnyé a a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítást.

8.) „A társadalmat ilyenkor a módosabbak önként vállalt lemondása, a szorosra fűzött családok, a jó szomszédság, a sok-sok kisközösség, az egymást el nem engedő kezek sokasága tartja össze.”

Világszerte számos elismerést kapott az emberi jogok védelmében végzett munkájáért. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar személynek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.

9.) „Azt hiszem, nekünk sem a magyarságot kell szeretnünk, hanem a másik magyart.”

Göncz Árpád 2015. október 6-án hunyt el, de emlékezete máig jelentős, az évforduló alkalmából kiállítások, előadások foglalkoznak alakjával.

10.) „Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez.”

Fejléckép: Göncz Árpád (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.