Plusz

Völgynapló - 1. nap

2011.07.23. 18:00
Ajánlom
A Völgy első napján kaptam hideget és meleget: verő napsütésben a Séd patak menti Sédány ösvényen túráztam, jártam könyvvásároknál és árusoknál, a zivatar elől a hol a Borudvarba, hol a Kobuci kertbe menekültem. Ami pedig a programokat illeti, már a nyitónapon változatos és izgalmas koncertek vártak, a klasszikus vokális művektől a népzenei crossover koncertekig, a Palya-udvar színházi improvizációs produkciójától a ragtime-ig.

Péntek délután háromra ért be a stoppom Kapolcsra. Pár kóválygó nézelődőn kívül csupán a portékájukat kipakoló árusok árulkodtak arról, hogy a fesztivál bizony kezdetét vette (hivatalosan péntek öt órakor, nem hivatalosan pedig már a völgymunkások a korábbi mínusz egyedik és nulladik napon is szorgosan készülődtek). Bár érkezésemkor az autósok lassítás nélkül száguldoztak Kapolcs főutcáján - tudomásuk se lehetett a 21. Völgyről!? - és a Kobuci kertben is csak néhány jóbarát falatozott komótosan a langallójából, én már mégis igazi Völgy-lázban égtem. Utazásom ugyanis a Balaton-felvidék dimbes-dombos erdein keresztül, két pesti borárus félrekalauzolásával vezetett ide, olyan szőlőteraszokon és murvás utakon, melyek a GPS-en nagy fehér foltok, és csak a helyiek ismernek. Kivételes szépségű és magával ragadó természeti kincs e völgyek által átszelt, vulkanikus tanúhegyek és kőtengerek lepte vidék és ugyanilyen egyedülálló az évről évre megszoruló, de esszenciáját soha el nem veszítő Művészetek Völgye Fesztivál, mely zegzugos utcáival, olykor panaszkodó, de közvetlen, barátságos árusaival, kóstolókat és kiállításokat rejtő sikátoraival örök úti célja a betontengertől elfáradt szemeknek.

Az idei talán egy kicsit kisebb és visszafogottabb mint az eddigiek, de ez egyáltalán nem jelent  problémát, sőt a Völggyel szemben leggyakrabban felhozott kommersz jelző így érvényét is veszti. (Azt azért halkan megjegyzem, összeszorult a szívem, mikor a taliándörögdi Völgy Vendéglő felé sétálva megtudtam, idén biztosan nem a lőtéri sörsátorban lesznek a legtovább tartó bulik, melyeket anno ismerőssel és ismeretlenekkel karöltve zárt kollektív naplamente-nézés). Van viszont gengelésre kiválóan alkalmas Fúzió Kert, mely a pesti alterrocktól kezdve az electrict-tól a fusion zenéig számos irányzatnak ad otthont. Ugyanakkor az, hogy megszokott hét falu helyett most csak háromban rendeznek programokat, a kirándulni vágyóknak is kedvez, lévén a helységek közötti távolságok gyalog is könnyedén bevehetőek (nem mintha egy cigi elszívásányi idő alatt nem állnának meg az autósok egy fuvarra). Túrázni viszont csak reggel ér rá az ember, mert a közel 2000 programból bizony babra meló kiválasztani a legjobbakat, pláne elmenni az össze kiszemelt eseményre. Az első napon kicsit én is ebbe a csapdába estem. Szőlőfürtök helyett mazsolákat szemezgettem: a Palya-udvar improvizációs színháza a hét főbűnt Palya-perspektivikus oldalról világította meg, a Cantus Corvinus Énekegyüttes pedig a reneszánsztól Gershwinig kalauzolta a közönséget. Az időmből előbbin a hét bűnből a fösvénységre futotta, utóbbira pedig már csak a Gershwin-darabokra értem oda, ahol az énekegyüttes szerencsémre pár saját szerzeményét is elénekelte a koncert végén. Most pedig következzen pár pillanatkép az első napból:

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!