Plusz

Vonzások és választások

2011.06.18. 10:25
Ajánlom
A velencei kalmár Sepsiszentgyörgyről és az Ahogy tetszik Temesvárról.

Azt mondta Pécsen a szakmai beszélgetés egyik külföldi résztvevője, hogy ennyire szexi Velencei kalmárt még nem látott. Érdekes megállapítás. Azt hiszem, igaza van. Nem azért, mert Gizkó leveszi a korabeliből nehéz anyagból és szabásból induló, de mell alatt hirtelen véget érő felsőjét, és ott áll meztelen felsőtesttel, és nem is azért, mert a Mátrayban van valami egyszerre lustán és félelmet keltően fojtott érzékiség (nem mondom, hogy eleve, de majdnem). Ez a szexiség igazából a bohócéria játékos és a brechtien szikár elidegenítéssel-eltávolítással szemben, azoktól, azok által ellenpontozódva érzékelhető. Mesélik, otthon milyen a tér, olvasom, Pécsett milyen állványrendszert építettek be, milyen zajos volt - színészileg is - az előadás első fele.

Az itteni semmire nem alkalmas kisvárdai kultúrházi színpadon azonban találtak olyan zugokat fenn és lenn, ahol egymással - társadalmilag - nem kommunikáló, nem is érintkező mikrovilágokat hozhattak létre, a második rész nézőtéren játszódó történései pedig sajátosan tágították ki az értelmezési és asszociációs tartományokat. A szakmai megbeszélésen - ami lánykorában a pejoratívtól nem messze álló kiértékelő nevet viselte, most azonban Kritikus Órának hívjuk - Nánay tanár úr tökéletesen fogalmaz: a három főszereplőből, három szálból, három erős konfliktusból 2,5 van jelen az előadásban. Portia és Shylock történetei erősek, és erős Kicsid Gizella és Szakács László jelenléte, Mátray Antoniójának kiteljesedéséhez viszont hiányzik egy Bassanio, akiért érdemes harcolni. Van viszont Lorenzónk (Nagy Alfréd), Nerissánk (Gajzágó Zsuzsa), akik értelemmel, érzelemmel és téttel játszanak. Három óra húsz perc, de minden pillanata, minden eklektikája leköt és lenyűgöz.

(Pedig a székek a legkevésbé színháznézésre alkalmasak, bármennyire is kipróbáltuk már az évek során az idén anyagiak híján nem működő stúdióteremben, ami enyhe eufemizmus egy középiskola színháznak nem alkalmas, világíthatatlan, elviselhetetlenül visszhangos aulájára.)

A temesvári Ahogy tetszik sokszoros hátrányból indul. Először is ott van az előző előadás - hosszát lásd fentebb -, aztán a beszédhibás, jó hangsúlyokkal olvasni nem tudó politikusok által elővezetett megnyitó, következésképp a 21 órára kiírt kezdés legalább harminc percet csúszik, számítsuk még azt, hogy saját helyükön egy pici térben játszanak, itt pedig aránytalanul megnő minden, leginkább a távolság. És volt még egy szubjektív hendikep is: én ezt az előadást láttam Temesváron, és ott a közelség ellenére nem ért el hozzám. Elfogadom, ha az Ahogy tetszik nem kitörő vígjáték, hanem belengi egyfajta spleen vagy a kiábrándultság, ha az ardennes-i erdő ugyanazzal a civilizációs hulladékkal van teli, ami elől menekülnek. Elfogadom, mert számomra az utóbbi évek egyik legerősebb Shakespeare-élménye volt Alföldi tündérmeseszerűnek vagy hurráoptimistának a legnagyobb jóindulattal se nevezhető Szentivánéjije.

Csak sajnos ez a kiábrándultság teljesen ritmustalan, illetve ugyanolyan ritmusú, és nincs ellenpont, amihez képest működne. Még a sokadik kényszerűséget sem tekinthetjük másik pólusnak, azt, hogy az helyszíni adottságok miatt nem a hátsó színpadon, hanem a várszínpad előtti téren, vásári módon, muszájból mikroportokkal kezdődik az előadás. Ráadásul mindez a 80-as évek undergroundjának emblematikus dalaival van megspékelve, amit elzenélgetnek - amúgy meglepően jól erősítve - a színészek, de egyrészt a Szabó Lőrinc-i szöveg veti le magáról ezeket a sorokat - talán ha olyan dramaturgiai beavatkozás történik, mint a Színház az egész világ... picit módosított szövegű Jaques-monológnál -, másrészt nem tud vinni magával ez a ruhában, értelmiségi elegem-van-ban húsz, de inkább harminc évvel ezelőtti világ. És ezúttal - pontosabban: már Temesváron sem - a színészek sem győznek meg. Akik végignézik, hajnal egy körül indulnak haza. Szünetig bírom, utána feladom. Nem nagyon zaklatott lelkiismerettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Színház

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Art is Business: díjátadó és konferencia az idei évben

Már lehet nevezni és jelölni az Art is Business Díjra, decemberben pedig megrendezik az első Art is Business Konferenciát a Trafóban.
Plusz ajánló

15 éves az ország leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő

Egészen pontosan 2006. július 14-én, Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával kezdődött el a Kultkikötő története. A lelkesedésből induló kezdeményezés (egyik) küldetése az volt, hogy életet leheljen a Balaton-parton található kihasználatlan szabadtéri játszóhelyekbe, és ez által elérhetővé tegye a helyiek és a nyaralóközönség számára a minőségi szórakozást.
Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.