Plusz

Vonzások és választások

2011.06.18. 10:25
Ajánlom
A velencei kalmár Sepsiszentgyörgyről és az Ahogy tetszik Temesvárról.

Azt mondta Pécsen a szakmai beszélgetés egyik külföldi résztvevője, hogy ennyire szexi Velencei kalmárt még nem látott. Érdekes megállapítás. Azt hiszem, igaza van. Nem azért, mert Gizkó leveszi a korabeliből nehéz anyagból és szabásból induló, de mell alatt hirtelen véget érő felsőjét, és ott áll meztelen felsőtesttel, és nem is azért, mert a Mátrayban van valami egyszerre lustán és félelmet keltően fojtott érzékiség (nem mondom, hogy eleve, de majdnem). Ez a szexiség igazából a bohócéria játékos és a brechtien szikár elidegenítéssel-eltávolítással szemben, azoktól, azok által ellenpontozódva érzékelhető. Mesélik, otthon milyen a tér, olvasom, Pécsett milyen állványrendszert építettek be, milyen zajos volt - színészileg is - az előadás első fele.

Az itteni semmire nem alkalmas kisvárdai kultúrházi színpadon azonban találtak olyan zugokat fenn és lenn, ahol egymással - társadalmilag - nem kommunikáló, nem is érintkező mikrovilágokat hozhattak létre, a második rész nézőtéren játszódó történései pedig sajátosan tágították ki az értelmezési és asszociációs tartományokat. A szakmai megbeszélésen - ami lánykorában a pejoratívtól nem messze álló kiértékelő nevet viselte, most azonban Kritikus Órának hívjuk - Nánay tanár úr tökéletesen fogalmaz: a három főszereplőből, három szálból, három erős konfliktusból 2,5 van jelen az előadásban. Portia és Shylock történetei erősek, és erős Kicsid Gizella és Szakács László jelenléte, Mátray Antoniójának kiteljesedéséhez viszont hiányzik egy Bassanio, akiért érdemes harcolni. Van viszont Lorenzónk (Nagy Alfréd), Nerissánk (Gajzágó Zsuzsa), akik értelemmel, érzelemmel és téttel játszanak. Három óra húsz perc, de minden pillanata, minden eklektikája leköt és lenyűgöz.

(Pedig a székek a legkevésbé színháznézésre alkalmasak, bármennyire is kipróbáltuk már az évek során az idén anyagiak híján nem működő stúdióteremben, ami enyhe eufemizmus egy középiskola színháznak nem alkalmas, világíthatatlan, elviselhetetlenül visszhangos aulájára.)

A temesvári Ahogy tetszik sokszoros hátrányból indul. Először is ott van az előző előadás - hosszát lásd fentebb -, aztán a beszédhibás, jó hangsúlyokkal olvasni nem tudó politikusok által elővezetett megnyitó, következésképp a 21 órára kiírt kezdés legalább harminc percet csúszik, számítsuk még azt, hogy saját helyükön egy pici térben játszanak, itt pedig aránytalanul megnő minden, leginkább a távolság. És volt még egy szubjektív hendikep is: én ezt az előadást láttam Temesváron, és ott a közelség ellenére nem ért el hozzám. Elfogadom, ha az Ahogy tetszik nem kitörő vígjáték, hanem belengi egyfajta spleen vagy a kiábrándultság, ha az ardennes-i erdő ugyanazzal a civilizációs hulladékkal van teli, ami elől menekülnek. Elfogadom, mert számomra az utóbbi évek egyik legerősebb Shakespeare-élménye volt Alföldi tündérmeseszerűnek vagy hurráoptimistának a legnagyobb jóindulattal se nevezhető Szentivánéjije.

Csak sajnos ez a kiábrándultság teljesen ritmustalan, illetve ugyanolyan ritmusú, és nincs ellenpont, amihez képest működne. Még a sokadik kényszerűséget sem tekinthetjük másik pólusnak, azt, hogy az helyszíni adottságok miatt nem a hátsó színpadon, hanem a várszínpad előtti téren, vásári módon, muszájból mikroportokkal kezdődik az előadás. Ráadásul mindez a 80-as évek undergroundjának emblematikus dalaival van megspékelve, amit elzenélgetnek - amúgy meglepően jól erősítve - a színészek, de egyrészt a Szabó Lőrinc-i szöveg veti le magáról ezeket a sorokat - talán ha olyan dramaturgiai beavatkozás történik, mint a Színház az egész világ... picit módosított szövegű Jaques-monológnál -, másrészt nem tud vinni magával ez a ruhában, értelmiségi elegem-van-ban húsz, de inkább harminc évvel ezelőtti világ. És ezúttal - pontosabban: már Temesváron sem - a színészek sem győznek meg. Akik végignézik, hajnal egy körül indulnak haza. Szünetig bírom, utána feladom. Nem nagyon zaklatott lelkiismerettel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.