Plusz

W. H. Formáció - Shakespeare szonettjei

2011.08.11. 17:30
Ajánlom
Dagadu Veronika Sena, Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor egy színes szagos monstre fesztiválra 21. századi Shakespeare-t hozott.

A Fidelio Octopus Összművészeti Helyszín alapvetően egy chill-zóna a Szigeten, persze csak a körülményekhez képest. A nagysátor puffjai és a koncertek élvezetét segítő fejhallgatók például kifejezetten dobnak a dolgon. Nem könnyű viszont a zenészeknek, főleg ha egy olyan improvizatív előadásról van szó, mint amilyet a W. H. Formáció hozott. Többek között ezért is fantasztikus az, amit a Szigeten hallhattunk - tizennégy Shakespeare-szonettet, 21. századi feldolgozásban. Újszerűen nyúlni valamihez, ami egyrészt mindenki számára ismert, másrészt több mint 400 éves, nem könnyű feladat - ők viszont megoldották. Ismét bebizonyosodott, hogy Shakespeare mindig aktuális.

Márkos Albert csellista és zeneszerző kezdeményezte a projektet, ami egyszerre kever több műfajt is: a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free- és modern jazz, az abstract hip-hop és a spoken word egyvelegét nem mindennap hallani. Mindehhez hozzájárul a zenészek öröme: a svung, a nevetés, az együttműködés Dagadu Veronika Sena, Gryllus Samu, G. Szabó Hunor és Márkos Albert között az első szonett után nyilvánvalóvá válik a tegnapot felejteni vágyó, kényelmesen elhelyezkedett közönség előtt. A szonetteket angolul és magyarul szövegkönyv formájában olvasni is lehetett a zene hallgatása mellett, ami biztosította a lehetőséget a saját értelmezésre.

2011. augusztus 10. 17:00
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2011

A W. H. Formáció tagjai: Dagadu Veronika Sena (ének, szöveg), Márkos Albert (cselló), Gryllus Samu (basszusgitár), G. Szabó Hunor (ütőhangszerek, basszusgitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.
Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.
Plusz ajánló

Advent Szentendrén – online programokkal is készülnek idén

A Szentendrei Kulturális Központ idén rendhagyó módon szervezi meg az Advent Szentendrén programsorozatot 2020. november 28. és 2021. január 10. között.