Plusz

Ybl-díjas építész tart tematikus sétát a Pesti Vigadóban

2022.11.02. 11:50
Ajánlom
Budapest születésének évfordulója alkalmából november 16-án tematikus séta várja a látogatókat a Pesti Vigadó épületében. A sétát Ferencz Marcel, Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas építész vezeti, aki építészeti műhelytitkokba, történeti érdekességekbe avatja be az érdeklődőket.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Pesti Vigadó bejárása során feltáruló terek betekintést nyújtanak a 19. századi építészeti gondolkodásba. A sétán – Ferencz Marcel tolmácsolásában –

a kor építészeti műhelytitkairól, építészeti térkapcsolatok és a történelmi–társadalmi kapcsolatok rendszeréről lesz szó,

Budapest születésének korából és helyszínéről.

Ferencz Marcel DLA, 1970-ben született Miskolcon. 1993-tól az édesapja Prof. Ferencz István által alapított NAPUR építésziroda tagja. Épületeivel számtalan hazai és nemzetközi kiállításon és konferencián szerepelt. Az általa tervezett Hun Fürdő épületéért 2009-ben Pro Architectura díjjal jutalmazták.

A BME Építészmérnöki Karán 1997-ben Diploma-díjjal diplomázott. 1993 és 1994 között az Egyesült Államokbéli Nashvillben gyakornokoskodott az EARL SWENNSON Associate Architecture Company építészeti munkatársaként. 1999 és 2004 között a BME Rajzi Tanszéken a szabadkézi rajz oktatásában vett részt. A rajzolásról írta meg DLA értekezését, Mesterlevelét és DLA fokozatát 2007-ben a BME-n kapta meg.

2009-ben elnyerte a hazánkat képviselő Nemzetközi Velencei Építészeti Kiállításon való szereplést. Így 2010-ben

a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás – La Biennale de Venezia – Magyar Pavilonjában rendezett kiállítás vezető építésze és társkurátora volt.

A kiállításról társszerzőségében készült Borderline Architecture című könyvében közölt írásaiért megkapta a Debreceni Egyetem 2011 évi Publikációs Díját. 2012-ben habilitált építőművészet tudományágban a PTE PMMIK Breuer Marcell Doktori Iskolában.

2013-ban munkásságáért Ybl-díjat kapott.

2014-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 2015-től a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi karán egyetemi tanár. A Duna Aréna szerző építésze, amelyért 2017-ben megkapta a FINA ezüstfokozatú emlékérmét és a Tierney Clark-díjat. 2016-ban nemzetközi tervpályázaton irodájával I. díjat nyert új Magyar Néprajzi Múzeum, valamint a 2017-ben I. díjat nyert Budapesti Atlétikai Stadion vezető tervezője. 2018-ban az általa tervezett új Magyar Néprajzi Múzeum elnyerte az International Property Awards World’s Best Architecture díját.

Tematikus séta Ferencz Marcel Ybl-díjas építész vezetésével

Időpont2022. november 16., 17:30

Helyszín: Pesti Vigadó

 

A séta időtartama 60 perc. Bővebb információ a programról a Vigadó honlapján.

Jegyvásárlás ide kattintva.

Fejléckép: Ferencz Marcel (Forrás: Pesti Vigadó)

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Plusz ajánló

Október 2-tól érkeznek a Német Kulturális Napok

Az ALL-IN Debrecen égisze alatt 2023. október 2-6. között koncert, színházi előadás, mozifilmek, valamint a Német Egység Napja alkalmából szervezett ünnepi ülés és pódiumbeszélgetések várják a látogatókat.
Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.