Plusz

Záróhangok Sopronból

2011.06.26. 14:00
Ajánlom
Színes műsorpalettájú záró koncert a kurzus legtehetségesebb résztvevőitől, historikus táncház és állófogadás zárta a soproni Régi Zenei Napokat. A műhelymunkák természetesen az utolsó napon sem szüneteltek: a táncosok a főpróbán korhű ruhákban táncoltak, egyes kurzusvezetők pedig még közvetlenül a koncert előtt pár órával tanítottak. Az egyhetes táborban szerzett tapasztalatokról, élményekről tanárokat és diákokat kérdeztem.

A szombati nap folyamán különös élményben lehetett része a Liszt Ferenc Kulturális Központ környékén sétálóknak. A historikus tánckurzus főpróbájára siető táncosok korhű öltözéke régi idők hangulatát idézte meg: az embernek olyan érése támadt, mintha egy kosztümös filmforgatásába csöppent volna. A főpróba előtt sikerült elcsípnem Czinege Ádámot, a tánckurzus egyetlen férfi részvevőjét, aki mellesleg a Zeneakadémia zeneszerző szakos hallgatója és a Hallgatói Önkormányzatának gazdasági alelnöke is. Ádám elárulta, bár a jelentkezéskor nem volt semmilyen előírás vagy előképzettségi kötelesség a tánckurzuson való részvételhez, az egyetemen két félévig látogatta Széll Rita Historikus táncok elmélete és gyakorlata nevű tárgyát, és ez inspirálta őt, hogy ide is jelentkezzen. Az egyhetes tánckurzus első napjaiban a vegyes csapatösszetétel miatt az alaplépéseket tanulták meg, a hátralevő napokban pedig a ma este bemutatásra kerülő koreográfiát gyakorolták. Ádám hozzátette, a historikus tánc nem egy könnyen elsajátítható műfaj: mind a koncentráció mind a művészeti érzék terén magas színvonalat megkövetelő, erősen szabályozott tánc, mely ugyanazt a kecsességet és hajlékonyságot várja el mindkét nemtől. Nem hiába tekintenek rá a klasszikus balett előzményeként.

Következőként Szokos Augustin szólítottam meg, akinek a nevéhez a Budapest Bach Consort nevű zenekar megalapítása mellett számos régi zenei koncert dirigálása is fűződik. Guszti második alkalommal látogatott el Sopronba és ez itt eltöltött időt igyekezett a legjobban kihasználni: a tábor valamennyi kurzusára behallgatott, de csembalistaként legtöbbet a kamarazenei kurzussal foglalkozott. A Régi Zenei Napokat több szempontból is kiváló lehetőség tartja. A kurzusrésztvevőkkel a szakma legnagyobb hazai és a külföldi képviselői foglalkoznak. Bilson, Standage és Vashegyi György óráin ugyanis nemcsak széleskörű lexikális tudást, hanem a gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a hallgatók. Ezen felül a régi zene szerelmeseinek arra is lehetősége nyílik, hogy jobban megismerjék a következő generáció zenészeit, leendő zenekari társaikat és kamarazenei partnereiket. Az ifjú karmester nem egy embert ismert itt meg, akit később koncertezni is hívott együttesébe. Kihasználva a lehetőséget, Guszti egy kisebb barokk zenei formációt is létrehozott a fesztivál alkalmával: eddigi zenésztársaival és a kurzuson megismert zenészekkel egy Händel áriát adott elő a záró koncerten, Nagy Bernadett mezzoszoprán közreműködésével.

A kurzus során szerzett tapasztalatairól a tanárok közöl Kolonits Klára énekművésznőt kérdeztem, aki idén a világhírű Nancy Argentát helyettesítette. Kolonits Klára a bécsi klasszikusokban és a barokk oratóriumban való jártassága jól illeszkedik az énekkurzus régi zenei profiljához, énektechnikája és stílusérzékenysége pedig biztosítéka annak, hogy a historikus és a hagyományos előadásmódnak egyaránt megfeleljen. Elmondása szerint a kurzusra jelentkezők széles merítésből érkeztek: található közöttük a középszinttől egészen a karrier előtt álló zeneakadémistáig. A művésznő hozzátette, a mesterkurzus súlypontját épp ezért nem is a koncertre való gyorstalpalós felkészülésre, hanem az elmélyült, gondos műhelymunkára helyezte. Ennek fényében elsősorban a darabokban gyakran előforduló technikai problémákra koncentrált, melyek megoldására aprólékos, szőrszálhasogató munka útján vezette rá a az énekeseket. A művésznő véleménye szerint az egyhetes intenzív kurzus után a maga szintjén mindegyik növendék sokat fejlődött. Továbbá azt is elárulta, hogy a tanításkor az énekesek visszacsatolásaival ő maga is rengeteget tanult, ezért is tartja kiemelten fontosnak tartja, hogy az énekművészek a koncertezés mellett már aktív korukban is elkezdjenek foglalkozni a tanítással.

A szombat esti záró hangversenyen a tábor legtehetségesebb növendékei a bécsi klasszikusok darabjai mellett Bach, Leclair és Quantz műveit játszották. A koncerten magasan kiemelkedett Baráth Emőke produkciója, aki ezúttal Mozart Cosí fan tutte című operájából a Per pietá, ben mio, perdona kezdetű rondóval varázsolta el a közönséget. A záró koncertet követően a tánckurzus is bemutatkozott, ezt követően Széll Rita invitálta historikus táncokra a közönséget. A meghívásnak a barokk veterán, Simon Standage sem tudott ellenállni, bő egy órán keresztül ropta az autentikus zenével kísért táncdarabokat. A táncos mulatságot állófogadás követte, majd a bátrabbak a Szent Iván éji éjféli tűzugrással búcsúztak az év legrövidebb és legfényesebb éjszakájától és egyben 27. soproni Régi Zenei Napoktól.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.